به گزارش اصفهان زیبا؛ دوباره پاییز اصفهان از راه رسید و اصفهانیها حالا باید منتظر شروع داستان همیشگی و تکراری که با آغاز فصل سرما در شهرشان پدیدار میشود، باشند! آلودگی هوا؛ مسئلهای که سالبهسال هوای اصفهان را درگیر خود کرده و دیگر یادمان نمیآید که شروع این معضل به چند سال پیش بازمیگردد! البته این به آن معنا نیست که در فصل گرما اصفهان میزبان هوایی پاک و دلنشین است؛ بلکه اگر در روزهای داغ و طولانی تابستان ریزگردها به این شهر هجوم میآورند و نفسکشیدن برای شهروندان را سخت میکنند، حالا با تغییر فصل و نفوذ هوای سرد، ریزگردها جای خود را به دود صنایع و خودروها میدهند و شهر را به رنگ سیاه درمیآورند.
همه مقصران آلودگی هوا در اصفهان
مقصران آلودگی هوا را حالا دیگر همه میشناسند و میدانند که صنایع و خودروها در فصل سرما چه بلایی بر سر کلانشهر اصفهان میآورند و باعث میشوند مرگها افزایش یابند! مطالعات اخیر نشان میدهد که مرگومیر منتسب به آلودگی هوا در کلانشهر اصفهان از سال ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰ حدود ۱۰۰درصد افزایش یافته است. مرگومیر منتسب به آلودگی هوا در کلانشهر اصفهان در سال ۱۳۹۷ معادل ۶۸۰ و در سال ۱۴۰۰ معادل یکهزار و ۳۹۲ نفر بود که افزایش ۱۰۰درصدی را در طول چهار سال نشان میدهد. میانگین ذرات آلاینده در سال ۱۳۹۷ معادل ۲۷ میکروگرم و در سال ۱۴۰۰ معادل ۳۸ میکروگرم بود؛ یعنی به ازای ۱۱ میکروگرم افزایش غلظت ذرات، مرگومیر منتسب به آلودگی هوا در کلانشهر اصفهان دوبرابر شد.
پاییز امسال هم اصفهانیها رنگ هوای پاک را ندیدند
جمشید لقایی، مسئول امور کنترل کیفیت هوا در معاونت حملونقل شهرداری، در گفتوگو با رسانهها میگوید: «نخستین روز پاییز سال جاری در شرایطی به پایان رسید که هوای ۱۹ روز از این فصل آلوده و ناسالم ثبت شد. بر اساس اطلاعات دریافتی از ایستگاههای سنجش کیفیت هوا، شاخص کیفیت هیچکدام از روزهای نخستین ماه پاییز ۱۴۰۳ با وضعیت هوای پاک (سبز) برای شهر نصف جهان ثبت نشده است. مطابق با دادهها و اطلاعات آماری ایستگاههای سنجش کیفیت هوای شهرداری اصفهان، تعداد هشت روز شرایط ناسالم برای عموم (قرمز)، شمار ۱۱ روز ناسالم برای گروههای حساس (نارنجی)، تعداد ۱۱ روز قابلقبول (زرد) ثبت شده است. در روزهای آلوده، احتمال بروز علائم تنفسی در افراد حساس و احتمال تشدید بیماریهای قلبی یا ریوی در بیماران قلبی و سالمندان از عوارض بهداشتی این آلایندههاست؛ از اینرو افراد حساس در صورت امکان، فعالیتهای طولانی یا سنگین را کاهش دهند.»
مازوت سوزانده میشود؟
با شروع فصل سرد، مصرف گاز افزایش مییابد. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران نیز بهتازگی از افزایش ۵۵ درصدی حجم مصرف گاز در چهار روز نخست آبان امسال نسبت به مدت مشابه پارسال با توجه به کاهش ۱۲درجهای دما خبر داد: «حجم مصرف روزانه گاز نسبت به مدت مشابه پارسال در همین زمان حدود ۱۰۰ میلیون مترمکعب در روز افزایش یافته است.»
به گفته او، براثر ورود این توده بیش از ۱۱ استان کشور دچار بارش برف و باران شدهاند و این افزایش برودت هوا و کاهش ۱۲ درجهای دما سبب شده چهره برخی نقاط، بهویژه نیمه شمالی کشور زمستانی شود و این سرما و بارشها نسبت به پنج سال گذشته در هفته نخست آبان بیسابقه بوده است. درواقع در این فصل ما با سرمایی شبیه سرمای ماه آذر روبهرو هستیم. با بروز سرما مصرف خانگی بسیار افزایش یافته است؛ بهگونهای که طی چهار روز اخیر از روزانه ۲۵۰ میلیون مترمکعب، ۵۵ درصد افزایش مصرف داشتهایم و حجم مصرف گاز به ۳۹۰ میلیون مترمکعب در روز رسیده است. با افزایش مصرف گاز در اصفهان، بیم آن میرود که دوباره مشعلهای مازوت به مدار بیایند و جور کمبود گاز را بکشند؛ اتفاقی که به آلودگی هوای اصفهان بیشازپیش دامن میزند و بیماریهای بسیاری را به همراه دارد. اگرچه مسئولان استانی بارها مخالفت خود را با مازوتسوزی عنوان کردهاند؛ اما این مخالفتها نتوانسته مانع تصمیم ملی شود.
امسال باید دید آیا با رویکار آمدن استاندار جدید، مشعلهای مازوت دوباره به مدار سوخت وارد میشوند یا نه؟ آیا مدیر استان و نمایندگان میتوانند این بار جلو تصمیمات ملی را بگیرند یا خیر؟! پاسخ به این پرسشها نیازمند صبر است.