به گزارش اصفهان زیبا؛ این هفته قرار است محله تخت فولاد را بررسی کنیم و مقصد من باغ طوبی است. بهمحض رسیدن به باغ و ورود به فضای آن شاهد یک باغ ایرانی هستم. باغ طوبی هم مانند معماری، شعر، نقاشی و سایر آثار هنری ایران، در چارچوب سنت است. در این باغ مانند معماری ایرانی هیچچیزی بیمورد یا فقط برای زیبایی وجود ندارد؛ بلکه آنچه مفید و لازم است زیبا عرضه میشود و جلوهای در کمال و جمال دارد. باغ طوبی اصفهان بر اساس باغهای اصیل ایرانی با سبک معماری اصیل ایرانی ساخته شده است. در باغ طوبی شما شاهد انواع بناهایی با معماری ایرانی و آبنماهای سنتی هستید که نمای زیبایی به این باغ تاریخی دادهاند. کمی جلوتر که میروم، آلاچیق و صندلیهایی برای نشستن گردشگران و یا شهروندان اصفهانی و دو واحد اقامتی برای استراحت گردشگران و یا شهروندان به چشم میخورد که یکی از این واحدها کاملا به سبک سنتی و یکی دیگر از آنها به سبک مدرن ساخته شده است. مساحت هر واحد نیز بهطورجداگانه ۹۰متر است که تمام امکانات رفاهی را دارند.
باغ طوبی از قرن چهارم هجری تاکنون بهعنوان یک مکان فرهنگی پابرجاست
باغ طوبی از درختان زیادی مانند خرمالو، ازگیل، سیب، آلوچه، گلابی و… تشکیل شده بود که همین امر باعث زیبایی دوچندان این مکان تفریحی و تربیتی میشد. در مجاورت باغ طوبی استخر ماهی حدود ۸هزار مترمربع قرار گرفته که گردشگران با استفاده از قایقهای پدالی میتوانند از این دریاچه کوچک نهایت استفاده را ببرند. باغ طوبی یکی از مهمترین گورستانها در زمان تخت فولاد بوده که افراد مهمی را در آنجا به خاک سپردهاند. این مکان بهعنوان گورستان خانوادگی نیز شهرت دارد؛ زیرا در چندین دهه قبل اتاقهایی در این مکان دیدهشده که چندین نفر از یک خانواده در آن دفن شده است. قدمت این باغ زیبا از قرن چهارم هجری تا به الان پابرجا مانده و به همین دلیل میتوان گفت این باغ مکانی تاریخی و فرهنگی مهم در محله تخت فولاد اصفهان است.
خیری نامدار و کارآفرینی برتر ساکن در ضلع شرقی باغ طوبی
در ضلع شرقی باغ طوبی یک سنگ مرمر زیبا قرار دارد که نام محمد شیخزاده هراتی، بنیانگذار مدارس هراتی، بر روی آن نوشته شده بود. مدرسههای هراتی که در دو مقطع دبستان و دبیرستان هستند، از معماری اصیل ایرانی تشکیل شدهاند که حدود ۹هزار متر مساحت دارند. محمد شیخزاده هراتی این مدرسه را وقف آموزشوپرورش در زمان خود کرد تا بعد از مرگ خویش کسی نتواند آن را تخریب کند. حسین همدانیان، خیری نامدار و کارآفرینی برتر بود که یکی از قدیمیترین کارخانههای سیمان را این فرد تأسیس کرد. همدانیان در سال ۱۳۵۷ در کشور لندن در گذشت که پس از بازگشت جسد آن به کشور ایران، او را در کنار برادرش در باغ طوبی به خاک سپردند.
بهترین مکان برای استراحت گردشگران
باغ طوبی در مجاورت قبرستان مهم و تاریخی تخت فولاد قرار داشت که در زمانهای قدیم باغ طوبی خود نیز جزئی از این قبرستان تاریخی بوده است. در قبرستان تخت فولاد آرامگاههای افراد مهم و معروفی قرار گرفته که به زمانهای مختلفی بازمیگردند. این گورستان تاریخی را بهعنوان قطعهای از بهشت در ایران و جهان میشناسند. باغ طوبی به دلیل اینکه در کنار جاذبه گردشگری تخت فولاد قرار دارد، به بهترین مکان برای استراحت گردشگران و یا حتی عکاسی شهروندان تبدیل شده است.
گردشگران و شهروندان اصفهان در گوشهگوشه این باغ با دوستان یا خانواده خود به تفریح و استراحت پرداخته و تعدادی از دختران جوان هم فضای زیبای باغ را مکان مناسبی برای عکاسی دیده بودند و مشغول عکسگرفتن از مکانهای مختلف باغ بودند.
مکانی برای تربیت و ایجاد فرصتهای اجتماعی
باغ طوبی دارای مکان تربیتی برای کودکان است. در مرکز رفاه کودک و خانواده در باغ طوبی که بالای ۲۵ سال قدمت دارد، کودکان توسط مربیان مجرب و کارآزموده آموزش میبینند. کودکان با استفاده از دانش مربیان خود میتوانند فرصتهای اجتماعی و آموزشی خلاقی را برای خود به وجود بیاورند؛ همچنین در این مکان با استفاده از امکاناتی که در اختیار کودک گذاشته میشود، کودک میتواند خود را در موقعیتهای شغلی و اجتماعی مختلفی قرار دهد. در این مهدکودک، کودکان از هنرهایی مانند پخت غذا، تولید گیاه، اردوهای علمی و آموزشی و… برخوردار میشوند. در بخشی از باغ طوبی کتابخانههای تخصصی، سایتهای تفریحی، موزه سنگنوشته و… وجود داشت. اینجا بود که متوجه شدم باغ طوبی فقط یک مکان گردشگری نیست؛ بلکه یک مکان مناسب برای برگزاری انواع برنامههای فرهنگی و مذهبی یا حتی آموزشی است.
مکانی برای کار تخصصی و فضایی مناسب برای استفاده ارگانها و نهادهای مختلف
برای آگاهی بیشتر از برنامهها و امکانات فرهنگی، آموزشی و… باغ طوبی تصمیم گرفتم با زهرا ترکی، مسئول روابطعمومی تخت فولاد گفتوگو کنم. او باوجود مشغله فراوانی که داشت شروع به توضیحدادن درباره بخشها و فعالیتهای مختلف باغ طوبی کرد: بخشی از مجموعه تخت فولاد شامل باغ طوبی است. در این باغ، کتابخانه تخصصی رجال و مشاهیر قرار دارد و علاقهمندان و پژوهشگران دررابطهبا افراد دفنشده در تخت فولاد و رجال و مشاهیر از این کتابخانه تخصصی استفاده میکنند. در مرکز پژوهشها و تحقیقات رجال و مشاهیر تختفولاد کارشناسان و مسئولان پژوهش در حوزه مشاهیر و تخت فولاد فعالیت میکنند. در سالن آموزشی و سالن کنفرانس باغ طوبی بسیاری از ارگانها، نهادها و حتی جلسات داخلی شهرداری برگزار میشود.
در باغ طوبی چه میگذرد؟
مسئول روابطعمومی تخت فولاد فعالیتهای فرهنگی باغ طوبی را بیشتر شامل رویدادهای گردشگری بیان کرد. صحبتش تمام نشده بود که حرفش را قطع کردم و از او خواستم برخی از فعالیتهای گردشگری که اکنون برگزار شده را بیان کند. او در پاسخ به من گفت: هر هفته در روز پنجشنبه برنامه عصر دلگشا را داریم و در انتهای آن تورهای گردشگری وارد باغ طوبی میشوند و از فضای سبز و زیبای باغ استفاده میکنند. بسیاری از نهادهای مختلف ازجمله دانشگاهها، بسیج و… با توجه به برنامه خود از فضای باغ طوبی برای برگزاری برنامههای فرهنگی و مذهبی خود استفاده میکنند. مجموعه تخت فولاد نیز دورههای تخصصی تختفولادشناسی را در باغ طوبی برگزار میکند.
باغ طوبی مسبب تعامل بیشتر مردم با تخت فولاد
سپس ترکی به حضور و تعامل مردم که بهوسیله باغ طوبی نسبت به گذشته بیشتر شده است، اشاره کرد: در سالهای قبل رفتوآمد مردم در تخت فولاد کمتر بود؛ اما اکنون باتوجهبه بستری که بهوسیله باغ طوبی برای حضور مردم ایجاد شده حضور آنها در تخت فولاد بیشتر شده است. البته اقداماتی ازجمله تنوع گیاهان، رشد فضای سبز، ایجاد نورپردازی، تعمیر معابر و… در راستای بهبود وضعیت باغ طوبی صورت گرفت تا مردم بیشترین بهرهبرداری و تعامل را با محیط باغ داشته باشند. همچنین با برگزاری جلسات متعدد با نخبگان بر اساس ذائقه مردم به اجرای برنامههایی برای شناخت آنها از تخت فولاد پرداختیم. این برنامهها شامل برگزاری برنامه عصر دلگشا، تورهای متفاوت گردشگری برای دانشآموزان که در آن به شناسایی بزرگان تخت فولاد و آثار بزرگان پرداختیم، تورهای موضوعی بر اساس تقویم سال مانند برگزاری تور نقش جان که در آن به شهدای انقلاب پرداخته شد، برگزاری تور دررابطهبا معماری تخت فولاد، برگزاری تور گردشگری تکیهگرد که در آن پدیدههای معماری و گردشگری تخت فولاد از زوایای نزدیک بررسی میشد تا مردم نهتنها با تخت فولاد، بلکه با تاریخچه عظیم و غنی هر تکیه آشنا شوند و… بخش از برنامههای اجرایی تاکنون است.
مسئـول روابـطعمومــی تخـت فــولاد بــه برنامههایی که با همکاری مردم برگزار شده بود هم اشاره کرد و گفت: برنامههایی ازجمله برگزاری دعای عرفه در تکیه بابا رکنالدین، برگزاری دعای کمیل بهصورت مستمر در تکیه کازرونی، کاشت درخت به یاد بزرگان دفنشده در تخت فولاد و رسیدگی به آن و… را هم با مشارکت مردم برگزار کردیم.