به گزارش اصفهان زیبا؛ این هفته در «هممحله» قرار است به بررسی فعالیتهای یکی از مساجد محله ماشاده، محلهای که یکی از چهار محله منطقه رهنان اصفهان است، بپردازیم. برای آگاهی از فعالیتها و برنامههای مسجد اسلامی که در خیابان رهنان، خیابان شهید هاشمینژاد، سهراه سلامی، جنب حمام اسلامی واقع شده است، با مصطفی علیجانی، مسئول هیئت محبان بقیةالله و عضو هیئتامنای مسجد اسلامی به گفتوگو پرداختیم.
پس از سلام و احوالپرسی، از عضو هیئتامنای مسجد اسلامی درخواست میکنم درباره تاریخچه مسجد اسلامی بگوید. او پس از پایانیافتن صحبت من، شروع به صحبتکردن میکند: «هیئت بقیةالله در سال 1378 تأسیس شد و از آن زمان در مسجد فعالیت میکند. مسجد اسلامی ازلحاظ جغرافیایی در ابتدای شهر قرار گرفته است و بیشتر مراسمهای رهنان در زمینههای مذهبی، سیاسی و ملی در این مسجد برگزار میشود.»
طرح مسجد حامی مدرسه در مسجد اسلامی ماشاده
علم و تربیت یکی از مسائل مهم جوامع بشری است؛ تا آنجا که میتوان گفت رابطه مستقیمی میان پیشرفت جوامع و سطح فرهنگ و تربیت نسل وجود دارد. جهت تحقق این مهم، لازم است نهادهای تربیتی مسجد، مدرسه و خانواده با یکدیگر همکاری داشته باشند؛ اتفاقی که در مسجد اسلامی صورت گرفته و علیجانی از فعالیتهایی که در این زمینه انجام دادهاند، میگوید: «طرح مسجد حامی مدرسه را عملی کردیم. در این طرح به مدرسه مودت که روبهروی مسجد قرار گرفته است در فعالیتهای فرهنگی، مذهبی و…. کمک میکنیم؛ بهعنوانمثال در برگزاری مراسم شهادت حضرت زهرا (س) مسجد به مدرسه کمک کرد؛ همچنین در کارهای فنی زمانی که به نیروی انسانی مانند نقاش، نجار و… نیاز دارند، افرادی که در هیئت و مسجد هستند بهصورت رایگان خدمات موردنیاز مدرسه را در اختیارشان قرار میدهند.»
خدمات مسجد اسلامی به محله ماشاده
مسئول هیئت بقیةالله سپـس به فعالیتهای دیگری که در مسجد انجام میدهند اشاره کرد: «طرح قربانی یکی دیگر از طرحهایی است که داریم. در این طرح هرماه بهصورت مستمر دوعدد بره قربانی میکنیم و گوشت آن را بین نیازمندان محله تقسیم میکنیم. طرح دیگری که پیگیری کردیم، جذب نوجوانان و جوانان در مسجد و پایگاه بسیج است. پایگاه بسیج شهیدمصطفی خمینی که در مسجد واقع شده است، اردوهای تفریحی، فرهنگی، مذهبی و علمی را برای نوجوانان برگزار میکند.
جلسات قرآن و فعالیتهای ورزشی برای نوجوانان هر هفته از طرف پایگاه بهصورت مستمر برگزار میشود. در ماه مبارک رمضان قبل از اذان، آموزش قرآن و پذیرایی برای نوجوانان را داشتیم. البته باید به این نکته اشاره کنم که امامجماعت مسجد یک شخص جوان، دغدغهمند نوجوانان و جوانان و فرهنگی است. حضور چنین شخصی هم در جذب جوانان بسیار تأثیرگذار بوده است. برای اعضای هیئت نیز اردوهای متفاوت گذاشتیم.»
علیجانی به کمکهای هیئت به مردم لبنان و غزه هم اشاره میکند: «به مردم لبنان و غزه در چند مرحله کمک کردیم. این کمکها شامل اهدای پوشاک و مبلغ 200 میلیون تومان است.»
او در ادامه درباره مراسمهایی که برگزار کردهاند هم صحبت میکند: «در دهه فجر هیئت بقیةالله به مدت 10 روز ایستگاه صلواتی برپا میکند و در داخل مسجد هم چندین برنامه با حضور سخنرانان مطرح برگزار میشود.»
مسجد اسلامی فضای مناسبی برای برگزاری برنامهها ندارد
مساجد علاوه بر آنکه یاد و نام بلندمرتبه خداوند را در دوران تضعیف هویتهای معنوی و گسستهای فرهنگی زنده نگه میدارند، ظرفیتی مردمنهاد برای پیشبرد بسیاری از مشارکتهای نیکوکاری، خیرخواهانه و کاهش آسیبهای اجتماعی است.
حالا تصور کنید این مکان ارزشمند باوجود برنامههای بسیار مفید و متفاوت برای اهالی محله، وجود افراد دغدغهمند و توانمند، استقبال بسیار خوب مردم از برنامههای مسجد و… فقط و فقط به دلیل نداشتن وسعت مناسب برای برگزاری برنامههای خود دچار مشکل باشد؛ مشکلی که عضو هیئتامنای مسجد اسلامی آن را بیان میکند: «هیئت در گذشته مراسمهای دهه محرم را در مسجد اسلامی برگزار میکرد؛ اما به دلیل وسعت کم مسجد که حدود 300 نفر ظرفیت دارد، از زمان کرونا به بعد امکان برگزاری مراسم در مسجد نبود. از دوران بیماری کرونا تاکنون چهار سال است برنامهها در مدرسه مودت با 1500 نفر جمعیت برگزار میشود. مدرسه مودت پاسخگوی جمعیتی که در مسجد به دلیل محدودیت وسعت امکان شرکت در مراسمها را نداشتند هست؛ اما با تغییر فصل نمیتوان برنامه را در هوای سردی که در فضای باز حاکم است، برگزار کرد.»
علیجانی به گلایه مردم درخصوص مشکلات مسجد اشاره میکند و میگوید: «تعدادی از مردم، خصوصا بانوان نیز از نبود فضای مناسب برای مسجد شکایت کردند. در این فکر هستیم که این مشکل را حل کنیم.»