گفت‌وگو با حجت‌الاسلام سعید قاسمی، امام جماعت مسجد و مسئول کانون فرهنگی و هنری معرفت

سایه محبت بر سر اهالی «معرفت»

این بار نوبت به محله قائمیه رسید. مانند گذشته به سراغ مجموعه فرهنگی جدیدی به نام کانون فرهنگی و هنری «معرفت» که متعلق به مسجد المهدی است می‌رویم و با حجت‌الاسلام سعید قاسمی، امام جماعت مسجد و مسئول کانون برای آگاهی از برنامه‌ها، فعالیت‌ها و چالش‌های کانون فرهنگی و هنری معرفت به گفت‌وگو می‌نشینیم.

تاریخ انتشار: 12:47 - سه شنبه 1403/10/11
مدت زمان مطالعه: 4 دقیقه
سایه محبت بر سر اهالی «معرفت»

به گزارش اصفهان زیبا؛ این بار نوبت به محله قائمیه رسید. مانند گذشته به سراغ مجموعه فرهنگی جدیدی به نام کانون فرهنگی و هنری «معرفت» که متعلق به مسجد المهدی است می‌رویم و با حجت‌الاسلام سعید قاسمی، امام جماعت مسجد و مسئول کانون برای آگاهی از برنامه‌ها، فعالیت‌ها و چالش‌های کانون فرهنگی و هنری معرفت به گفت‌وگو می‌نشینیم.

معرفتی برای تربیت

پس از سلام و احوال‌پرسی شنونده ماجرای تأسیس و نحوه فعالیت کانون معرفت از زبان حجت‌الاسلام قاسمی می‌شوم. او با صبر و حوصله همه برنامه‌های حلقه‌های تربیتی کانون را تشریح می‌کند: «حدود پنج سال است مسئول کانون هستم؛ اما خود کانون 18سال سابقه فعالیت دارد. فقط برای پسران فعالیت می‌کنیم. بیش از 200نفر کودک، نوجوان و جوان عضو کانون هستند. اکثر فعالیت‌های ما در کانون فرهنگی و هنری معرفت مربوط به حلقه‌های تربیتی است. اکنون نزدیک به 10 حلقه تربیتی داریم. کودکی که از سن شش‌سالگی وارد این حلقه‌های تربیتی می‌شود، تحت‌نظارت یک مربی تربیت می‌شود و برای او به مباحث قرآنی، پرده‌خوانی داستان‌های قرآنی، پرده‌خوانی داستان‌هایی درباره زندگی شهدا و… می‌پردازیم. مربیان همراه با بازی، مفاهیم دینی و سبک زندگی قرآنی را به کودکان آموزش می‌دهند. این فرایند در حدود دوسال توسط یک مربی پیگیری می‌شود. پس از دو سال بچه‌ها وارد حلقه بعدی که فلسفه برای کودکان است می‌شوند و حدود دو سال نیز در این حلقه آموزش می‌بینند و این روند ادامه پیدا می‌کند تا بچه‌ها به حلقه آخر که حلقه‌ای خانوادگی است و به مباحث فلسفه عرفانی پرداخته می‌شود، برسند. استقبال مردم از حلقه‌های تربیتی به اندازه‌ای زیاد است که با کمبود مربی مواجه هستیم.»

حلقه‌هایی که پای خانواده‌ها را به مسجد باز کرد

تعریف و تمجیدهای مسئول کانون فرهنگی و هنری معرفت درباره استقبال اهالی محله از حلقه‌های تربیتی باعث شد از او سؤال کنم «تأثیر حلقه‌های تربیتی کودکان، نوجوانان و جوانان به چه اندازه‌ای بود که مورداستقبال مردم قرار گرفت؟» او در پاسخ به سؤال بیان می‌کند: «تأثیر حلقه‌ها بر کودکان، نوجوانان و جوانان به‌اندازه‌ای زیاد است که دو سال پیش زمانی که می‌خواستم از این مسجد بروم، خانواده‌ها و نوجوانان اجازه نمی‌دادند. یکی از تأثیرات این حلقه‌های تربیتی این بود که تعدادی از جوانانی که در حلقه‌ها شرکت می‌کردند باعث شدند پای پدر و مادرشان نیز به مسجد باز شود و در جلسات و برنامه‌های خانوادگی شرکت کنند.»

کانونی برای همه اهالی محله قائمیه

حجت‌الاسلام قاسمی سپس درباره برنامه‌ها و فعالیت‌های دیگر کانون فرهنگی و هنری معرفت توضیح می‌دهد: «در حوزه علمی طرح هسته‌های علمی را داریم که در زمینه‌هایی مانند هوش مصنوعی، هوا و فضا و… کودکان، نوجوانان و جونان به فعالیت و تولید محصول می‌پردازند. در کنار این برنامه، نوجوانان و جوانان را به اردوهای علمی بردیمريال اردوهایی مانند رفتن به شرکت‌های دانش‌بنیان، شهرک علمی‌تحقیقاتی و… . مسابقات علمی مانند مسابقه ساخت پهپاد کاغذی، نجات تخم‌مرغ و… را برگزار کردیم. یک میز گفت‌وگو و تفکر حول محور کتاب برای نوجوانان 15 سال به بالا به‌صورت مستمر برگزار می‌کنیم. در این میز که حدود 40 نفر مخاطب ثابت دارد، بچه‌ها پس از خواندن بخشی از کتاب در رابطه با مسئله بیان‌شده به گفت‌وگو و هم‌فکری می‌پردازند. در طرح فتح‌الفتوح که یک طرح جامع است، به تربیت عنصر تراز انقلاب اسلامی با نگاه به شاخص‌ها و مکتب‌ها مانند مکتب شهیدقاسم سلیمانی می‌پردازیم. این طرح همه ابعاد را دربرمی‌گیرد. در بعد معنوی هیئت لبیک را با یک کادر منسجم داریم. در بعد فکری داخل حلقه‌های متفاوت بچه‌ها به آگاهی لازم در خصوص مسائل مختلف می‌رسند. از لحاظ بعد علمی نوجوانانی که در حلقه‌های بالاتر هستند، به سنین پایین‌تر خود در دروس مختلف کمک می‌کنند. در بعد ورزشی به‌صورت مستمر پینت‌بال، باشگاه رزمی و… داریم. در بعد تفریحی و گردشگری نیز اردوهای داخل استانی را داریم. علاوه بر برنامه‌های مستمری که تاکنون داشته‌ایم به برگزاری برنامه‌های مقطعی مانند برگزاری مسابقات مختلف در سطح محله قائمیه، برگزاری جشن‌های مختلف، برگزاری چندین دوره مراسم شب خاطره با حضور رزمندگان، تقدیر و تشکر از مشاغل مختلف محله و… را هم داشتیم. با برگزاری برنامه‌های مقطعی و ارتباط با اقشار مختلف محله قائمیه توانستیم آن‌ها را به مسجد و کانون متصل کنیم.»

پیشنهادی برای مجموعه‌های فرهنگی

مسئول کانون فرهنگی و هنری «معرفت» که شاهد نتیجه متفاوت فعالیت‌های زیرساختی بود، در انتهای گفت‌وگویی که داشتیم پیشنهادی برادرانه برای سایر مجموعه‌های فرهنگی دارد و آن را بیان می‌کند: «کار مؤثر همان فعالیت‌های زیرساختی و چراغ خاموش است. به سایر مجموعه‌های فرهنگی و مساجد از همین‌جا اعلام می‌کنم باوجود تهاجم فرهنگی، اقشار مختلف مردم به مسجد اعتماد دارند و اگر مسجد آغوش خودش را برای حضور کودکان و نوجوانان باز کند، مردم به سمت مساجد سرازیر می‌شوند. اگر مردم آگاه شوند یک کانون فرهنگی داخل مسجد برای فرزند آن‌ها برنامه مستمر و مؤثر دارد، زمان فرزندشان هدر نمی‌رود، حتی بازی بچه معنی خاصی دارد و در راستای آموزش است، قطعا در مسجد حضور پیدا می‌کنند؛ بنابراین مساجد و مجموعه‌های فرهنگی از فعالیت‌های زیرساختی و چراغ خاموش نباید بترسند.در حال حاضر مربیانی که زحمات مجموعه فرهنگی به دوش آن‌هاست همان بچه‌هایی هستند که حدود هشت سال پیش خودشان عضوی از کانون بودند. البته باید به این نکته توجه داشته باشیم که هر مجموعه فرهنگی باید با توجه ‌به بومی که دارد، برای اهالی محله برنامه‌ریزی کنند. متولیان و مسئولان هر مسجدی باید خودشان را مطابق با زمان تغییر دهند. اکنون در مسجد ما خانه بازی احداث شده؛ چراکه امروز بازی برای کودکان از اهمیت زیادی برخوردار است و مسئولان مساجد باید به علاقه کودکان و نوجوانان توجه کنند تا بتوانند شاهد حضور آن‌ها در مسجد باشند. متأسفانه امروز اکثر افرادی که در مساجد حضور دارند مسن هستند. مسجد برای همه سنین و اقشار است؛ بنابراین باید فضایی در آن ایجاد شود که همه بتوانند در آن حضور پیدا کنند و از این فضا بهره ببرند.»

نگاه مسئولان به مجموعه‌های فرهنگی فعال چگونه است؟

او در ادامه به مشکلی که در اداره کانون معرفت داشتند هم اشاره می‌کند: «بزرگ‌ترین مشکل ما مباحث مالی است. اگر توجه مسئولان به مجموعه‌های فرهنگی که فعال هستند متفاوت بود، فعالیت‌های مجموعه‌های فرهنگی امروز پررنگ‌تر می‌شد.»

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

- دیدگاه شما، پس از تایید سردبیر در پایگاه خبری اصفهان زیبا منتشر خواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که به غیر از زبان‌فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد‌شد

سه × پنج =