به گزارش اصفهان زیبا؛ ماهیهای قرمز وقتی پایشان به بازار میرسد باید برای ورود به سال جدید آماده شد. ماهیها تندتند توی تنگها بالا و پایین میروند و این هیجان، حرکت و زندگی را به مردمانی که توی شهر روانه بازارها شدهاند، منتقل میکنند. ماهی قرمز یکی از میراثهای عید نوروز است که از گذشته مانده، زندگیبخش است و خوب جانداری است برای جان بخشیدن. وقتی ماهی قرمز از بازار، کوچه و خیابان به دل محلات اصفهان، کوچهها و خانهها میرود حس خوب نوروز به خانههای مردمانی که اصیل هستند و با فرهنگ راه پیدا میکند. مردمانی که سالها در دل محلات با خردهفرهنگها و رسومات مختلف، مراسمها و مناسبتهای ملی و مذهبیشان را گذراندهاند و تلاش کردهاند که رسوماتشان را در گذر زمان زنده نگه دارند.
شاید ماهی قرمز در کنار نمادهای مختلف نوروز قصه مشترک محلات اصفهان باشد، اما میتوان در گذر از محلات هرچند اندک به قصهای ناب و شنیده نشده هم رسید. قصههایی که شاید سالها باشد در کنج صندوقچه خاطرات موسفیدان مردم ساکن در محلات مختلف، جا خوش کرده باشد.
وقتی در سال گذشته قصد کردیم هفتهنامه هممحله را که؛ کارش واگو کردن قصههای شنیده نشده مردم در محلات مختلف است، را دوباره تولید کنیم، قصد کردیم نگاه جدیدی را از محلات اصفهان داشته باشیم. نگاهی که بهخوبی بتواند محلات را به مردمان دیگر بشناساند واژ داشتههای محلات اصفهان که در گذر زمان ازدسترفته است بنویسد و آنها را برای آیندگان به میراث بگذارد.
همزمانی و تقارن نوروز و ماه مبارک رمضان فرصتی ناب به وجود آورد تا به سراغ ویژهنامهای برویم که قصههای این تقارن در محلات را به ثبت برساند. محلاتی که هرکدامشان تاریخ، گذشته فرهنگ و تواناییهایی مجزایی دارند و انسانهای مختلفی با تجربیات مختلف در آن زیست میکنند. یکی از راههای رسیدن به داشتههای تاریخی محلات گفتوگو با پیشکسوتان و مردمانی است که سالها در این کوچهپسکوچههای محلات رفتوآمد داشتهاند و عمر گذراندهاند. جستوجو در محلات و گفتوگو با افراد محلی، دریچهای را روبروی آدم باز میکند که آدم را به آدابورسوم و فرهنگی ناب میرساند.
در گام نخست تلاش کردیم تا با بررسیهای میدانی به تازههای جدید برسیم، اما در کنار گفتوگو با قدیمیهای برخی محلات و زیرورو کردن خاطرات آنها که در گنجه ذهنشان در حال فراموشی بود، به برخی مراسمها و فعالیتها رسیدیم که یادآوری آن زیبا بود. پرداختن به چند گزارش از آدابورسوم محلات کهن اصفهان را برای این قسمت انتخاب کردیم تا داشتههای بهتری گردآوری کنیم.
دیدگاه فرهیختگان و اصفهانشناسان بهعنوان متخصصان حوزه فرهنگ و اصفهانشناسها هم به دلیل اشرافیت بهتر به حوزه اصفهان و محلات را هم در دستور کار قرار دادیم. تا دید بهتری به آدابورسوم محلات برسیم و گنجینه ثبت تاریخ فرهنگ محلات در برگزاری مراسمهای ملی و مذهبی به ذخیره خوبی برسد. ویژهنامه پیش رو تلاش کرده تا اتفاقات مؤثری که در این زمان در محلات و گوشهکنار شهر اصفهان در حال رخ دادن است را نشان بدهد و آنهایی که در حال فراموشی است را دوباره بازگو کند، تا بهمرورزمان به ورطه فراموشی دچار نشود. “هممحله” تلاش کرده تا کمی به احیا فرهنگ محلات و زنده کردن برخی واژه و آداب کمک کند و در نگاه و نظر مخاطب ناب اصفهانی قرار دهد.