به گزارش اصفهان زیبا؛ شاخص کیفیت هوا در شهرهای خراسان شمالی مانند بجنورد، شیروان و اسفراین به شدت افت کرده است. افزایش روزهای غبارآلود، سلامت مردم و کیفیت زندگی آنها را تهدید میکند.
افزایش روزهای ناسالم و علت اصلی آلودگی
خراسان شمالی در سالهای اخیر تعداد روزهای آلوده به گردوغبار را افزایش داده است. خشکسالی و کاهش بارشها باعث شدهاند که این روند سرعت بیشتری بگیرد.
در سال ۱۴۰۲، بجنورد بیش از ۳۵ روز هوای ناسالم داشت که ۲۸ درصد بیشتر از سال گذشته بود. متخصصان میگویند که گردوغبار صحرای قرهقوم ترکمنستان حدود ۴۰ درصد ذرات معلق هوا را تشکیل میدهد. علاوه بر آن، فعالیتهای سنگشکنها و کارگاههای صنعتی محلی به افزایش آلودگی کمک کردهاند.
پیامدها و راهکارهای مقابله با آلودگی هوا
وزارت بهداشت اعلام کرد که در سال ۱۴۰۱، بیش از ۵۰۰ نفر به دلیل مشکلات تنفسی به مراکز درمانی مراجعه کردند. ادامه این روند سلامت عمومی و اقتصاد منطقه را تهدید میکند.
معاون محیط زیست استان، هراتی، کاهش بارشها و خشکی زمین را دلیل اصلی گردوغبار معرفی کرد. او گفت که شاخص آلودگی در برخی مناطق به ۴۰۰ رسید که وضعیت بسیار خطرناکی است. مسئولان محیط زیست بر فعالیتهای تولید گردوغبار نظارت دارند و قصد دارند برخی واحدها را به خارج از شهر منتقل کنند.
چالشهای محیط زیستی دیگر: بحران آب و مدیریت پسماند
خراسان شمالی علاوه بر آلودگی هوا، با بحران آب و مشکلات مدیریت پسماند مواجه است. برداشت بیرویه از منابع آب زیرزمینی باعث فرونشست زمین و آسیب به کشاورزی شده است. همچنین کمبود سرمایهگذاری در مدیریت پسماند وضعیت را دشوار کرده است.
مسئولان در حال تکمیل طرح جامع مدیریت پسماند هستند و امیدوارند با اجرای آن مشکلات کاهش یابد.
نتیجهگیری
آلودگی هوا در خراسان شمالی سلامت مردم و اقتصاد منطقه را به خطر انداخته است. دستگاههای مربوطه باید با همکاری منابع طبیعی را بهینه مدیریت کنند تا بحران زیستمحیطی رفع شود.