رئیس سازمان نظاممهندسی درباره وضعیت بازار مسکن اصفهان، گفت: درحال حاضر ساختمان و داشتن مسکن یکی از دغدغههای مردم است که با رشد بیسابقه قیمتها در بازار مسکن اصفهان روبهرو هستیم. در این شرایط باید به فکر ارزانسازی ساختمان باشیم و از فناوریهای نوین در راستای افزایش سرعت اجرا، کیفیت بالای ساخت و قابلیت کنترل در مبادی تولید و مصرف بهصورت بین سازمانی استفاده کنیم. عسکری افزود: اکنون نخاله خروجی از ساختمانهای درحال ساخت بسیار زیاد است؛ زیرا سیستم ساختمانسازی فعلی قدیمی بوده و باید در آن نوآوری صورت گیرد. از سوی دیگر عمر ساختمانها در شهر باید از 30 و 40 سال بیشتر شود؛ مانند بعضی از ساختمانها که با عمر 500 ساله در شهر احداثشدهاند. رئیس سازمان نظاممهندسی اصفهان درباره حاشیههای نشست زمین در بخشهای مختلف استان بیان کرد: بحث آب زایندهرود و نبود آب، جدای از مشکلات اقتصادی، مشکلات فراوانی برای کشاورزان شرق استان، صنعت یا آب شرب ایجاد کرده است. درحال حاضر با معضل جاری نبودن آب زایندهرود و بیبرنامگی برای برداشت آب از سفرههای زیرزمینی مواجه هستیم. کل استان مشکل فرونشست بر اثر برداشت بیرویه آبهای زیرزمینی دارد که این فرونشست به ساختمانهای قدیمی و میراثی و ساختمانهای درحال احداث آسیب میزند. ازاینرو باید برداشت بیرویه از آبهای زیرزمینی، بهعنوان یک مشکل اجتماعی مردم و شهر عنوان شود.
ساختمانهای سبز
در ادامه رئیس سازمان نظاممهندسی اصفهان درباره پروژه صدور شناسنامه سبز برای ساختمانها جهت توسعه سبک ساختمانسازی اینگونه توضیح داد: «هر پدیدهای برای راهاندازی در صنعت ساختمان نیاز به زمینهسازیهایی دارد و هر تغییری نیاز به فرهنگسازی دارد. کارهای مقدماتی درباره ساختمان سبز، خانه سبز یا ساختمان “زیروانرژی” تاکنون موردبحث قرار گرفته است و اکنون کمیسیونی تحت عنوان کمیسیون انرژی وجود دارد که در آن کمیسیون به این امور مربوط به ساختمان سبز رسیدگی میشود. همچنین در این راستا از تجارت بینالمللی نیز استفاده میشود که بهواسطه شیوع کرونا تعاملات با کشورهای دیگر کاهش یافته است. با وجود این، طی هفتههای آینده ارتباط تصویری و مجازی با کشور اتریش برای آموزش مهندسان صورت خواهد گرفت.» به گفته عسکری، در رابطه با پروژه ساختمان سبز نیز شورای شهر با بهکارگیری آبگرمکن خورشیدی برای تولید آب گرم، اقدام کوچکی انجام داده است. رئیس سازمان نظاممهندسی افزود: «اگر تعامل بیندستگاهی مانند نظاممهندسی، مسکن و شهرسازی، شهرداری و… وجود داشته باشد، نفع زیادی برای مردم جهت تسریع در امور به دنبال دارد؛ برای نمونه مسکن و ساخت آن هزینه زیادی دارد که با تسهیل در امور میتوانیم کمک بزرگی به مردم کنیم.» غلامحسین عسکری درباره اقدامات انجامشده برای فرونشست در استان بیان کرد:«دو سال قبل راهکارهایی برای مناطق استراتژیک و حساس در استان صورت گرفت؛ ولی بهطورکلی این موضوع نیاز به عزم ملی و برنامهریزی در کشاورزی دارد. زمینهای مناطق شمالی اصفهان نیز بهواسطه کشاورزی بودن دچار فرونشست زیادی شدهاند؛ ولی تاکنون اقدام مؤثری در این راستا انجام نشده است.»رئیس سازمان نظاممهندسی با اشاره به 3درصد عوارض مهندسان توضیح داد: «پس از چندین سال پیگیری، سرانجام با ارائه دلایل قانونی به شهرداری، عوارضی برای مهندسان اخذ نمیشود و در بودجه سال 99 شهرداری نیز این عوارض جایی ندارد.» عسکری ادامه داد: «با درنظر گرفتن شرایط اقتصادی فعلی، قیمت ساختمان در سال جاری با نوسانهای زیادی همراه شده؛ بهطوریکه ساختمان در بعضی از مناطق با نرخ پنج برابر بیشتر به فروش میرسد؛ بنابراین صدور پروانه ساخت با توجه به شرایط متقاضی بهصورت اقساطی و… صورت میگیرد.»
برخورد با نماهای رومی و یونانی
نایبرئیس سازمان نظام مهندسی استان اصفهان نیز درباره بحث انرژی و ساختمان سبز گفت: کمیسیون انرژی سازمان اکنون روی این موضوع فعال بوده و علاوه بر آن باید به طرح معماری یک ساختمان اشاره کرد که اولین گام برای احداث ساختمان محسوب می شود. به گفته محجوب، از دی97 در سازمان بحث کنترل نقشههای معماری شروع شد که در این کنترلها باید به مبحث 19 مقررات ملی ساختمان؛ یعنی صرفهجویی در مصرف انرژی توجه شود. برای نمونه طراحان معمار در سطح استان به جدارههای داخلی و بیرونی سازمان توجه میکنند تا در ساخت به میزان مصرف انرژی توجه شود و این اولین گام برای صرفهجویی در مصرف انرژی ساختمان است تا به پدیده ساختمانهای سبز دست یابیم. نایبرئیس سازمان نظاممهندسی درباره گرانی مسکن در سال جاری گفت: هزینه ساخت فقط در رشد قیمت مسکن در اصفهان دخیل نیست، بلکه باید به زمین و قیمت آن نیز توجه کرد تا سازنده بتواند به سود منطقی خود برسد و بخشهایی مانند کاهش ارزش پول ملی در این مورد تأثیرگذار است؛هرچند نمیتوان نقش سوداگران را نادیده گرفت. محجوب در پایان، ساخت ساختمانهای جدید اصفهان را خلاف قوانین دانست و گفت: «باید از ساخت ساختمانهای جدید با نمای رومی و یونانی که در اصفهان رواج پیدا کرده است،جلوگیری کرد تا با سبک معماری اصفهانی ساختمانسازی صورت گیرد.»