احتیاط‌های کرونایی در دندان‌پزشکی

در این دوران که با ویروس کرونا مواجه‌ایم، یکی از مکان‌هایی که ورود به آنجا نیاز به ملاحظه و احتیاط دارد، دندان‌پزشکی است. به همین منظور، بر آن شدیم تا صحبت‌ها و تمهیدهای بهداشتی را از زبان دکتر الهام فقیهیان، متخصص بیماری‌های دهان، فک و صورت و عضو هیئت‌علمی دانشکده دندان‌پزشکی اصفهان، بدانیم.

تاریخ انتشار: 10:08 - چهارشنبه 1399/06/12
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه

بیماری کرونا ویروس 2019، یک بیماری ویروسی با علائم شدید تنفسی است. همان‌طور که می‌دانید، این بیماری قابل‌انتقال از راه تنفس از طریق فرد آلوده به افراد سالم است و علائم ابتلا به ویروس شامل تب، لرز، سرفه، تنگی نفس، آبریزش و گرفتگی بینی، خستگی و ضعف عمومی، بی‌حالی، گلودرد، علائم پوستی، تهوع و استفراغ است. اما دراین‌بین مخاط دهان به‌عنوان اولین مکان مواجهه و سد مخاطی برای این ویروس قلمداد می‌شود و در دوران اپیدمی ویروس کرونا حائز اهمیت است.

مخاط دهانی و خطر سرایت ویروس

باید بدانید دهان به‌عنوان آینه فعالیت بسیاری از بیماری‌ها قلمداد می‌شود و بدون شک ملاحظات و تدابیر بهداشتی مراجعان و کادر درمان در مراکز درمانی دندان‌پزشکی جهت پیشگیری از ابتلا بسیاری از بیماری‌ها مهم است. در مطالعاتی که روی افراد مبتلا به ویروس کرونا انجام گرفته است، علائم دهانی مرتبط با کرونا ویروس شامل کاهش حس چشایی و بویایی، بوی بد دهان، لثه‌های متورم و قرمز رنگ و بیماری‌های لثه‌ای (پریودنتال) و عود زخم‌های آفتی و تبخال دهانی است که در صورت همراهی با سایر علائم فوق می‌تواند نشانه ابتلا به ویروس باشد و نیازمند مراجعه فوری به مراکز درمانی است. اما مطب‌ها و مراکز درمانی دندان‌پزشکی همیشه مکان بالقوه برای سرایت بیماری‌های مسری محسوب می‌شوند که با رعایت پروتکل‌های بهداشتی این موضوع به حداقل ممکن کاهش می‌یابد. باید بدانید بیماری‌های مسری از طرق مختلف انتشار می‌یابند، در دندان‌پزشکی از طریق خون، بزاق مثل هپاتیت و ایدز و ریز ذرات موجود در هوا مثل سل و آنفولانزا امکان انتقال وجود دارد.

تمهیدهای بهداشتی

استریلیزیاسیون مرتب محیط و وسایل و سطوح به‌کارگرفته در دندان‌پزشکی در کاهش میزان ابتلای بیماری‌های واگیردار از طریق خون و بزاق مؤثر است. در خصوص ویروس کرونا به دلیل انتقال از طریق هوا و ذرات تنفسی تمهیدهای ویژه‌ای در خصوص مکان درمان و تهویه مناسب و جلوگیری از تجمع افراد در محیط درمانی و سالن انتظار باید موردتوجه قرارگیرد که در زیر به آن‌ها اشاره می‌شود. رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی 1.5 تا 2متر بین بیماران و کارکنان. بدین منظور بهتر است با نوبت قبلی به مطب دندان‌پزشکی مراجعه شود و در صورت مشاهده ازدحام از مطب دندان‌پزشکی تا زمان نوبت خارج شده و در فضایی باز حضور داشت. بهتر است فقط در موارد اورژانسی مثل درد بسیار شدید، عفونت و تورم دهانی، شکستگی‌های فک و… به مراکز دندان‌پزشکی مراجعه شود و تا حد امکان برای مراقبت‌های انتخابی و زیبایی در دوران اپیدمی ویروس مراجعه صورت نگیرد. همیشه در اتاق انتظار و هنگام صحبت با پزشک، دستیار، سایر بیماران از ماسک سه لایه جراحی استفاده شود و در صورت تماس با سطوح مانند آسانسور، میز، خودکار از محلول ضدعفونی دست استفاده شود. فرمی با عنوان فرم خود غربالگری توسط مراکز درمانی به بیماران ارائه می‌شود که لازم است با دقت کافی تکمیل شود تا در صورت ناقل بودن، باعث ابتلای سایرین نشود. قبل از شروع درمان دندان‌پزشکی، دهان‌شویه آنتی باکتریال جهت کاهش لود ویروسی به بیماران داده می‌شود و سطح ویروس داخل دهان و حلق بیمار کاهش می‌یابد. بهتر است بیماران پس از انجام مراحل درمانی دست و صورت خود را بشویند و از الکل 70 درصد ضدعفونی‌کننده استفاده کنند. در ضمن اینکه لباس‌های خود را تا 72 ساعت در معرض نور خورشید قرار دهند.

نکته

ویروس کرونا از دسته ویروس‌ها با سرعت و توانایی انتقال بالا محسوب می‌شود، ولی درصد خطرناک‌بودن آن نسبت به بسیاری از ویروس‌ها که در طول تاریخ به‌صورت اپیدمی انتشار یافته‌اند، کمتر است و در افراد سالمند و دارای بیماری‌های زمینه‌ای مثل دیابت و بیماری‌های قلبی، بیماری‌های اتو ایمیون، مشکلات تنفسی و… از خطر بیشتری برخوردار است. ازاین‌رو توصیه می‌شود چنین افرادی تا حد امکان از مراجعه به مراکز درمانی ممانعت کنند و در موارد اورژانسی با نوبت قبلی و رعایت پروتکل‌های بهداشتی مراجعه کنند.