تب
تب واکنش بدن به عامل بیماریزا است و اگر پایین است (زیر 38 درجه سانتیگراد) بسته به شرایط توسط پزشک معالج باید تصمیم گیری شود و جایگزینی مایعات انجام پذیرد. از جمله:
آب سیب یک استکان هر شش ساعت یکبار؛
پاشویه با آب ولرم یا عرق بید؛
دمنوش گل ختمی و بنفشه؛
شکر سرخ و عرق شاهتره و کاسنی(در موارد تنگی نفس شدید استفاده نشود)؛
سوپ مرغ و جو و گشنیز هر شش ساعت یک فنجان؛
عرق بید خوراکی.
سرفه خشک
دمنوش گل ختمی و چای کوهی و آویشن؛
«بهدانه» یک قاشق مرباخوری در یک لیوان آبجوش(هر نیم ساعت دو قاشق غذاخوری از لعاب آن میل شود)؛
شربت بنفشه (هر هشت ساعت یک قاشق غذاخوری).
بی اشتهایی کرونایی
شربت انار عسلی (یک و نیم لیوان آب انار که با یک قاشق مرباخوری عسل روی حرارت جوشانده و حجم آن به یک لیوان برسد)؛
رب انار ملس (هر هشت ساعت یک قاشق مرباخوری)؛
آب یا فالوده سیب؛
مخلوط آب سیب و آب زرشک؛
شربت زرشک عسلی (یک و نیم لیوان آب زرشک که با یک قاشق مرباخوری عسل روی حرارت جوشانده و حجم آن به یک لیوان برسد)؛
رایحـه درمانی (گذاشتن اندکی گوشت یا دنبه یا نان روی زغال برای متصاعدشدن بوی آن).
ضعف و بیحالی
شربت عسل(هر دو ساعت یک استکان در صورت تمایل با کمی لیموترش)؛
شیره انگور (هر شش ساعت یک قاشق مرباخوری البته در صورت عدم تب شدید)؛
عسل زیر زبانی (یک قاشق مرباخوری هر هشت ساعت با کمی نمک یا بدون آن)، در مورد دیابتیها با مراعات قنــــــد خون و در افراد با فشارخون بالا بدون نمک؛
افزودن دارچین و زنجبیل و سیاهدانه به غذاها.
تنگی نفس
استفاده موارد زیر در صورت نیاز و با احتیاط از نظر آنافیلاکسی:
بخور+ عصاره نعنا؛
مالیدن اسانس نعنا به پشت سینه و لب؛
ماساژ اسانس نعنا روی کتف؛
بخور گل ختمی.
درد بدن
میلکردن جوشانده چوب دارچین و عسلهر هشت ساعت یکبار؛
روغن مالی با روغن بابونه و بنفشه (هر هشت ساعت و البته اگر تب بالا نیست)؛
مصرف مایعات فراوان؛
ماساژ اسانس نعنا.
سردرد
رفع یبوست؛
نوشیدن مایعات؛
اصلاح معده؛
زنجبیل(قرص یا دمنوش)؛
یک لیوان آب سیب در هنگام شروع سردرد؛
تخم گشنیز یک قاشق مرباخوری (یک ربع پس از غذا)؛
مالیدن روغن بنفشه روی سر، پیشانی، سینوسها، صورت و داخل بینی؛
استشمام بوی گلاب.
از دست دادن حس بویایی
استشمام عمیق بوی عصاره نعنا یا مالیدن اسانس نعنا یا منتول پشت لب هر هشت ساعت؛
استنشاق و تخلیه آب نمک یا آبنمک به همراه عسل رقیق در بینی (روزی دو تا سه مرتبه)؛
مالیدن روغن بنفشه روی سر، سینوسها، صورت و داخل بینی (هر هشت ساعت یکبار).
از دستدادن حس چشایی
مزه مزهکردن هر روز چوب دارچین
در دهان (روزی یکبار به مدت 20 دقیقه)؛
استشمام عمیق بوی عصاره نعنا یا مالیدن اسانس نعنا پشت لب (هر هشت ساعت یکبار)؛
شستوشوی دهان و غرغره با آب نمک (هر هشت ساعت یکبار)؛
مزه کردن سرکه و نمک(هر هشت ساعت یکبار).
یبوست
مصرف سه تا پنج عدد خیسانده انجیر (پیش از هر وعده غذا)؛
سوپ سبزیجات با کدو، شلغم و هویج (هر هشت ساعت دو فنجان)؛
مصرف یک قاشق خاکشیر و نصف لیوان آب جوش (صبح ناشتا)؛
دمکرده گل سرخ کاشان، یک قاشق مرباخوری با یک لیوان آب جوش(روزی یکبار)؛
ماساژ شکم در جهت عقربههای ساعت؛
مصرف یک قاشق روغن زیتون (پس از هر وعده غذایی).
اسهال
مخلوط یک قاشق مرباخوری پودر نعنا و نصف لیوان آب انار (هر شش ساعت یکبار)؛
دم کرده چای به و چای معمولی(هر شش ساعت یک استکان).
گلودرد
غرغره آب نمک رقیق؛
غرغره جوشانده گل ختمی.
بیقراری
اسپری گلاب روی صورت و بدن (روزی دو بار).
تهوع و استفراغ
مکیدن یک قاشق مرباخوری زنجبیل تازه.
رفع عوارض دوران پساکرونا
افسردگی
مصرف شربت جلاب (مخلوط سه چهارم لیوان آب، سه قاشق غذاخوری گلاب، یک قاشق مرباخوری عسل یا شکر و اندکی زعفران (هر 12 ساعت یکبار)؛
مصرف دمنوش بادرنجبویه یا اسطوخودوس یا ترکیب این دو (روزی دو استکان).
اضطراب و استرس
مصرف دمنوش بادرنجبویه یا اسطوخودوس یا ترکیب این دو (روزی دو استکان).
بوییدن اسانس لیمو (هر چهار ساعت یکبار).
خشکی، خارش و کهیر پوست (بر اثر شستوشوی بسیار)
مالیدن روغن بادام شیرین سه بار در روز به مواضع خشکی؛
مصرفنکردن مواد غذایی با طبع خشک مانند عدس، بادنجان، شکلات، قارچ و ادویهجات؛
مصرف سوپ جو یا ماء الشعیر طبی که همان آب حاصل از پختن جو است.(هر شش ساعت یک فنجان).
وسواس
مصرف یک قاشق مرباخوری تخم گشنیز نیمکوب (نیم ساعت پیش از خواب)؛
دمنوش گلگاوزبان و سنبل الطیب (تا سه بار در روز).
صدمه به سایر اعضا
استفاده از مقویات (بر حسب صلاحدید بالینی پزشک).