رومینگ اجباری واقعیت دارد!
هنگامیکه به خارج از کشور مسافرت کنید، سیمکارت شما قابلیت فعال شدن در شبکه ارتباطاتی کشور مقصد را دارد؛ این حالت که به رومینگ معروف است باعث افزایش تعرفه مکالمه، پیامک و اینترنت میشود و اغلب رومینگ کاربرد تجاری دارد. حالا چند روزی است که هشتگ #نه_به_رومینگ_اجباری، بـهوفـور در فضای مجازی به چشم میخورد و اخباری درخصوص فعال شدن رومینگ سیمکارتها و به دنبال آن افزایش تعرفهها پخش شده است. این امر تاکنون اعتراض مردم را در پی داشته است؛ چراکه آنها معتقدند اپراتورها بدون اطلاع مشتریان خود سرویس رومینگ سیمکارت را بابت تماسهای داخلی فعال کردهاند تا تعرفه تماسها بهصورت بینالمللی محاسبه شود. دراینبین عدهای سودجو نیز با دریافت هزینههایی، تبلیغ خدمات غیرفعال کردن رومینگ اجباری را میکنند. درنهایت اعتراض مردم در فضای مجازی باعث شد وزیر ارتباطات پا به میدان بگذارد تا مشخص شود رومینگ اجباری اپراتورها واقعیت دارد یا فقط یک شایعه است؟ محمدجواد آذری جـهـرمـی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درمقابل اعتراض مردم به رومینگ اجباری در اینستاگرام خود اعلام کرد: «فعال بودن سرویس رومینگ بینالملل برای سیمکارت شما، مادامیکه به مسافرت خارج از کشور نرفتهاید و تماسی برقرار نکردهاید و استفادهای از اینترنت نداشتهاید، هیچ هزینهای برای شما ندارد.»
بر اساس گفتههای وزیر ارتباطات، رومینگ بینالملل بدون برقراری تماس یا استفاده از اینترنت در خارج از کشور هیچ هزینهای برای مشترکان در پی ندارد؛ به عبارتی حتی اگر رومینگ سیمکارتها فعال باشد، تا زمانی که تماسی بینالمللی صورت نگرفته باشد، هیچ تعرفه رومینگی محاسبه نخواهد شد. در حال حاضر رومینگ تمامی سیمکارتها بهصورت پیشفرض فعال است و محمدجواد آذری جهرمی دراینباره توضیح داد: «در گذشته این سرویس درصورت نیاز و با درخواست مشترک و با مراجعه به دفاتر خدمات ارتباطی انجام میشد. پس از فراگیرشدن سفر اربعین و برای راحتی مردم، این خدمت بهصورت پیشفرض برای مشترکان اپراتورها فعال است که هیچگونه هزینه اضافی درصورت عدم خروج از کشور، برای مردم محاسبه نخواهد شد.» بنابراین طبق گفتههای این مقام مسئول، قضیه رومینگ اجباری صحت دارد؛ ولی بالارفتن تعرفه خدمات شایعهای بیش نیست.
همچنین باید به کسب درآمد عدهای با راهاندازی «بازار غیرفعال کردن رومینگ اجباری» اشاره کرد؛ اکنون افراد زیای تبلیغ غیرفعال کردن رومینگ را در صفحات اینستاگرام میکنند و تا 50 هزارتومان نیز بابت این غیرفعال سازی دریافت میکنند. بعضی از کافینتها نیز برگههایی با مضمون «غیرفعال سازی رومینگ اجباری» پشت شیشههای فروشگاه خود چسباندهاند. باوجود چنین تبلیغاتی، آیا مـیتـوان رومـیـنـگ پیشفرض سیمکارت را غـیـرفـعـال کرد؟ بررسیهــا نــشـان مـیدهــد برای غیرفعالسازی رومینگ سیمکارتها، کدهای دستوری وجود دارد و طبق گفته وزیر ارتباطات، این غیرفعالسازی مشکلی برای مشترکان به وجود نمیآورد؛ ولی باید قبل از سفرهای خارجی، برای فعالسازی رومینگ خود به دفاتر خدماتی مراجعه کنند، در غیر این صورت سیمکارت در خارج از کشور قابلاستفاده نخواهد بود. بنابراین میتوان رومینگ سـیـمکـارت را غیرفعال کرد و این غیرفعال سازی را به دست کافینتها یا فعالان اینستاگرامی سپرد.
تعرفههای رومینگ
تعرفههای رومینگ بسته به نرخ ارز کشورهای خارجی محاسبه میشود؛ برای مثال تعرفههای تماس از عراق به ایران با گرجستان به ایران یکسان نیست و نمیتوان نرخ مشخص برای رومینگ در نظر گـرفـت. بااینحال اختلاف چشمگیری بین تعرفههای خدمات معمولی اپراتورها با رومینگ وجود دارد و همین تفاوت منجر به واکنش شدید مردم در مقابل رومینگ اجباری شد؛ برای نمونه بابت هر دقیقه مکالمه معمولی حدود 599 ریال از مشترکان دریافت میشود که این تعرفه بابت هر دقیقه مکالمه رومینگ سیمکارتهای همراه اول در کشور عراق با ایران 70000 ریال و داخلی در عراق 40000 ریال است، تعرفههای مکالمه رومینگ ایرانسل در عراق به ایران 79000 ریال و مکالمههای داخلی در عراق 44000 ریال حساب میشود. مشترکان رایتل نیز باید به ازای هر دقیقه تماس در عراق نزدیک به 46800 ریال بپردازند. هرچند اپراتورها بستههای مختلفی برای رومینگ ارائه میدهند و امکان افزایش یا کاهش این تعرفهها وجود دارد؛ ولی در کل تعرفه رومینگ با نرخ ارز ارتباط دارد و از تعرفههای معمولی بالاتر است.