نقشه راه توسعه مشاغل خانگی

کار در خانه طی یکی دو دهه اخیر دور از انتظار به نظر می‌رسید، ولی شرایط اشتغال طی دو سه سال گذشته تغییر کرده است و بیشتر افراد با کار در خانه کسب درآمد می‌کنند. اکنون کسب‌وکارهای خانگی از بخش‌های حیاتی و ضروری فعالیت‌های اقتصادی کشورها به شمار می‌رود و شیوع کرونا و تعطیلی مراکز در سال جاری باعث روی آوردن مردم به مشاغل خانگی شد؛ ازاین‌رو دولت با درنظرگرفتن طرح توسعه مشاغل خانگی تصمیم به حمایت از آن دسته شاغلان خانگی گرفته است که حرفه‌ای درآمدزا دارند تا علاوه بر فراهم آوردن شرایط مناسب برای رونق مشاغل خانگی، آمار بیکاران کاهش یابد و قدمی درراه جهش تولید برداشته شود.افزایش سرسام‌آور هزینه‌های زندگی باعث شده است بسیاری از افراد به فکر ایجاد کسب‌وکارهای خانگی برای افزایش درآمد خود بیفتند.

تاریخ انتشار: 07:59 - سه شنبه 1399/06/25
مدت زمان مطالعه: 2 دقیقه

اگر قصد راه‌اندازی کسب‌وکار در منزل را دارید، به سرمایه زیادی نیاز ندارید؛ فقط کافی است در طرح توسعه مشاغل خانگی ثبت‌نام کنید تا در صورت پذیرش  از حمایت دولت برخوردار شوید.

تسری حمایت از 9 به 31 استان

شمار مشاغل خانگی در دهه گذشته روند افزایشی پیدا کرده است؛ به‌همین دلیل در راستای حمایت از این مشاغل طرح ملی توسعه مشاغل خانگی در دبیرخانه توسعه و حمایت از مشاغل خانگی معاونت توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در سال ۱۳۹۶ طرح و تصویب شد. این طرح در طول سال‌های 96 تا 98 به‌صورت آزمایشی با ظرفیت 20 هزار نفر فقط در 9 استان اجرا شد که نتایج قابل قبولی به دنبال داشت. تعطیلی کسب‌وکارها در پی شیوع کرونا موجب شده دولت طرح حمایت از مشاغل خانگی را گسترده‌تر کند. طبق گفته معاون توسعه اشتغال و کارآفرینی وزارت تعاون این طرح برای رونق اقتصاد خانوار، تحقق شعار سال و توسعه جایگاه مشاغل خانگی در اقتصاد کشور در ۳۱ استان اجرا می‌شود. بر این اساس طرح حمایت از مشاغل خانگی در سه فاز شناسایی مزیت‌ها، توانمندسازی و اتصال به بازار انجام خواهد شد.

مهارت؛ شرط ثبت‌نام

متقاضیان کسب‌وکار خانگی با داشتن دست‌کم یک مهارت می‌توانند در طرح ملی توسعه مشاغل خانگی ثبت‌نام کنند. در این طرح، به فرد آموزشی ارائه نمی‌شود. مشاغل خانگی در این طرح شامل رشته‌های صنایع‌دستی، صنایع تبدیلی و تکمیلی در بخش کشاورزی و رشته‌های فرهنگی‌هنری می‌شود و درمجموع این رشته‌ها 320 زیرشاخه را در برمی‌گیرد. ششم شهریورماه زمان شروع ثبت‌نام در این طرح بود. متقاضیان تا یک ماه، یعنی تا ششم مهرماه، می‌توانند با مراجعه به سامانه inhb.ir در طرح مذبور ثبت‌نام کنند.

پایداری و درآمد؛ ملاک قبولی

طرح توسعه مشاغل خانگی در 31 استان برگزار می‌شود؛ ولی فقط ۵۴هزارو۳۰۰ نفر ظرفیت دارد. مهناز امامدادی، رئیس دبیرخانه ستاد ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی، درباره ملاک قبولی متقاضیان توضیح داد: «در این طرح رشته‌هایی اولویت دارند که علاوه بر استمرار و پایداری، درآمد بیشتری نیز داشته باشند.» همچنین رشته‌هایی مانند تجارت الکترونیک و فروش الکترونیکی محصولات، بازنگری در رشته‌های قبلی مشاغل خانگی، توجه به رشته‌های نوین نظیر برنامه‌نویسی، تولید محتوا، مترجمی، ویراستاری، مشاوره و تولید انیمیشن در این طرح موردتوجه قرار خواهد گرفت تا افراد تحصیل‌کرده نیز  از طریق این طرح وارد بازار کار شوند. ازاین‌رو صرف وجود این مهارت باعث حمایت دولت نمی‌شود و مهارت باید با درآمد مناسب و مداوم همراه باشد تا تمام اقشار جامعه از این طرح بهره ببرند.

نحوه حمایت دولت از مشاغل خانگی

متقاضیان ابتدا باید در طرح توسعه مشاغل خانگی شرکت کنند تا پس از غربالگری، راستی‌آزمایی و درنهایت قبولی در طرح، آموزش و مشاوره‌های عمومی ببینند؛ سپس به بازار اتصال پیدا خواهند کرد. به عبارتی، پذیرفتگان طرح مشاغل خانگی به برندها و تولیدکنندگان مطرح داخلی وصل می‌شوند تا علاوه بر فراهم‌شدن بازار کار، توسط دولت و تولیدکنندگان حمایت شوند و ثمره حرفه و مهارت آن‌ها به بازار عرضه شود.

جهش تولید؛ هدف اصلی طرح توسعه

طرح توسعه مشاغل خانگی به‌خودی‌خود موجب ایجاد کار برای افراد زیادی می‌شود و از آمار بیکاران جامعه می‌کاهد؛ همچنین برای نخستین‌بار از مشاغل خانگی به‌طور گسترده حمایت خواهد شد و شاهد همراهی و همکاری گسترده بین بخش خصوصی و دولتی خواهیم بود. عیسی منصوری، معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، از دیگر مزایای طرح توسعه مشاغل خانگی به توانمندسازی متقاضیان و کاهش وابستگی به وام، توجه بیش‌ازپیش به پیشرانان ملی، منطقه‌ای، استانی و محلی، شبکه‌سازی‌های افقی و عمودی استانی و ملی و… اشاره کرد. درمجموع این طرح در نهادینه شدن سهم مشاغل خانگی در اقتصاد کشور به‌ویژه در سال جهش تولید نقش مؤثری ایفا خواهد کرد.

برچسب‌های خبر