اینگونه که او به «ایمنا» گفته است: «امتحانات میانترم و مستمری را معلمان به صورت غیرحضوری میتوانند برگزار کنند، اما امتحانات پایانترم باید حضوری برگزار شود و مدارس میتوانند چند نمونه سوال طراحی کنند و در چند روز از دانشآموزان امتحان بگیرند؛ دانشآموزان نیز باید به کیفیت آموزش مجازی اهمیت بیشتری دهند؛ چرا که روایی و پایایی امتحان حضوری بیشتر از امتحانات آنلاین است، البته این نظر کارشناسی ماست.» اعلام این خبر از سوی معاون آموزش متوسطه اداره کل آموزش و پرورش استان، باعث دغدغه و نگرانی برخی از دانشآموزان و خانوادههای آنها شده است؛ دانشآموزانی که امتحانات نهایی به دلیل تأثیری که در کنکور دارد، برای آنها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و حالا شرایط کرونایی باعث تردید و دودلی آنها شده است؛ از یک طرف شرکت در آزمون حضوری ممکن است سلامتی و جان آنها را به خطر بیندازد و از سوی دیگر نیز آنها چارهای جز این ندارند؛ مگر اینکه مسئولان آموزش و پرورش تصمیم به برگزاری آزمون به صورت مجازی بگیرند. یکی از دانشآموزان در این باره میگوید: «درست است که آزمون حضوری در شرایط کنونی خطرناک است، اما آموزش و پرورش باید شرایط را به گونهای فراهم کند تا دانشآموزان با خیال راحت بتوانند در سالن امتحانات حضور یابند. به هرحال، امتحانات نهایی ثمره تلاش و کوشش دانشآموزان و برگزاری آن به صورت آنلاین ممکن است با مشکلاتی روبهرو شود.» نگرانی برخی از خانوادهها نیز در این مورد کمتر از دغدغه دانشآموزان نیست؛ چرا که آنها معتقدند، خود امتحانات نهایی برای دانشآموزان استرسزاست، حالا اعلام برگزاری حضوری آن در شرایط بحرانی میتواند به این اضطراب دامن بزند. تماس اصفهان زیبا با معاون آموزش متوسطه آموزش و پروش برای اطلاع از چند و چون این ماجرا بینتیجه بود، اما به گفته مسئول دفتر او، این تصمیم درستترین، تصمیم فعلی در شرایط کنونی است؛ به گونهای که آموزش و پرورش با رعایت پروتکلهای بهداشتی زمینهای را فراهم کند تا دانشآموزان بتوانند به صورت حضوری امتحانات نهایی خود را پشت سر بگذارند. اگر وضعیت بیماری حادتر شود، به گونهای که ستاد ملی استانی مقابله با کرونا هر گونه تجمع را ممنوع کند، مسلما آموزش و پرورش نیز از آن تبعیت خواهد کرد.به گفته او، این تصمیم از سوی وزارتخانه گرفته شده، زیرا آزمون باید در شرایط ایمن برگزار شود تا عمق علم و دانش دانشآموزان مورد ارزیابی و مورد سنجش قرار بگیرد؛ طبیعتا هیچ شرایطی، ایمنتر از برگزاری امتحانات نهایی در محیط مدرسه و با نظارت مسئولان نیست؛ منتهی اگر شرایط کرونایی بحرانیتر شود، ممکن است بنا به صلاحدید وزارتخانه یا ستاد مقابله با کرونا این تصمیم تغییر پیدا کند.
تصمیمی که ممکن است عاقلانه نباشد
اما و اگرها در رابطه با این تصمیم جدید آموزش و پرورش ادامه دارد و مخالفان و موافقان آن نیز استدلالهای خود را دارند. نیکنژاد، معلم و کارشناس آموزشی در همین باره با بیان اینکه با توجه به تأثیر امتحان نهایی در کنکور و حساسیتهایی که در رابطه با آن وجود دارد، طبیعی است که مسئولان اصرار داشته باشند این امتحانات را به صورت حضوری برگزار کنند، تصریح میکند: اگر پروتکلها و موازین بهداشتی در این باره به خوبی رعایت شود، مشکلی برای دانشآموزان به وجود نمیآید؛ البته با توجه به شیوع گسترده ویروس کرونا و خطراتی که این ویروس میتواند به همراه داشته باشد، به نظر میرسد برگزاری امتحانات نهایی به صورت حضوری اقدام عاقلانهای نباشد.
برگزاری امتحان به شرطها و شروطها
این کارشناس آموزشی در ادامه سخنانش، شرط اساسی برای برگزاری امتحانات نهایی را رعایت دقیق پروتکلهای بهداشتی و فاصله اجتماعی میداند و میگوید: این درحالی است که آنچه تاکنون در این چند ماهی که از شروع سال تحصیلی میگذرد دیده شده، این است که آموزش و پرورش نتوانسته آنچنان که باید شرایط ایمن را برای حضور دانشآموزان فراهم کند و به رعایت پروتکلهای بهداشتی بپردازد. کنکور و امتحانات نهایی و… نیز به صورت حضوری برگزار شدند و ایراداتی هم به آنها وارد بود، اما به نظر میرسد با توجه به تأثیر امتحان نهایی در کنکور و اهمیت آن در زندگی دانشآموزان، چارهای جز برگزاری آزمون به صورت حضوری وجود ندارد؛ البته همانطور که اشاره کردم به شرطی که پروتکلهای بهداشتی رعایت شوند و دانشآموزان آسیبی نبینند. به گفته این آموزگار پایه متوسطه، امکان برگزاری آزمون آنلاین چندان فراهم نیست؛ چرا که به واسطه آزمون مجازی نمیتوان امکان تقلب را به صفر رساند و ممکن است بچهها در حین امتحان با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و اینگونه حق دانشآموزانی که تلاش و هزینههای مادی برای کسب نمره بالا در این آزمون، صرف کردهاند تا بتوانند آن را با موفقیت پشت سر بگذرانند، ضایع میشود و این موضوع آسیبهای چندسویه به همراه دارد؛ چرا که ممکن است باعث شود فردی با استفاده از تقلب در این آزمون رتبه بالا کسب کند و به مراتبی برسد که حق او نیست. از سوی دیگر، زیرساختهای لازم برای برگزاری آزمون آنلاین در کشور هنوز مهیا نشده و امکانات لازم در این رابطه وجود ندارد. همین موارد هم باعث میشود که معلمان و مسئولان در این باره دست به عصا حرکت کنند و جوانب کار را در نظر بگیرند. البته آنچه باید در اولویت آموزش و پرورش باید قرار بگیرد، حفظ جان و سلامتی دانشآموزان است؛ بنابراین مسئولان با توجه به این موضوع باید در رابطه با برگزاری آزمون به صورت مجازی یا آنلاین تصمیم بگیرند.