بی‌اشتهایی کرونایی

برخی افراد در مراحل اولیه عفونت با ویروس کرونا علائمی مانند درد شکم، اسهال، یبوست، تهوع و استفراغ را تجربه می‌کنند؛ ازاین‌رو ممکن است دسته‌ای از بیماران بدون نشان‌دادن علائم ریوی، تنها با مشکلات شکمی مراجعه کنند یا عده‌ای علائمی همچون تهوع، استفراغ یا اسهال را قبل از سایر تظاهرات همچون تب یا علائم تنفسی بروز دهند.

تاریخ انتشار: 06:27 - سه شنبه 1399/09/11
مدت زمان مطالعه: 2 دقیقه

اما هرچه تعداد بیمار بیشتری ویزیت می‌شوند، بروز تظاهرات بالینی متفاوت با نمای کالسیک بیماری (سرفه خشک و تب) بیشتر مشاهده می‌شود. این علائم گوارشی عمدتا در بیماران بزرگ‌سال گزارش شده است؛ ولی درباره کودکان نیز مواردی از اسهال دیده شده است. دکتر بابک پیروزکیا، متخصص بیماری‌های عفونی، با اشاره به مقدمه فوق، توضیحات لازم را در این زمینه ارائه می‌دهد.

با گرفتن شرح‌حال از تغذیه و عادات غذایی فرد دارای شکایت‌های گوارشی، می‌توان به او برای درپیش‌گرفتن عادات غذایی مناسب و بهبود وضعیت گوارشی کمک کرد. البته این نکته را بدانید که وجود اسهال، تهوع یا استفراغ، به این معنا نیست که حتما مبتلا به کرونا هستید؛ اما در طول این پاندمی، به‌ویژه اگر در منطقه‌ای هستید که افراد مبتلا با علائم جدید شناسایی ‌شده‌اند، باید به این علائم نیز توجه کنید. افراد با تست مثبت که مبتلا به بیماری با شدت متوسط و خفیف هستند، بدون درمان خاصی بهبود می‌یابند. کافی است در خانه بمانند و جز برای ویزیت پزشکی یا آزمایش‌ها از منزل خارج نشوند تا از انتقال بیماری به دیگران پیشگیری شود.
حال در صورت وجود علائم گوارشی (اسهال، استفراغ، دل‌درد و…) نکات کلی زیر توصیه می‌شود:
دست‌هایتان را مرتب با آب و صابون به مدت حداقل 20 ثانیه بشویید؛ به‌ویژه پس از اجابت مزاج یا عطسه، قبل از غذاخوردن یا پخت‌وپز.
سطوح را پیوسته تمیز و ضدعفونی کنید؛ ازجمله سرویس بهداشتی منزل که به‌طور مشترک توسط سایر اعضای خانواده مورداستفاده قرار می‌گیرد، دستگیره دستشویی و حمام، گوشی تلفن و شماره‌گیر و هر چیز دیگری که به‌طور مشترک توسط شما و اعضای خانواده ممکن است لمس شود.
اگر دچار اسهال هستید، زیاد مایعات بنوشید. مهم است که به جایگزینی مایعات ازدست‌رفته، با مصرف مایعات فراوان به‌ویژه آب ساده و پرهیز از نوشیدن مایعات شیرین توجه کنید؛ درضمن از محلول ORS که حاوی الکترولیت‌های لازم برای جبران املاح موردنیاز بدن (ازدست‌رفته طی اسهال) است، طبق نظر پزشک استفاده کنید. نوشیدنی‌های حاوی نمک مانند دوغ بدون گاز هم به تأمین املاح ازدست‌رفته بدن کمک می‌کنند.
از رژیم غذایی سبک حاوی موز، برنج سفید، کمپوت سیب و نان سفید (کم‌سبوس) که کربوهیدرات بدنتان را تأمین می‌کند و فشار را برای دفع کاهش می‌دهد، پیروی کنید. مصرف بلغور جو دوسر، سیب‌زمینی پخته یا تنوری و مرغ بدون پوست نیز مفید است.

بی‌اشتهایی

برخی افراد ازدست‌دادن اشتها را در کنار سایر علائم دستگاه گوارش نشان می‌دهند.بی‌اشتهایی یا کاهش مصرف غذا در طول بیماری‌های عفونی، التهاب و بیماری‌های بدخیم مشاهده می‌شود؛ لذا برای کاهش این عارضه بیماری لازم است تا حد امکان راهکارهای تغذیه‌ای و رفتاری در پیش گرفته شود؛ چراکه این دسته از افراد می‌توانند دچار سوءتغذیه شوند. در این وضعیت مقابله با بیماری سخت‌تر و طولانی‌تر خواهد شد.راه‌های کنارآمدن با بی‌اشتهایی بیماران، متعدد و با توجه به شرایط بیمار، متفاوت است.

توصیه‌های تغذیه‌ای بی‌اشتهایی

در مواجهه با بی‌اشتهایی، مصرف مواد زیر توصیه می‌شود:
میوه‌ها و سبزی‌ها با تأکید بر سیب، انار، پرتقال، انجیر، لیموترش، انبه و کدوحلوایی؛
دم‌نوش لیموترش و زنجبیل؛
ادویه‌ها و گلپر (اضافه‌کردن به غذا)؛
سمنو، جوانه گندم و جوانه نخود؛
شیربرنج با سیاه‌دانه و کمی دارچین؛
شله‌زرد با خلال بادام و پسته؛
مغزها و خشکبار شامل فندق، گردو، پسته، بادام، توت خشک، نخود و کشمش، مویز و برگه‌های شیرین به‌عنوان میان‌وعده یا تنقلات روزانه؛
اضافه‌کردن آردبرنج به انواع سوپ یا غذا؛
اضافه‌کردن پودر مغزهای گیاهی نظیر گردو، بادام، کنجد و پسته به ماست، سوپ یا سایر غذاها؛
استفاده از ارده، حلواارده یا کره بادام‌زمینی به همراه نان تست یا برشته در میان‌وعده.

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط