فروش اقساطی از بازار لوازمخانگی رخت بربست تا این بازار سوتوکورتر از هرزمانی شود؛ ولی چندهفتهای است این بازار رونق نسبی پیداکرده که مدیون بازگشت فروش اقساطی است.
بازگشت فروش اقساطی
تقاضا برای خرید لوازمخانگی قسطی همیشه در بازار اصفهان زیاد است؛ ولی کسبه درپی افزایش قیمت لوازمخانگی از فروش اقساطی خودداری میکردند تا بازار بیش از هرزمانی سوتوکور شود. درواقع وضعیت بازار لوازمخانگی تا چند سال قبل آنقدر آرام بود که کسبه لوازمخانگی را با شرایط اقساطی به فروش میرساندند. مردم هم هرازگاهی به فکر تعویض وسایل خانه خود میافتادند یا خانوادهها جهیزیه فرزندانشان را با اقساط بلندمدت خریداری میکردند. ولی رشد نرخ ارز در دو سال گذشته و افزایش یکباره قیمت لوازمخانگی علاوه بر اینکه تعدادی از کسبه را به مرز ورشکستگی رساند، فروش اقساطی را از این بازار کنار زد و کسبه در طول این دو سال حاضر نبودند اجناس خود را اقساطی عرضه کنند. به دنبال فروش نقد و کاهش قدرت خرید مردم، تقاضا برای لوازمخانگی کم شد. در مقابل مشاهدههای میدانی از بازار لوازمخانگی اصفهان نشان میدهد کسبه دوباره به فروش اقساطی روی آوردهاند.
فروش اقساطی با شرایطی جدید
کسبه اصفهانی بهتازگی لوازمخانگی را به متقاضیان بهصورت اقساطی عرضه میکنند؛ ولی شرایط فروش اقساطی مانند گذشته نیست. خریداران درگذشته سهچهار قلم لوازمخانگی را در اقساط یک تا دو سال خریداری میکردند. ولی اکنون یک یا دو قلم جنس نهایتا در دو قسط فروخته میشود. آقای زحمتکش، یکی از فروشندگان بازار لوازمخانگی، در خصوص علت فروش اقساطی با چنین شرایطی توضیح میدهد: «چند سال قبل سه قلم اساسی لوازمخانگی یعنی یخچال، لباسشویی و اجاقگاز کمتر از 20 میلیون تومان قیمت داشت؛ ولی نرخ الان آنها حدود 60 میلیون است و کسبه نمیتوانند این حجم از سرمایه را در اقساط بلندمدت بفروشند.» در یکی از فروشگاههای لوازمخانگی نیز نصف بهای یک قلم در ابتدا دریافت میشود و خریدار باید مابقی مبلغ کالا را تا یک ماه آینده پرداخت کند. مالک این فروشگاه درباره علت فروش اقساطی با این شرایط میگوید: «من آنقدر سرمایه ندارم که بخواهم کالاها را در اقساط بلندمدت به مردم بفروشم. از طرفی به قیمتها اعتمادی نیست و ممکن است اقساط بلندمدت موجب ضرر شود.» آقای کریمی از فعالان این صنف نیز از وضعیت فروش خود ناراضی است و با گلایه به اصفهانزیبا میگوید: «بازار لوازمخانگی مثل بقالی نیست که چیپس و پفک بفروشیم! کوچکترین قلم در این بازار چند میلیون تومان آب میخورد و من بهشخصه نمیتوانم چند ماه منتظر بمانم تا مشتری بهصورت قسطی پول یک قلم را بپردازد.» بنابراین کسبه اصفهان مانند قبل لوازمخانگی را با اقساط بلندمدت عرضه نمیکنند و تنها برای جذب مشتری و کاهش رکود بازار به فروش اجناس خود در یک یا دو قسط روی آوردهاند.
مردم هم راضی، هم ناراضی!
عرضه لوازمخانگی با اقساط کوتاهمدت با استقبال خوبی روبهرو شده و این روزها فروشگاههای لوازمخانگی مملو از مشتری است. آقای رمضانی که قصد خرید یخچال بهصورت قسطی را دارد به اصفهانزیبا میگوید: «چند ماه است که میخواهم یخچال بخرم؛ ولی همه فروشگاهها بهصورت نقد اجناس خود را عرضه میکردند. بهتازگی بعضی از فروشگاهها اجناس خود را در دو قسط میفروشند که بهتر از پرداخت بهای یخچال بهصورت یکجاست.» خانواده آقای عزیزی که قصد خرید جهیزیه دارند، با خوشحالی از فروش اقساطی لوازمخانگی، میگویند: «یک مو از خرس کندن هم غنیمت است! میتوانیم هر دو ماه یک قلم جنس بخریم.» در این میان عدهای از خریداران هم از شرایط فروش اقساطی لوازمخانگی ناراضی هستند. خانم یوسفی در بازار اقساط کوتاهمدت فروش لوازمخانگی میگوید: «فروش اقساطی در دو قسط مسخره است! قیمت یک تلویزیون 10درصد افزایش مییابد تا بتوان هزینه آن را در دو قسط پرداخت.» باوجوداین، فعالان صنف لوازمخانگی معتقدند قیمت کالاها گران است و واحدهای صنفی هم نمیتوانند مانند قبل اجناس خود را عرضه کنند.