سال قبل قیمت مرغ با وجود افزایش در آستانه سال جدید، کیلویی 15 هزار تومان بود و مسئولان وعده کاهش قیمت آن را دادند. ولی نه تنها وعده مسئولان عملی نشد، بلکه این روزها با 15 هزارتومان یک کیلو پای مرغ هم نمیتوان خرید چه برسد به خود مرغ!
کاهش قیمت مرغ شاید وقتی دیگر
فعالان بازار گوشــت سفید مدعیاند مردم در پی افـزایـش قیمت گوشت قرمز در سالهای گذشته، به مصرف مرغ روی آورده و حتی عدهای مرغ را به طور کامل جایگزین گوشت قرمز کردهاند؛ ولی قیمت مرغ در سال جاری افزایش چشمگـیـری یـافـت و اواخر مهر99 اخباری مبنی بر گـرانشدن مرغ به دلیل نرسیدن نـهـادههای دامی و خوراک به دست مـرغداران منتشر شد. از این رو اسفند سال قبل صحبت از هرکیلوگرم مرغ حدود 15هزار تومان بود؛ ولی این روزها حرف از مــرغ کیلویی 30 هزار تومان است و بعضـی از مرغفروشان در اصفهان معتقدنــد باید منتظر رسیدن قـیـمـت مـرغ بــه کیلویی ۴۰ یا شاید 50 هزار تومان بود. البته مسئولان از مهرماه تاکنون وعده سقوط قیمت مـرغ از هفته آینده را میدهند؛ ولی هفته آینده مسئولان هنوز فرا نرسیده است! با این اوصاف مردم به خرید متعلقات مرغ یعنی پای مرغ، گردن، دل و جگر و سنگدان روی آوردهاند و مشاهدههای میدانی از بازار مرغ اصفهان، بیانگر میزان فروش بالاتر اعضای جانبی مرغ از خود مرغ است. نادر سهرابی که در خیابان کشاورزی مرغفروشی دارد درباره وضعیت بازار میگوید: «مصرف دل و جگر، سنگدان، گردن و پای مرغ به شدت افزایش یافته است یعنی مصرف آنها از خود مرغ بیشتر است؛ زیرا مرغ نصف قبل مصرف میشود؛ ولی اعضای جانبی مرغ مشتری بیشتری دارد.» رشد تقاضا برای اعضای جانبی مرغ باعث شده نرخ آنها پابهپای مرغ بالا رود و حتی نرخ بعضی قسمتهای مرغ مانند پای مرغ از خود مرغ بیشتر است! مشاهدههای میدانی از بازار اصفهان نشان میدهد پای مرغ در بستهبندیهای 400 گرمی با رنج قیمت 12 تا 16 هزار و 900 تومان به فروش میرسد و این بها برای هر کیلوگرم پای مرغ فلهای بین 21 تا 30 هزار و 300 تومان متغیر است. درمقابل قیمت هرکیلوگرم پای مرغ قبل از گرانی مرغ حداکثر هفت هزار تومان بود.
افزایش چشمگیر تقاضا برای گردن مرغ!
گردن مرغ نیز یکی دیگر از جایگزینهای مرغ در اصفهان به شمار میرود و قیمت هر کیلوگرم گردن مرغ بستهبندی بین 10 تا 16 هزار تومان است. همچنین گردن مرغ در بستههای 900 گرمی با قیمت 14 هزار و 800 تومان به فروش میرسد. حیدری از مرغفروشان بازار اصفهان درباره تقاضا و قیمت گردن مرغ به اصفهانزیبا میگوید: «تا چند ماه قبل گردن مرغ برای مصارف محدودی مانند سوپ استفاده میشد و در طول هفته حداکثر 10 بسته گردن مرغ فروخته میشد. ولی با گرانی مرغ، گردن مرغ مصارف بیشتری پیدا کرد که مصرف بیشتر باعث گرانی و کمبود آن شد. اکنون اگر گردن مرغ به میزان نیاز توزیع شود، در یک هفته بیش از 20 بسته به فروش میرسد.» تقاضا برای گردن مرغ در اصفهان به قدری بالاست که عرضه جوابگوی تقاضا نیست. جگر و سنگدان مرغ نیز تقاضا زیادی پیدا کردهاند. درحال حاضر جگر مرغ در بستههای 400 تا 600 گرمی با قیمت هشت هزار تا 15 هزار تومان عرضه میشود و برای خرید سنگدان در بستههای 500 گرمی باید 14 هزار و 500 تا 19 هزار تومان هزینه کرد. نصرتی، فروشنده یکی از واحدهای صنفی در بازار مرغ و ماهی اصفهان، درباره قیمت جگر و سنگدان مرغ توضیح میدهد: «تا چند ماه قبل مشتری جگر و سنگدان مرغ انگشتشمار بود؛ زیرا بیشتر خریداران این بخشهای مرغ را قسمت دور ریز میدانستند. ولی اکنون این اعضا فروش خوبی دارند. هرچند قیمت اعضای دور ریز بدن مرغ نیز همراه با قیمت خود مرغ گران شد.» باوجوداین، گردن، جگر و سنگدان مرغ به نسبت خود مرغ ارزانتر هستند و مردم از سر ناچاری و قیمت بالای مرغ، گرایش بیشتری به خرید متعلقات مرغ پیدا کردهاند. بعید نیست که قیمت این متعلقات نیز مانند پای مرغ به دلیل افزایش تقاضا، از خود مرغ بالاتر رود.