خیلیها سهمیه ارزی خود را از صرافیها دریافت میکنند و در بازار آزاد با قیمت بالاتری میفروشند و به قول خودشان چندساعته چند میلیون سود بیدردسر نصیبشان میشود. اختلاف قیمت دلار صرافیها و بازار آزاد تا دو هزار تومان هم میرسد. سود چهارمیلیون تومانی در یک خریدوفروش باعث شد تا حتی برخیها شب تا صبح را مقابل صرافیهای بانکی نیز بخوابند. گاهی از گوشه و کنار شنیده میشود که مردم با کارت ملی خودشان و گاه خانواده و اقوامشان برای خرید ارز اقدام میکنند؛ چراکه این سود حاصل از تفاوت قیمت ارز صرافی و بازار آزاد برایشان وسوسهکننده شده است و تا زمانی که چنین اختلافی وجود داشته باشد این وضعیت هم ادامه دارد.
تا لحظه تنظیم این گزارش قیمت دلار در صرافی ملی و در رقم 23,881 تومان ثابت باقی مانده است؛ ولی در بازار آزاد حدود هزار تومان بالاتر دادوستد میشود. نرخ خرید دلار در این صرافی نیز 23,408 تعیین شده است. قیمت یورو نیز برای فروش در صرافی ملی نیز 28,400 تومان اعلامشده و قیمت خرید یورو نیز در این صرافی 27,837 تومان قیمت خورده است.
هیجان بازار ارز
در خصوص دلیل تغییر رفتارهای اقتصادی مردم طی روزهای اخیر و جذابشدن بازار دلار برای آنها یک کارشناس ارزی به اصفهان زیبا میگوید: رفتارهای اقتصادی مردم حاکی از نگرانیشان بابت وضعیت سیاسی آینده کشور است؛ چون رویکردها و عملکردهای اقتصادی و سیاستگذاری در حیطه اقتصاد از سال 1350 تاکنون تابع فردگرایی و تصمیمات فردی شده است.علی حیدری تصریح میکند: در ایران اصولا تصمیمات اقتصادی مبنای علمی کمتری دارد یا اینکه اصلا مبنای علمی ندارد؛ ازاینرو تصمیمات لحظهای اعمال میشود؛ بنابراین هرگونه تغییر اظهارات و گفتههای مقامات مسئول بالادستی باعث ایجاد هیجان در بازار ارز میشود. حیدری با اشاره به تأثیر اخبار و اظهارنظرهای مسئولان روی روند پیش روی بازارها اذعان میکند: نحوه گفتار رئیسجمهور، ابهام در فضای سیاسی و گفتوگوی بین مقامات جمهوری اسلامی در خصوص برجام، با دست پسزدن و با پا پیشکشیدن نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در ایران ابهاماتی ایجاد کرده و این مسائل باعث ایجاد تنش میشود.
پیام نوسانهای ارزی
این کارشناس ارزی خاطرنشان میکند: این نوسانات قیمت دلار یک پیام مهم را منتشر میکند و این پیام این است که چون دلار در ایران شاخص شناختهشدهای است، نشان از آغاز موج تورمی و افزایش قیمتها در سایر حیطههای اقتصادی و بطن جامعه میدهد. در این میان متأسفانه دولتمردان با بانک مرکزی همسویی ندارند تا قوانین دستوپاگیر از میان برداشته شود. حیدری میگوید: بانک مرکزی پس از برقراری انضباط پولی، قوانین دستوپاگیر را برداشت. یکی از این قوانین هم برداشتن انواع مختلف ارز بود که دولت همراهی نکرد و بانک مرکزی همچنان در این سیستم مانده است.
فاصله قیمتی ارز صرافیها با ارز نیمایی
این کارشناس ارزی با اشاره به دلیل تشکیل صف جلوی در صرافیها طی چند روز اخیر بیان میکند: این فاصله قیمتی در بازار آزاد و صرافی ملی یا فاصله قیمت دلار نیمایی و ارز 4200 تومانی سبب میشود این پیام به مردم منتقل شود که حاشیه سود در نرخ دلار است و به همین دلیل برای خرید دلار طی این چند روز اخیر صف تشکیل شد؛ چون بر اساس سهمیه مردم میتوانستند دلار بخرند و با توجه به اختلاف قیمت در بازار آزاد با قیمت بیشتر بفروشند و سود کنند.
حواشی انواع مختلف ارزها
حیدری با اشاره به حواشی ارز 4200تومانی اذعان میکند: دلیل اینکه دولتمردان دلار 4200 تومانی را رایج کردند، کسب رانت برای آقازادگان در هر بازاری بود. دوم اینکه با دلار 4200 تومانی یا دلار نیمایی 20هزارتومانی میتوان آمار و ارقام را به نفع دولت چید؛ به خاطر همین است که آمار و ارقامی که دولتها و سازمان بینالمللی پول در ایران اعلام میکنند برمبنای دلار 4200 تومانی است و با واقعیتهای جامعه همخوانی ندارد. این کارشناس ارزی ادامه میدهد: دولت اواخر اسفندماه اعلام کرد شرکتهای خصوصی میتوانند از دلار نیمایی برای واردات واکسن استفاده کنند. این در حالی است که در هیچ کجای دنیا واکسن توسط بخش خصوصی وارد نمیشود. چگونه ممکن است یک دولت در یک نقطه از دنیا بتواند واکسن با بخش خصوصی وارد کند! این ابهامات یعنی شروع رانت.