قیمت مصوب جوجه یکروزه در کشور ۴۲۰۰ تومان است که تا همین ماه گذشته به ششهزار تومان رسید و در بازار آزاد الان با قیمت 9 هزار و 500 تومان هم به فروش میرود؛ اما مرغداران میگویند حتی به این قیمت هم نمیتوانند به راحتی جوجه پیدا کنند.
جوجه قاچاق میشود یا جوجهریزی انجام نمیشود؟
قاچاق جوجه یکروزه موضوعی بود که همین چند وقت اخیر وزیر جهاد کشاورزی رسانهای کرد و عامل کمبود جوجه یکروزه در کشور را خروج جوجهها از مبادی غیررسمی دانست.
گمانهزنیها حاکی از این بود که مابهالتفاوت هزار و ۸۰۰ تومانی نرخ مصوب و بازار آزاد هر قطعه جوجه یکروزه، انگیزه لازم برای صادرات این محصول حتی به شیوه قاچاق را فراهم کرد. از سوی دیگر زمزمههایی نیز مطرح میشد مبنی اینکه جوجههای یکروزه با قاطر از مرزها خارج میشوند. پس از چند روز از رسانهایشدن این خبر، مدیر کل روابط عمومی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز واکنش نشان داد و اعلام کرد: «متأسفانه این موضوع در بین برخی مسئولان در حوزه مدیریت موضوع وزارتخانهها و نهادهای خودشان پیش میآید، باب شده است که مشکلات خود را به سمت قاچاق برده و این موضوع را مطرح میکنند. در مورد جوجهریزی، بحث قاچاق جوجه و مرغی که بخواهد در بازار تأثیرگذار باشد، نداشتیم و نداریم. باید به سراغ احتکار، دلالیها و واسطهها بروید و از آنها بپرسید.
در دی ماه، در اصفهان ۱۲ میلیون قطعه جوجهریزی شده و این رقم در فروردین ماه، به ششمیلیون قطعه رسیده است. این کمبود جوجهریزی، چه ربطی به قاچاق دارد؟ مرغدار باید بگوید.» صحبت مسئولان ضد و نقیض است. دبیر انجمن تولیدکنندگان جوجه یکروزه نیز به ایسنا اعلام کرده است که دلیل اصلی افزایش قیمت جوجه یکروزه و کمبود جوجه در کشور، افزایش هزینههای تولید است.
تشکیل قرارگاه مؤثر بود؟
اواســـط فـــروردیـــن امـــســـال بـــود که براساس مصوبات ستاد تنظیم بازار مقرر شد تمام فرایندها از جوجهریزی و تأمین خوراک گرفته تا عرضه و توزیع مرغ در بازار به وزارت کشاورزی سپرده شود و کمیتهای تخصصی جهت ساماندهی بازار مرغ و تخممرغ تشکیل شود. تصمیمگیریها در ستاد تنظیم بازار نهایت منجر به تشکیل قرارگاه ساماندهی مرغ در کشور شد و این قرارگاه نیز برای ساماندهی بازار مرغ و ایجاد ثبات در آن نرخ مصوب مرغ را که از مدتها قبل تولیدکنندگان نسبت به آن انتقاد داشتند، افزایش داد؛ به طوری که قیمت مرغ منجمد در سردخانه کیلویی ۱۸ هزار و ۸۰۰ تومان، قیمت مرغ منجمد برای مصرفکننده کیلویی ۱۹ هزار و ۸۰۰ تومان، قیمت مرغ زنده در کشتارگاه کیلویی ۱۷ هزار و ۱۰۰ تومان، قیمت مرغ آماده طبخ در میدان بهمن تهران کیلویی ۲۳ هزار و ۳۰۰ تومان و قیمت مرغ آماده طبخ برای مصرفکننده کیلویی ۲۴ هزار و ۹۰۰ تومان تعیین شد.
گلایه تولیدکنندگان از افزایش هزینه جوجه و نهادههای طیور
داستان اما به همینجا ختم نشد. با وجود تصمیماتی که درخصوص افزایش قیمت مرغ در این قرارگاه گرفته شد، اما تولیدکنندگان هنوز از افزایش قیمت مؤلفههای تولید گلایهمند هستند و با وجود کمیابی جوجه یکروزه و افزایش قیمت جوجه و از سوی دیگر قیمت نهادهها زمزمهها از افزایش قیمت مرغ طی ماههای آینده حکایت دارد.بسیاری از مرغداران به سبب کمبود دان و مواد اولیه مجبور به تأمین ذرت و کنجاله سویا از بازار آزاد هستند که همین موضوع منجر به افزایش قیمت تمامشده تولید شده است. افزایش هزینه نهادهها بر همه بخشهای تولید، اثر جدی گذاشته است؛ به طوری که چون نهاده بهموقع و به اندازه کافی به دست پرورشدهندگان مرغ مادر نمیرسد انگیزه جوجهریزی نیز کاهش پیدا میکند. این بار دلیل کمیابشدن جوجه یکروزه از زبان مرغداران که به طور مستقیم در این صنعت کار میکنند، کاهش جوجهریزی توسط تولیدکنندگان مرغ مادر عنوان میشود.
کاهش 20 درصدی جوجهریزی ها
مهدی عابدی، یکی از مرغداران اصفهان به اصفهانزیبا میگوید: اعلام کردهاند که قاچاق جوجه متوقف شده است؛ ولی به تازگی اتفاقی که افتاده این است که تولیدکنندههای مرغ مادر میزان جوجهریزی را 10 الی 20 درصد کاهش دادهاند؛ یعنی اگر قبلا 110 میلیون جوجهریزی انجام میشد الان به 85 میلیون کاهش دادهاند و این امر باعث کمیابی جوجه یکروزه شده است. عابدی تصریح میکند: نهادههای طیور افزایش قیمت داشتهاند؛ به عنوان مثال قیمت ذرت از هزار و 700 تومان به هزار و 900 تومان افزایش یافته است و سویای 3 هزار و 300 تومانی نیز به 3 هزار و 800 تومان افزایش یافته است؛ علاوه بر آن کرایه حمل نیز 10 درصد افزایش داشته است که این عوامل روی قیمت مرغ اثر میگذارد.
قیمت جوجه به 9 هزار و 500 تومان افزایش یافت
او بیان میکند: قیمت جوجه یکروزه به 9 هزار تومان الی 9 هزار و 500 تومان رسیده است؛ زمانی که مؤلفههای تولید افزایش قیمت دارد، قیمت فروش هم افزایش پیدا میکند؛ ولی هنوز کارگروه تصویب نکرده که قیمت افزایش پیدا کند. این مرغدار اذعان میکند: قیمت داروها نیز افزایش یافته است و به همین خاطر تلفات افزایش پیدا کرده است و در برخی سالنها بالای 50درصد تلفات داشتهایم. عـــابـــدی ادامه میدهــد: در منـــاطـــق گرمسیری مانند خوزستان نیز به دلیل فصل گرما جوجهریزی متوقف میشود و این امر هم مزید برعلت میشود و جوجهریزی را کاهش میدهد. گفتنی است برای تهیه این گزارش اصفهان زیبا چندین بار با فرهاد جعفریان، رئیس اتحادیه مرغداران اصفهان تماس تلفنی داشت، اما جعفریان پاسخگوی این رسانه نبود.