ضرورت پوست‌اندازی یک جشنواره

تولدش در اصفهان برگزار شد با مصوبه هیئت دولت وقت و در اوج جنگ. همه مسئولانی که به تاریخ معاصر علاقه‌مند هستند در لابه‌لای مصوبات دولت در سال 61 می‌توانند مهر و امضای آن را به عیان ببینند. اصلا جشنواره آمد تا گام‌های دیپلماسی فرهنگی را با تکیه بر پایتخت فرهنگ و هنر ایران اسلامی برای کشور محکم‌تر کند. حالا جشنواره فیلم‌های کودکان و نوجوانان که مهر مالکیت اصفهان را بر پیشانی دارد 34 ساله شده و باید جاافتادگی را تجربه کند؛ اما گویا هنوز به بلوغ نرسیده و راه درازی در پیش دارد. هرچند شیوه اجرای آن از  شش سال پیش تغییر کرده و امروز اصفهان از جایگاه تدارکاتی و عابر بانک جشنواره خارج شده و سیاست‌گذاری هم می‌کند، بااین‌حال سخن‌گوی شورای شهر اعتقاد دارد که پـوســـت‌انــدازی بـرایــش واجــب است.

تاریخ انتشار: 09:22 - چهارشنبه 1400/07/21
مدت زمان مطالعه: 4 دقیقه

اصفهان سیاست‌گذار شد

جـشـنـواره فـیـلـم‌هـــای کــودکـــان و نوجوانان، جشنواره‌ای است سینمایی که از سال ۱۳۶۱ تا ۱۳۹۳ در ۲۸ دوره برگزار شد که ۱۷ دوره در شهر اصفهان، ۶ دوره در شهر تهران، ۴ دوره در شهر همدان و یک دوره در شهر کرمان بوده است. از نظر زمان برگزاری، ۱۵ دوره در مهر، ۶ دوره در بهمن، ۳ دوره در آبان، یک دوره در اردیبهشت، یک دوره در تیر، یک دوره در مرداد و یک دوره هم در شهریور برگزار شد. در حالی این جشنواره در مکان‌های متعددی اجرا شده که مهر یونسکو را داشته و در جدول این نـهـاد بین‌المللی به نام «جشنواره فیلم‌های کودکان و نوجوانان اصفهان» به ثبت رسیده است.
این گـــردهــمـایــــی بـــزرگ هــنـری و بین‌المللی تنها جشنواره‌ای است که در هیئت دولت به نام اصفهان مصوبه گرفته و مستندات آن نیز موجود است. پس از تصویب برای اجرا به استانداری وقت اصفهان ابلاغ می‌شود و در نهایت شهرداری اصفهان به‌عنوان یک نهاد اجرایی انتخاب شده و مجوز تأمین هزینه‌های جشنواره از بودجه این نهاد نیز صادر می‌شود. این جشنواره از آن زمان به بعد به‌غیراز وقفه‌ای چندساله، در اصفهان برگزار شــد و به دلیل عدم تفاهم میان مسئولان وزارتخانه و متولیان اجـرایـی، سالی در کرمان و چند ســالــی در همدان خانه‌به‌دوش بود. هـمــه مشکل از آنجا شروع شد که مسئولان تهرانی به اصفهان نگــاه تدارکاتی داشتند، در صـورتــی کـــه اصفهان با توجه به ظـرفـیـت‌هــایــش می‌تـوانـســـت نـقـش سیاست‌گذار را برای جشنواره داشته باشد.
سال 1390 موضوع بازگشت جشنواره به اصفهان مطرح و پس از برگزاری جلساتی با حضور مسئولان بنیاد فارابی و متولیان فرهنگ در اصفهان، تفاهم‌نامه‌ای 5 ساله بین شهرداری اصفهان و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منعقد شد که بر پایه آن باید این جشنواره به مدت 5 سال در اصفهان برگزار می‌شد. پس از برگزاری اولین سال، مقرر شد که دفتر دائمی فیلم‌های کودکان و نوجوانان هم در اصفهان تشکیل شود که بر پایه آن در همان سال سالن سوره به‌عنوان سینمای اختصاصی جشنواره معین شد. تغییرات مدیریتی در بنیاد فارابی و شهرداری اصفهان، تفاهم‌نامه‌ها را بی‌اعتبار کرد تا آنکه شورای چهارم در سال 95 آستین بالا زد و چانه‌زنی‌ها برای تقسیم بودجه و بــرنــامـه‌ریــــزی و ســیـاسـت‌گـذاری اصفهان آغاز شد.
کمیسیون فرهنگی شورای چهارم اعلام کرد که قرار است هیئت چند نفره‌ای از شورای شهر و شهرداری اصفهان و نیز بنیاد سینمایی فارابی تشکیل شود که در واقع هیئت اجرایی جشنواره هستند و برای اولین بار تمام تصمیم‌های مربوط به جشنواره در این کمیته گرفته شود.

سر بی‌کلاه مردم شهر

تا سال 95 شهرداری اصفهان سالانه به‌طور متوسط 7 تا 9 میلیارد تومان برای جشنواره فیلم‌های کودکان و نوجوانان هزینه کرد و  اصفهان تنها میزبانی بود که نقش عابر بانک را برعهده داشت! سود آن به جیب بازیگران تهرانی می‌رفت که بدون هیچ‌گونه ارتباطی با فیلم کودک، یک هفته مهمان جیب مردم اصفهان در هتل‌های 5 و 4 ستاره بودند. در این میان شاید حدود 50 مهمان خارجی، ارزش‌افزوده اندکی برای شهر داشتند که در میان ریخت‌وپاش‌های کلان، به چشم نمی‌آمدند. حتی خبرنگاران اصفهانی نیز اجازه حضور در اختتامیه و افتتاحیه را با خیالی آسوده و بدون دغدغه نداشتند؛ چراکه خبرنگاران نیز از پایتخت می‌آمدند. مجری‌ها، سیاست‌گذاری و انتخاب دبیر نیز توسط تهران انجام می‌شد و اصفهان نقش عابر بانک را ایفا می‌کرد. هرچند در سال‌های گذشته با تغییر روند برگزاری، از ریخت‌وپاش جشنواره به نفع پایتخت خبری نیست؛ ولی جشنواره هنوز هم منتقدان خود را دارد و بخشی از مردم شهر اعتقاد دارند که با وجود پرداخت هزینه جشنواره از جیب مردم اصفهان، اما این رویـداد بین‌المللی ارزش‌افزوده‌ای برای آن‌ها ندارد.

کمک به ارتقای فرهنگ شهر

رئیس کمیسیون فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شورای اسلامی شهر اصفهان اعلام می‌کند که بلافاصله پس از اتمام سی‌وچهارمین جشنواره بین‌المللی فـیـلـم‌هـای کـــودکــان و نـوجـوانـان، نـظـرات شــهـرونــدان بررسی و نقاط قوت و ضعف آن رصد می‌شود تا جشنواره در سال‌های بعدی با در نظر گرفتن پیشنهادها و انتقادهای مردم برگزار شود. به گفته حجت‌الاسلام مهروی‌پور، شورا به حضور جشنواره در محله‌های حاشیه شهر اصفهان برای بهره‌مندی همه کودکان و نوجوانان شهر از این جشنواره تأکید کرده بود که این اتفاق در جریان جشنواره امسال رخ داد. او توضیح می‌دهد که شورای شهر بر مهارت‌آموزی خانواده و کودک و شفاف‌سازی هزینه‌های جشنواره تأکید داشته و سعی دارد این هزینه برای ارتقای وضعیت فرهنگی شهر اصفهان، سرمایه‌گذاری شود. او اعتقاد دارد اگر فیلم‌سازان بتوانند در اکران جشنواره مخاطبان را جذب کنند، در اکران عمومی نیز موفق خواهند بود و به همین دلیل جشنـواره فیلم کودک اصفهان مکان مناسبـی برای دیده‌شدن آثار هـنـرمـنـدان اصفهانی است. مهروی‌پور با بیان اینکه خانواده و کودک باید موضوع فیلم‌های کودک و نوجوان باشد، تأکید می‌کند که سرمایه‌گذاری بر خانواده و کودکان و نوجوانان، به مهارت‌آموزی کودکان و نوجوانان در آینده کمک می‌کند و به همین دلیل شورای ششم توجه ویژه‌ای به این موضوع خواهد کرد. شورای شهر در هفته‌های اخیر از شهرداری درخواست کرده تا هزینه جشنواره فـیـلـم‌هــای کودکــان و نوجوانان را به طور شفاف ارائه کند و او اعتقاد دارد که این هزینه باید به سرمایه‌ای برای ارتقای وضعیت اجتماعی و فـرهـنـگـی شـهـر تبدیل شود.

نیاز به پوست‌اندازی

سخن‌گو و نـایـب‌رئیس کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر هم می‌گوید: «در اینکه منتقد اجرای فعلی جشنواره هستیم شکی نیست. معتقدیم بـایــد هـزیـنـه جشنواره متناسب با آورده‌هایش باشد، یعنی برای اصفهان و هنرش آورده داشته باشد. برای همه کودکان دردسترس باشد، اصول و ارزش‌های فرهنگی و آیینی اصفهان را پاس داشته و برای شهروندان و شهر، خروجی ملموس داشته باشد.»
صالحی از تلاش شورای ششم برای بهبود وضعیت برگزاری جشنواره سی‌وچهارم می‌گـویـد و توضیح می‌دهد که شورا برای تغییرات در حد امکان و مواجهه فعال تلاش کرد تا آغازی برای تحول سال‌های بعد باشد و ضررها و کمبودها را هم به حداقل برساند. به گفته او، در کمیسیون فرهنگی بر نظارت بر محتوا، تذکر بر هزینه‌ها و تلاش برای در دسترس بودن جشنواره برای همه کودکان شهر تأکید شد.
صالحی تأکید می‌کند که به دلیل تفاوت زیست‌بوم‌های هنری و نیز تحول زیست دیجیتال کودکان و نوجوانان و تفاوت ذائقه هنرمندان باید به دنبال آغاز پوست‌اندازی جشنواره هم بود.
او اعتقاد دارد که جشنواره بـایـــد فـرصــتـی برای هـمـه هـنـرمـنـدان اصفهان باشد تا از این فرصت برای تجـربـه‌کردن و دیـده‌شـــدن اسـتـفـــاده کنـنـد و باید محلی برای معرفی فرهنگ و تمدن و ارزش‌های اصیل اصفهان هم باشد. او هم مانند مهروی‌پور اظهار امیدواری می‌کند که پس از اتمام جشنواره امسال، فرایند هم‌اندیشی نخبگان، هنرمندان و صاحب‌نظران این عرصه برای تحول این جشنواره، آغاز شده و برای تسهیل پیـگـیـری مطالبات و چـشـــم‌انـدازهــــای ایــن جـشـنــواره، دبـیـرخــانــه آن در اصـفـهـان مستـقـــر شود.

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط