علاوهبراین، به زعم متولیان صنفی اصفهان، در شرایط کرونایی به دلیل اینکه جایگاهداران تعطیلی نداشتند و جزو کسبوکارهایی هستند که باید فعال باشند،متقاضی برای احداث جایگاه افزایش یافته و این هم دلیل دیگری است که به کاهش سود جایگاهداران منجر میشود. حالا بسیاری از آنها خواهان تغییر شغل هستند؛ ولی اجازه تغییر کاربری محل به آنها داده نمیشود تا بتوانند در هـمـان مـحـل احداث جایگاه، کـسـبوکـار دیـگـری راهاندازی کنند.
دغدغه جایگاهداران سوخت
بر اسـاس آمـارهـای اعـلامشـده، حدود ۳۳۰ جایگاه سوخت بنزین و ۱۶۱ جایگاه «سیانجی» در استان اصفهان وجود دارد. همزمان با شیوع کرونا، جایگاههای عرضه سوخت بهعنوان یکی از مراکز اصلی انتقال ویروس کرونا شناخته شدند و به همین دلیل برای سوختگیری و همچنین برای جایگاهداران توصیهها و الزاماتی در جهت جـلـوگـیـری از شیوع ویروس کرونا تعیین و اعلام شد. بر این اساس، جایگاهداران به رعایت شیوهنامههای بهداشتی، استفاده از دستکش و کیسه نایلونی و… ملزم شدند و رعایت موازین بهداشتی هزینههایشان را افزایش داد و دخلوخرج جایگاهداران را نیز برهم زد. همزمان با شــیـوع کرونا، مشاور عالی انجمن مالکان جایگاهها و مجتمعهای خدماتی، رفاهی و بینراهی گفت که وضعیت جـایـگـاهداران مـطـلـوب نیــسـت و دستکم ۳۰ تا ۴۰ جایگاه در کشور تعطیل شدهاند. رفتهرفته وضعیت آنها نابسامانتر هم شد و زمزمههای ورشـکـسـتـگــی بـرخــی جایگاههای سوخت بالاگرفت. آنها بارها صدایشان را برای افزایش کارمزد به گوش مسئولان رساندند؛ ولی پاسخی نگرفتند. جایگاهداری نقشی اساسی در حملونقل کشور دارد؛ بااینحال از زمان شیوع کرونا جایگاهداران جزو مشمولان دریافت بستههای حمایتی و تسهیلات قرار نگرفتهاند.
افزایش متقاضی برای جایگاهداری
درباره تغییر کاربری جایگاهداران سوخت اصفهان، رئیس اتحادیه انجمن صنفی جایگاه داران سوخت اصفهان به اصفهانزیبا میگوید: همزمان با شیوع کرونا، متقاضی برای احداث جایگاه نیز افزایش یافت، به همین دلیل سود ما کاهش پیدا کرده است؛ ضمن اینکه تورم نیز افزایشی شده؛ ولی کارمزد جایگاهداران متناسب با تورم افزایش پیدا نکرده است.
پیمان کامران تصریح میکند: تورم 40 تا 50 درصد افزایش یافته؛ ولی در مقابل کارمزد ما 10درصد افزایشی شده است، به همین دلیل بسیاری از همکاران تمایل دارند که از این شغل خارج شوند ولی به لحاظ اینکه کاربری زمین و کاربری محل جایگاه سوخت قابلتبدیل نیست فقط میتوانند جایگاهشان را به فروش برسانند اما امکان این موضوع را که جایگاه را خراب کنند و در این محل کسبوکار دیگری راهاندازی کنند ندارند.
جایگاهداران اجازه تغییر کاربری ندارند
کامران بیان میکند: در شهرستانها مکانهای مناسبی وجود دارد که متقاضی تغییر کاربری هستند؛ ولی شرکت پخش فراوردههای نفتی این اجازه را به جایگاهداران نمیدهد. جایگاههایی در برخی مناطق اصفهان مانند حکیم نظامی، خیابان ابنسینا و مناطقی که به لحاظ تجاری و مسکونی قیمتهای زمین بالاست وجود دارد؛ ولی کارمزد جایگاهداری آنها با کارمزد جایگاهها در مناطق ارزانتر اصفهان یکسان است و به همین دلیل متقاضی برای تغییر کاربریهای جایگاه افزایش پیدا کرده است.
چند برابر ظرفیت امکان توزیع فراورده داریم
رئیس اتحادیه انجمن صنـفــی جایــــگـــاهداران ســوخــت اصـفـهـان خاطرنشان میکند: در استان 305 جایگاه سوخت وجود دارد که امکان توزیع 27 میلیون تن بنزین را دارند. مصرف استان اصفهان روزانه 5 و نیم میلیون تن است؛ یعنی چند برابر ظرفیت موجود امکان توزیع فراورده داریم؛ پس اگر مصرف تا پنج برابر هم افزایش یابد همین جایگاهها میتوانند پاسخگو باشند.
کامران خاطرنشان میکند: در جنوب شهر اصفهان یعنی جنوب زایندهرود به لحاظ گرانی زمین جایگاه سوخت راهاندازی نشده و مسلم است اگر در این منطقه به تأسیس جایگاه سوخت اقدام کنند سودآوری برایشان دارد؛ ولی خارج از این محدوده جغرافیایی در هیچ نقطه از اصفهان با کمبود جایگاه روبهرونیستیم. رئیس اتحادیه انجمن صنفی جایگاهداران سوخت اصفهان ادامه میدهد: در فصل پاییز و زمستان آلودگی هوا افزایش پیدا میکند. یکی از دلایل عمده آلودگی هوا در شهر اصفهان کیفیت فراوردههای بنزین است که از مسئولان پالایشگاه تقاضا داریم برای کاهش آلودگی هوا کیفیت فراوردههای بنزین را افزایش دهند.