«چهـاربـاغ» مـوضوعی است که میـز فرهنگ شهرداری اصفهان این روزها موردتوجه و بررسی ویژه قرار داده است؛ مکانی که قدمت آن به دوره صفویه و سلـطنـــت شـــاهعبـاس بـــازمــیگــردد ومیتواند تجلیگاه هویت و تاریخ شهر باشد. چهارباغ حالا چندسالی است که به پیادهراه تبدل شده و قرار است شکل و شمایل گذرگاه فرهنگی به خود بگیرد. گفته میشود جامعهپذیری، استفاده از مکان و انجام فعالیتهای متعدد، دسترسی، راحتی و احساس آرامش از ویژگیهایی است که یک گذرگاه فـرهنگی بایـد از آنهـا برخوردار باشد؛ درحالیکه چهارباغ برای تبدیلشدن به گذرگاه فرهنگی هنوز آماده نشده و خلأهایی برای گام گذاشتن در این مسیر به چشم میخورد. به همین دلیل چندماهی است که میز فرهنگ مسئله چهارباغ را کانون توجه خود قرار داده و با بهکارگیری نظرهای نخبگان، کارشناسان، جامعهشناسان و ذینفعان به آسیـبشناسی اجتـماعی و هویتـی و کالبدی این پیـادهراه پـرداختـه و پیشنهادهایی برای رفع خلأها و مسائل مختلفی که میتواند باعث آسیب به هویت این معبر شود، ارائه کرده است. در همین باره وحید ملتجی، مشاور شهردار اصفهان در گفتوگو با «اصفهان زیبا» با بیان اینکه میز فرهنگ در وهله اول قرار است به ایجاد هماهنگی و همنوایی در حوزه فرهنگی در دستـگاههــای مختــلف شهــرداری بپردازد، بیان میکند: فرهنگ مقولهای عمیــق و پیـچیـده و زیـربنـایی است؛ بهگـونهای که هــر امـری در زنـــدگی مبنای فرهنگی دارد.
فرهنگ زیربنای همه امور است
مشاور شهردار اصفهان در بخش دیگری از سخنانـش با اشاره به اینـکه بـرخی از دستـگاههای شهرداری بهطورمستقیم و بعضی دیگر بهطورغیرمستقیم به مقوله فـرهنــگ تــوجــه دارنــد، میگــویــد: میــز فرهنگ قرار است همه دستگاهها را با یکدیگر همآوا و سیاستهای مشخصی را در اینباره اتخاذ کند؛ البته میز فرهنگ قرار نیست وارد حوزه اجرا شود، بلکه به هماهنگی و سیاستگذاری موضوعهایی که وابسته به مقوله فرهنگ هستند، میپردازد. اینگونه که ملتجی میگوید، در حال حاضر مسائلی در شهرداری کهخاستــگاه یا پیـــامد فـــــرهنـــگی دارنـــد، موردتوجــه قرارگرفتهاند؛ شاید حدود20 مسئله فرهنگی که باید در رابطه با آنها سیاستگذاری و به آنها پرداخته شود. در واقع میز فرهنگ در جلسات هفتگی به این مسائل میپردازد و برخی موضوعها که نیاز به مطالعه و بررسیهای بیشتری دارند هم در اتاق فکر که زیرمجموعه میز فرهنگ است موردتوجه و ارزیابی قرار میگیرند تا به راهکاری اساسی دست پیدا کنند. پساز آن، نتایج و راهکارهای مطلوب روی میز فرهنگ و با ریاست شهردار قرار میگیرند تا به جمعبندی برسند و بر اساس آن، سیاستهای لازم را اتخاذ کنند. مشاور شهردار اصفهان بابیان اینکه چهارباغ بهعنوان یکی از محورهای فرهنگی و هویتی از همان روزهای اول که شهردار سکان شهر را به عهده گرفت مدنظـر بوده است، بیان میکند: در همین راستا نظرها و پیشنهادهای فعالان حوزه فــرهنگ و نخبــگان و متخصصــان کـــه حساسیت ویژهای به چهارباغ داشتند، دریافت شده است؛ بههرحال چهارباغ یکی از محورهای هویتی اصفهان بهشمار میآید و همه نسبت به آن دغدغه دارند. اتفاقا این موضوع یکی از ویژگیهای مثبت چهارباغ است.
زندگی در چهارباغ جاری است
به گفته ملتجی، زندگی در چهارباغ جریان دارد و پس از تغییرهایی که در این مکان رخ داد و چهارباغ را به پیاده راهتبدیل کرد، اکوسیستم فرهنگی آن نیز دستخوش تغییر شد؛ اما لازم است برای این تغییرها برنامهریزیهای دقیقتری انجام شود؛ البته شاید در گذشته نیز برنامهریزیهایی در رابطه با آن انجام شده باشد؛ ولی این برنامهها دقیق و کارشناسی نبوده است.
مشاور شهردار اصفهان ادامه میدهد: در این سال ها با ناهماهنگی در هویت و ذات چهارباغ ، شاهد وقوع اتفاقهایی بودیم که چندان زیبنده این معبر نبود؛پس باید دقیق و درست به چهارباغ رسیدگی و مواظبت میشد که اقدامهای عجولانه و شتابزدهای در رابطه با آن انجام نشود. در همیــن راستــا جلســات مختلفــی با حضور جامعـــهشنــاســـان و شهرسازان و معماران و تمام ذینفعان چهارباغ اعم از کسبهها و دستگاههایی که در این معبر مداخله دارند یا در گذشته متولی و تصمیمگیرنده بودند، برگزار و دیـــدگاههـای آنهــا دریـافـــت شــد. ایـــن دیدگاهها پس از بررسی بهعنوان مبنای سند برنامهریزی چهارباغ عباسی قرار گرفت. به گفته او، تهیه سند برنامهریزی چهارباغ عباسی باعث ایجاد اجماع در تصمیمگیری برای این خیابان شده است و در مرحله بعد پس از تصویب طرح جامع چهارباغ عباسی در میز فرهنگ بهصورت ملموستری شاهد آثار آن خواهیم بود. امید میرود که از اینپس وضعیت بهتری در چهارباغ حاکم شود و شاهد چهارباغی بسیار زیباتر از پیادهراه کنونی باشیم. ملتجی با اشاره به برگزاری ایده کاپی با موضوع چهارباغ از سوی مدیریت پژوهش و خلاقیت و فناوریهای نوین شهرداری، میافزاید: چهارباغ زندگی قرار است به تبیین شخصیت چهارباغ بپردازد و به همین خاطر از تمامی افراد دارای طرح و ایده درباره چهارباغ دعوتشده تا ایدهها و پیشنهادهای خود را ارائه دهند. حتما خروجی و بسته نهایی این ایدهها در برنامهریزیهای مرتبط با چهارباغ مؤثر خواهد بود. همه این طرحها زمانی که به تأیید نهایی شهردار برسد، به سمتوسوی اجرامیروند.او در ادامه بیان میکند: «امید میرود با اجرای این طرح، چهارباغ به مکانی آرامشبــخش تبــدیـــل شــود و بـــرخی از معضــلات کـــه اکنــون در آن بـــه چشـــم میخورد، کاهش یابند. چهارباغ برای ادامه زندگی نیاز به پویایی و نشاط دارد. چهارباغ یک عنوان نیست؛ بلکه مفهومی فرهنگی و هویتی است. شاید اغراق نباشد که بگویم چهارباغ مفهومی جهانی است و جهانیان هم آن را میشناسند.»