از لغو تا اخذ مالیات‌ ها در تنخواه 1402

معافیت‌های مالیاتی تمام مؤسسات آموزشی و کمک‌آموزشی از جمله مؤسسات کنکور دانشگاه‌ها اعم از کنکور سراسری و کنکورهای تحصیلات تکمیلی (کارشناسی ارشد و دکتری) و انتشارات کمک‌آموزشی، لغو می‌شود.

تاریخ انتشار: 02:15 - دوشنبه 1401/12/8
مدت زمان مطالعه: 4 دقیقه
از لغو تا اخذ مالیات‌ ها در تنخواه 1402

مجلس شورای اسلامی در دومین روز بررسی جزئیات لایحه بودجه ۱۴۰۲ کل کشور، رسیدگی به بخش‌های درآمدی این لایحه را ادامه داد و در این جلسه برخی از بندها و تبصره‌ها آن به تصویب نمایندگان رسید. این بررسی صبح روز یکشنبه، ۷ اسفند، آغاز شد و در سه‌نوبت کاری ادامه یافت. در روز نخست تبصره یک تا برخی بندهای تبصره ۶ به تصویب نمایندگان رسیده بود که شامل مواردی چون تعیین سهم صندوق توسعه ملی از منابع حاصل از صادرات نفت خام، انتشار اوراق مالی اسلامی،‌ اجرای طرح‌های عمرانی و تعیین حق انشعاب آب، برق و گاز بود. در ادامه برخی از موارد مصوب جلسه روز گذشته مجلس در قالب بررسی لایحه بودجه 1402 که مهم‌ترین آن‌ها اخذ مالیات از خودروهای لوکس و لغو معافیت‌های مالیاتی آموزشی بود را می‌خوانید.

اخذ مالیات از خودروهای سواری با ارزش بیش از ۳۰ میلیارد ریال

بر اساس بند (خ) تبصره ۶ که به تصویب نمایندگان رسید، انواع خودروی سواری و وانت دو اتاق (کابین) دارای شماره انتظامی شخصی در اختیار مالکان اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی که قیمت روز خودروی آن‌ها بیش از ۳۰میلیارد ریال است نسبت به مازاد بر این مبلغ مشمول مالیات سالانه خودرو به نرخ یک‌درصد می‌شود. بررسی بند (ذ) تبصره ۶ حاشیه‌هایی به دنبال داشت و حذف «واحدهای مسکونی» از این بند سبب ایجاد ابهام شد که رئیس مجلس آن را به کمیسیون تلفیق بودجه بازگرداند؛ این بند به دریافت مالیات از واحدهای مسکونی و باغ ویلاهای مجاز اختصاص داشت که مقرر می‌کرد اگر ارز روز آن‌ها بیش از ۲۰۰میلیارد ریال باشد، دولت از آن‌ها مالیات بگیرد.

معافیت‌های مالیاتی تمام مؤسسات آموزشی و کمک‌آموزشی لغو شد

با تصویب بند (ث) و ردیف‌های آن در تبصره ۶ که به معافیت‌های مالیاتی در سال آینده اختصاص دارد، به این شرح است:

وزارت امور اقتصادی و دارایی موظف است در راستای هدفمندسازی معافیت‌های مالیاتی و گمرکی و شفاف‌سازی حمایت‌های مالی، سیاست اعتبار مالیاتی و گمرکی با نرخ صفر را جایگزین معافیت‌های قانونی مالیاتی مصرح در قانون مالیات‌های مستقیم و قانون امور گمرکی نموده و فهرست تمامی معافیت‌های مالیاتی و گمرکی و میزان معافیت آن‌ها را مشخص کند. این فهرست باید شامل حوزه فعالیت اشخاص، میزان درآمد مالیاتی و گمرکی محاسبه‌ نشده در اثر این معافیت‌ها و استناد قانونی این معافیت‌ها باشد.

دستگاه‌های اجرایی موظف‌اند معافیت‌ها و تخفیفات مالیاتی و گمرکی قانونی را به صورت جمعی‌خرجی در حساب‌های مربوط به خود ثبت کنند. عملکرد معافیت‌ها و تخفیفات گمرکی و مالیاتی به‌عنوان مالیات بر واردات وصولی گمرک جمهوری اسلامی ایران محسوب می‌شود.

معافیت مالیاتی درآمد سالانه مشمول اشخاص موضوع بند «ل» ماده (۱۳۹) قانون مالیات‌های مستقیم حداکثر معادل چهار برابر سقف مالیاتی ماده (۸۴) قانون مذکور است و مازاد بر آن حسب مورد به نرخ قانون مالیات‌های مستقیم، مشمول مالیات است.

معافیت‌های مالیاتی تمام مؤسسات آموزشی و کمک‌آموزشی از جمله مؤسسات کنکور دانشگاه‌ها اعم از کنکور سراسری و کنکورهای تحصیلات تکمیلی (کارشناسی ارشد و دکتری) و انتشارات کمک‌آموزشی، لغو می‌شود.

تبلیغات کالاها و خدمات داخلی در روزنامه‌ها و نشریات، مشمول حکم جزء (۳) بند «ب» ماده (۹) قانون مالیات برارزش‌افزوده نیست.

معافیت بند «ب» ماده (۱۵۹) قانون برنامه پنجم توسعه صرفا نسبت به واحدهای صنعتی و معدنی که پروانه بهره‌برداری یا قرارداد استخراج آن‌ها طی دوره اجرای قانون مذکور صادر شده باشد، جاری است.

مدارس دولتی از پرداخت هزینه‌های آب و برق و گاز معاف شدند

با تصویب بند «ض» تبصره 6 همه واحدهای آموزشی مدارس دولتی در صورت رعایت الگوی مصرف سال آینده از پرداخت هزینه‌های برق، گاز و آب معاف هستند. براساس این بند ، هرگونه اعطای معافیت غیر از این بند ممنوع است.

میزان مالیات بر درآمد پزشکان در سال ۱۴۰۲ تعیین شد

براساس بند (ع)، مالیات و عوارض ارزش‌افزوده دریافتی از واحدهای تولیدی و پیمانکاران طرح‌های واقع در استان به حساب استان محل استقرار واحد تولیدی با رعایت جزء (۲) ماده (۳۸) و ماده (۳۹) قانون مالیات بر ارزش‌افزوده مصوب ۲ خردادماه ۱۴۰۰ منظور می‌شود. مالیات و عوارض بر ارزش‌افزوده واحدهای خدماتی ملی به نسبت سهم هر استان از جمعیت کشور، به حساب خزانه استان ذی‌ربط واریز می‌شود. همچنین طبق بند (ف) تبصره ۶، تمامی مراکز درمانی اعم از دولتی، خصوصی، وابسته به نهادهای عمومی، نیروهای مسلح، خیریه‌ها و شرکت‌های دولتی مکلف‌اند ۱۰درصد از حق‌الزحمه یا حق‌العمل گروه پزشکی که به‌موجب دریافت وجه صورت‌حساب‌های ارسالی به بیمه‌ها و یا نقدا از طرف بیمار پرداخت می‌شود به‌عنوان علی‌الحساب مالیات کسر و به نام پزشک مربوط تا پایان ماه بعد از وصول مبلغ صورتحساب به حساب سازمان امور مالیاتی کشور واریز کنند.

مالیات علی‌الحساب این بند شامل کلیه پرداخت‌هایی که به‌عنوان درآمد حقوق و کارانه مطابق قوانین بودجه سنواتی پرداخت و مالیات آن کسر می‌شود، نخواهد بود. حکم ماده (۱۹۹) قانون مالیات‌های مستقیم در اجرای این بند جاری است؛ همچنین نمایندگان مجلس شورای اسلامی با پیشنهاد افزوده‌شدن سازمان بهزیستی کشور به جمع سازمان‌هایی که برای واردات خودروی آمبولانس از پرداخت حقوق ورودی و عوارض گمرکی معاف هستند، موافقت کردند و به این ترتیب واردات آمبولانس فوریت‌های اجتماعی توسط سازمان بهزیستی کشور در سال ۱۴۰۲ از پرداخت حقوق ورودی و عوارض گمرکی معاف است.

مالیات واحدهای تولیدی سال آینده ۷درصد کاهش می‌یابد

بر اساس بند (ق) تبصره ۶، سازمان امور مالیاتی با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی موظف است از عرضه‌کنندگان انواع بازی‌های خارجی قابل نصب در رایانه، تلفن‌های همراه و پیشانه بازی (کنسول) عوارضی معادل ۱۰درصد قیمت فروش را اخذ و به حساب درآمد عمومی نزد خزانه‌داری کل کشور واریز کند.

طبق بند (ش) نیز به‌منظور تسریع و تسهیل رسیدگی به پرونده‌های مالیاتی، اختیار سازمان امور مالیاتی در تبصره ماده (۱۰۰) قانون مالیات‌های مستقیم درخصوص معافیت مؤدیان از انجام بخشی از تکالیف قانون مذکور از قبیل نگهداری اسناد و مدارک و ارائه اظهارنامه مالیاتی، به حداکثر «صدبرابر» میزان معافیت موضوع ماده (۸۴) قانون مالیات‌های مستقیم افزایش می‌یابد. همچنین بر اساس بند (ت) تبصره ۶، در راستای سیاست‌های حمایت از تولید، نرخ مالیات موضوع ماده (۱۰۵) قانون مالیات‌های مستقیم اشخاص حقوقی دارای پروانه بهره‌برداری از وزارتخانه‌های ذی‌ربط در فعالیت‌های تولیدی در سال ۱۴۰۱ معادل هفت واحد کاهش می‌یابد.

این بخشودگی علاوه بر سایر معافیت‌ها و بخشودگی‌ها و شوق‌های قانونی اشخاص مذکور است.

عوارض خروج از کشور در سال آینده افزایش پیدا نمی‌کند

نمایندگان مجلس شورای اسلامی همچنین بند مربوط به افزایش ۲۰ درصدی عوارض خروج از کشور در سال آینده را از لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ حذف کردند. احمد امیرآبادی فراهانی، نماینده قم پیشنهاد حذف بند الحاقی ۶ به تبصره ۶ را مطرح کرد.

او توضیح داد: «دولت در لایحه بودجه پیشنهاد افزایش عوارض خروج از کشور را نداده است. پس چرا باید مجلس شورای اسلامی چنین پیشنهادی را مطرح کند و بعد دولت بگوید که نمایندگان گران کرده‌اند؟ لذا این بند حذف شود تا عوارض خروج از کشور زیاد نشود.» در این بند آمده بود که تعرفه عوارض خروج از کشور ۲۰درصد نسبت به سال ۱۴۰۱ افزایش پیدا می‌کند.

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

- دیدگاه شما، پس از تایید سردبیر در پایگاه خبری اصفهان زیبا منتشر خواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که به غیر از زبان‌فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد‌شد

چهار × دو =