اگر این روزها از خیابان جی عبور کنید، حتما از تغییر کاربری باشگاه شهید طحانی شگفتزده میشوید. باشگاهی که بالغ بر سی سال در منطقه شرق اصفهان فعالیت داشت و ورزشکاران زیادی در آن تربیت شدهاند، یک سالی است عمدهفروشی مواد غذایی و خوراکی شده، اما تغییر کاربری هم موجب نشده ظاهر باشگاه تغییر کند.
پس از سالها که چشم رهگذران به تردد ورزشکاران با ساکهای ورزشی در اطراف باشگاه شهید طحانی عادت کرده بود، چند سال قبل با پارچهنوشتهای مبنی بر فروش ملک مواجه شدند و در ادامه نیز اثری از این باشگاه قدیمی نماند.
از مادر و فرزندی که در حال عبور از خیابان روبهروی باشگاه هستند، سراغ باشگاه شهید طحانی را میگیرم. مادر سرش را به اطراف چرخانده و میگوید، قبلا همین حدود تابلوی باشگاه را دیده بودم؛ اما انگار الان نیست؛ لابد باشگاه را به جای دیگری منتقل کردهاند.
نزدیک درِ قدیمی باشگاه یک کامیون در حال خالیکردن بار است و فروشنده در پاسخ به سوالی درخصوص تغییر کاربری باشگاه با بیحوصلگی میگوید اطلاعی ندارد و سرگرم ثبت کالاهایی میشود که وارد فروشگاه میشوند. مردم محلی اطلاع درستی درخصوص تغییر کاربردی باشگاه ندارند؛ اما یکی از مغازهداران حوالی مسجدعلی میگوید، این طور که ما شنیدهایم، باشگاه برای ورزش وقف شده بود؛ اما چون از آن درآمدزایی میکردند، مالکان ناراحت شده و ملکشان را پس گرفتهاند.
اواخر دهه پنجاه و در فاصله کوتاهی پس از پیروزی انقلاب اسلامی، حدود 520 متر زمین بر خیابان جی تحویل شهید عباس طحانی، از ورزشکاران و مربیان سرشناس کاراته استان گردید و به نیت ایجاد یک سالن ورزشی برای پر کردن اوقات فراغت جوانان و قدرتمندکردن آنها، عملیات ساخت و احداث آغاز شد و ستونها گذاشته شد. اما در ادامه روند ساخت باشگاه و با توجه به هزینههای بالای ساختوساز، شهید طحانی زمین و مدارکی را که از آن در اختیار داشت، به تربیت بدنی استان که مدیر آن آقای علیرضا رحیمی بود، تحویل داد.
عباس طحانی سال 61 به درجه رفیع شهادت نائل شد و باشگاه نیز که به نام او مزین شده بود، سال 62 به بهرهبرداری رسید و به مرکزی برای تربیت ورزشکار در منطقه شرق اصفهان تبدیل شد.حسن طحانی، برادر شهید طحانی و یکی از مربیان کاراته استان که در زمان تملک زمین و احداث آن نوجوان بوده، در این باره میگوید: در ابتدای انقلاب و زمانی که زمینهایی را تقسیم میکردند، برادر من نیز چون موقعیت زمین خوب بود، پیگیری کرد و با خواهش و تمنا این زمین را گرفت، البته صاحب زمین هم زنده بود؛ اما راوی، ماجرا را درست منتقل نکرد.
مالک به او گفته بود که فلانی تعهد بدهد خانه و مغازه درست نمیکند و برای باشگاه ایرادی ندارد که راوی تنها بخش دوم را منتقل کرده و گفته بود بروید بسازید، ایرادی ندارد و واضح نظر مالک را منتقل نکرده بود که برادرم به دنبال گرفتن برگهای یا حتی اجارهنامهای باشد.
طحانی به یاد دارد که برادرش برگههایی که از هیئت هفتنفره خوراسگان گرفته و تحویل تربیتبدنی داده بود. باشگاه شهید طحانی از زمان تأسیس بیش از سی سال بهطور مداوم فعالیت داشت تا اینکه 14 بهمن سال 95 پلمپ شد. این باشگاه که به واسطه بنیانگذار و نامی که بر آن بود، بیشتر به نام رشته کاراته شناخته میشد، در رشتههای کشتی، جودو، کونگ فو، ایروبیک و آمادگی جسمانی بانوان و آقایان فعالیت داشت.
برادر شهید طحانی درخصوص اتفاقاتی که برای باشگاه رخ داد، میگوید: مالک به رحمت خدا رفته بود و فرزندان مالک که در انگلیس سکونت داشتند، از طریق وکیلشان برای دریافت زمینهایشان اقدام کردند که اولین اقدامشان نیز برای باشگاه بود.آن طوری که او میگوید، مالکان سال 93 برای بازپسگیری زمینشان شکایت کردند، اما وکیل تربیت بدنی به دلیل اینکه مدرکی در اختیار نداشته، پیگیری خاصی انجام نداده است و در این مدت اخطاریههای متعددی به باشگاه ارسال شده بود و در نهایت هم با حکم قانونی باشگاه را پس گرفتهاند.
این مربی کاراته با انتقاد از بیتوجهی مسئولان تربیتبدنی برای تعیینتکلیف باشگاه تصریح میکند: بیست سال قبل یکی از مربیان قولنامه صوری درست کرده بود و میخواست باشگاه را بالا بکشد که موفق به انجام این کار نشد؛ با این حال آن زمان به مسئول وقت تربیت بدنی خوراسگان گفتم یا صاحب زمین را پیدا کنید یا دست کم نام او را بالای سر باشگاه بزنید، اما مسئول وقت تربیتبدنی خوراسگان محل نگذاشت، در صورتی که خودشان از این باشگاه درآمدزایی میکردند و از صبح تا عصر در اختیارشان بود.
او میافزاید: برخی نزدیکان ما هم کوتاهی کردند؛ زیرا بهتر از من در جریان وضعیت زمین بودند و حداقل نکردند تا زمین را از مالک اجاره کنند.طحانی تأکید میکند: کریم متقی، رئیس هیئت شهرستان اصفهان خیلی برای سالن زحمت کشید و 18میلیون از جیب شخصی هزینه کرد؛ اما تربیتبدنی هزینه او را هم نداد و به همراه متقی بارها به تربیت بدنی مراجعه کردیم اما فایدهای نداشت.
برادر شهید طحانی ادامه میدهد: سال 96 تربیت بدنی کارشناس آورد و ملک را سه میلیارد و 600 قیمت کردند، اما با وکیل خانواده صحبت کردیم و حاضر شدند یک میلیارد و 600 زیر قیمت بفروشند که تربیت بدنی اقدامی نکرد؛ البته برای معاوضه چند زمین معرفی کردند که سند درستی نداشت و این خانواده زیربار نرفتند و آن طوری که شنیدهایم، گویا زمین را چهارمیلیاردونهصد فروختهاند و گفته میشود تاکنون چند بار دست به دست شده است.
او با انتقاد از بابت ازدسترفتن این سالن میگوید: طومارهایی برای تعیینتکلیف باشگاه به همه جا بردیم، استانداری اصفهان جواب ما را نداد و گفتند به تربیتبدنی مراجعه کنید و وکیل تربیتبدنی هم جواب سربالا داد؛ روزی که درِ باشگاه را بستند، هفتاد شاگرد داشتم و مجموعه نزدیک به ششصد، هفتصد ورزشکار در این باشگاه فعالیت داشتند که با بستن باشگاه، همه آنها پراکنده شدند و من به ناچار در یک پارکینگ با تعداد محدودی شاگرد در حال فعالیت هستم.
طحانی با ابراز گلایهمندی نسبت به اجحاف انجامشده در حق ورزش خوراسگان و ازدستدادن این سالن میافزاید: تربیتبدنی خوراسگان در اطراف محله ارغوانیه زمینهای زیادی دارد که بارها درخواست کردیم باشگاه ورزشی ایجاد کنند. اما تمایلی نداشتند و برای حفظ سالن طحانی هم تلاش نکردند؛ زیرا هیچ مدرک و سندی از این سالن نداشتند و معلوم نیست آن مدارکی که برادرم تحویل داده بود، چه سرنوشتی پیدا کرده است.
این باشگاه دور از جان مرغداری نبوده که مدرک و سندی نداشته باشد، در صورتی که زمانی این باشگاه احداث شد که این منطقه هیچ سالن ورزشی نداشت.
صدور حکم قلع و قمع
در مقطعی که باشگاه شهید طحانی بسته شد، محمدسلطان حسینی، مدیریت اداره ورزش و جوانان استان اصفهان را عهدهدار بود که او نیز توضیحاتی در خصوص تعیینتکلیف این سالن ورزشی ارائه کرد.
او میگوید: مالکان زمینی که باشگاه در آن دایر شده بود و در خارج از کشور سکونت داشتند، از طریق وکیلشان حکم قلع و قمع را گرفتند، اجرتالمثل ایام تصرف در سی سال زمینی که در اختیار تربیتبدنی بوده، بیشتر از ارزش زمین فعلی بود؛ با این حال با توجه به پیگیریهای انجامشده، مالکان موافقت کردند بدون پرداخت هزینهای، سالن را پس بدهیم.
آن طوری که متولی ورزش استان در آن دوره میگوید، قانون نه اعتباری برای خرید باشگاه تعیین کرده بود و نه اجازه خرید میداد، ضمن اینکه این مجموعه پس از سی سال استفاده مداوم فرسوده شده بود و نیاز به بازسازی کامل داشت.
مدرکی گم نشده
پیگیریهای حقوقی مربوط به این باشگاه در اداره حقوقی اداره ورزش و جوانان دنبال شده و یکی از افراد مطلع پرونده تأکید دارد مستنداتی مربوط به این زمین در اختیار تربیت بدنی نبوده و ادعای گمشدن اسناد و مدارک صحت ندارد.
آن طوری که او میگوید، در خصوص زمینهایی که تصرف شده، اقدامی برای مالکیت انجام نشده که زمین باشگاه شهید طحانی هم شامل این موضوع میشده و اسناد بایگانیها هم بررسی شد، اما به مدرکی دست پیدا نکردیم.
به گفته این فرد مطلع، ورثه مالک اسناد رسمی در اختیار داشتهاند که این موضوع رأی به پیروزی آنها در محاکم قضایی داده است.
بنا به اطلاعات این فرد مطلع، با توجه به اینکه ساخت باشگاه شهید طحانی از هزینه بیتالمال بوده، پس از پیگیریهای انجامشده، حکم خلعید صادر و قیمت زمین هم کارشناسی شده بود و به دلیل اینکه این اعتبار تأمین نشد، زمین به مالکان آن تحویل داده شد.
پیگیریها نشان میدهد پروانه ساخت باشگاه شهید طحانی با کاربری ورزشی صادر شده و یکی از مطلعان در گفتوگو با اصفهانزیبا تأکید دارد در وضعیت فعلی باشگاه طحانی برای تغییر کاربری، تخلف انجام گرفته؛ زیرا کاربری این سالن ورزشی است، مگر اینکه توافقی انجام شده باشد.
آنچه روایت شد، شرحی از اتفاقاتی بود که بر باشگاه شهید طحانی گذشت و هر چه بود و هر چه شد، یک باشگاه قدیمی در نقطهای از شهر که از قضا با معضل کمبود سرانه فضای ورزشی بود، را به بایگانی فرستاد تا از آن تنها یک نام به یادگار بماند.