به گزارش اصفهان زیبا؛ مجمع گفتوگوی همکاری آسیا (ACD) بهعنوان یکنهاد راهبردی بینالمللی با هدف تقویت همکاریهای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی میان کشورهای آسیایی، در تلاش است بستری مناسب برای رشد و توسعه پایدار همکاریهای بینالمللی در قاره آسیا ایجاد کند.
این سازمان با توجه به تنوع فرهنگی، اقتصادی و سیاسی کشورهای عضو، به دنبال ایجاد همافزایی و شراکتهایی در حوزههای مختلف است و کشورمان بهعنوان عضو این مجمع نقش ویژهای در این زمینهها ایجاد کرده است.
تلاش ایران علاوه بر ایجاد همکاری در حوزه فرهنگی با مسئولیت خاص ACD، استفاده از فرصتهای جدید پیش رو در این سازمان برای گسترش روابط اقتصادی و تجاری و در عین حال مقابله با چالشهای اقتصادی نیز هست؛ چراکه معتقد است این سازمان میتواند بهعنوان یک پلتفرم مؤثر برای خنثی کردن اثرات تحریمها عمل کرده و مسیرهایی برای توسعه ارتباطات اقتصادی با کشورهای آسیایی فراهم کند.
در همین راستا هم از مهرماه ۱۴۰۲، کشورمان به مدت یک سال ریاست این اتحادیه آسیاسی گفتوگومحور را نیز بر عهده گرفت؛ عملکردی از سوی ایران که تأثیرات مثبت آن در شهرهایی مانند اصفهان هم بسیار مشهود است.
شهری با ظرفیتهای بالای اقتصادی، صنعتی و فرهنگی که توانسته از عضویت ایران در ACD بهرهمند شود و تعاملات و همکاریهای جدیدی را با کشورهای عضو این سازمان در قالبهای مختلف برقرار کند؛ آنطور که در اردیبهشت سال جاری اتاق بازرگانی اصفهان میزبان اجلاس دوروزه اتاقهای بازرگانی عضو ACD بود و در مهرماه نیز مرکز ارتباط اتاقهای بازرگانی کشورهای عضو مجمع گفتوگوی همکاری آسیا (ACD) در اصفهان آغاز به کار کرد.
بستری که مطمئنا فرصتهای متعددی را برای اصفهان در حوزههای مختلف بهویژه سرمایهگذاری ایجاد کرده و میکند و درعینحال به ارتقای جایگاه ایران و اصفهان در مجمع گفتوگوی همکاری آسیا و در سطح جهانی منجر شده است.
محمدتقی حسینی، معاون دبیرکل مجمع گفتوگوی همکاریهای آسیایی (ACD) معتقد است اصفهان بهعنوان یک شهر فوقالعاده نمونه در جهان از امکانات و ظرفیتهای بسیاری برخوردار است و تا به امروز فعالیتهای قابل قبولی در ACD داشته است و مجمع نیز با فراهم آوردن بسترهای لازم از فعالیتها و برنامههای اصفهان حمایت میکند.
دبیرکل مجمع گفتوگوی همکاریهای آسیایی در گفتوگو با «اصفهانزیبا» به رویکردها، اهداف و تأثیرات عضویت ایران در مجمع گفتوگوی همکاری آسیا اشاره کرد و از فرصتهای جدید اقتصادی و تجاری برای شهرهای ایران ازجمله اصفهان در بستر ارتباط با ACD گفت که در ادامه مشروح آن را میخوانید:
مجمع گفتوگوی همکاری آسیا ازجمله مجامع بینالمللی مؤثر در راستای تقویت تعاملات و مذاکرات با هدف ترویج همکاری کشورهای آسیایی است. رویکرد اصلی مجمع اجرای پروژهها و برنامههای مختلف در قاره آسیا از سوی اعضاست. آیا مجمع به دنبال یک رویکرد واحد آسیایی در رقابت با اروپا و آمریکاست؟
همانطور که اشاره کردید، مجمع گفتوگوی همکاری آسیا (ACD) بستری برای همکاری کشورهای آسیایی در زمینههای مختلف ازجمله در رابطه با توسعه اقتصادی، گردشگری، موضوعات فرهنگی، همکاریهای دانشگاهی و تحقیقات و توسعه است.
موضوعاتی که کشورهای عضو این مجمع میتوانند در رابطه با آنها با یکدیگر همکاری کنند و از امکاناتی که در آسیا وجود دارد، برخوردار شوند. آسیا قارهای بسیار متنوع است و کشورهای این قاره میتوانند در همافزایی با یکدیگر یک نوع ایده آسیای واحد به وجود آوردند.
رویکردی که هدف مجمع گفتوگوی همکاری آسیاست و مجمع به دنبال این است که این ایده را اجرایی کند تا همه کشورها بتوانند در بهرهمندی از آن به توسعه اقتصادی و اجتماعی برسند. شاهد بودیم اصفهان در سال جاری همکاریهای قابل قبولی با ACD داشته است و در اردیبهشت میزبان اجلاس دو روزه اتاقهای بازرگانی کشورهای عضو ACD بود و در مهر ماه نیز مرکز ارتباط اتاقهای بازرگانی کشورهای عضو مجمع گفتوگوی همکاری آسیا (ACD) در اصفهان آغاز به کار کرد. به عقیده شما استان اصفهان و اتاق بازرگانی اصفهان چه نقشی در رابطه با تحقق اهداف ACD و درعینحال تحقق اهداف شهری در بستر عضویت ایران در این مجمع دارد؟
خوشبختانه استان اصفهان و اتاق بازرگانی اصفهان در این زمینه نقش فعالی ایفا کرده است و همانطور که اشاره کردید، چندی پیش میزبان اتاقهای بازرگانی کشورهای عضو مجمع گفتوگو و همکاری آسیا در اصفهان بودیم. این میزبانی اصفهان مصوبات خوبی هم در پی داشت؛ گزارش این اجلاس به مراحل بالاتر رفت و به سامیت کشورها هم ارائه شد. به عبارتی اتاق بازرگانی اصفهان با داشتن نقشی فعال در ACD میتواند همکاریهای خوبی را با کشورهای عضو این مجمع و اتاقهای بازرگانی این کشورها با هدف توسعه استان داشته باشد. کما اینکه نمایشگاهی که اخیرا در اصفهان با عنوان نمایشگاه بینالمللی گردشگری، صنایعدستی و هتلداری برگزار شد، نمونهای از این همکاری با هدف گسترش تعاملات و همکاریهای بینالمللی استان بود که ازجمله رویکردهای شهری اصفهان در ارتباط و تعاملات بینشهری در حوزه بینالملل نیز به شمار میرود.
از دیگر رویکردهای بینالمللی مدیریت شهری اصفهان ایجاد روابط خواهرخواندگی و استفاده از این فضا برای تقویت ارتباطات برونمرزی از طریق دیپلماسی شهری است. توصیه و پیشنهاد شما به مدیران شهری در استفاده از عضویت ایران در ACD و دیگر سازمانهای بینالمللی چیست؟
اصفهان یک شهر فوقالعاده نمونه در جهان به شمار میرود و از امکانات و ظرفیتهای بسیاری برخوردار است. بهطورکلی اصفهان یک شهر بینالمللی است و با در نظر گرفتن همه ویژگیها و ظرفیتهای این شهر خواهیم دید این شهر نمیتواند به منطقه خود محدود شود و در سطح ارتباطات داخلی باقی بماند.
اصفهان حتما باید ارتباطات بینالمللی گستردهای داشته باشد و در سطح جهانی شناخته شود؛ چراکه اساسا دیدهشدن این همه هنر و زیبایی بهخودیخود میتواند یک نوع ارزش جهانی محسوب شود و مزیتهایی برای اصفهان و مردم اصفهان به همراه داشته باشد. به همین خاطر تصور بنده این است که اصفهان میتواند در این زمینه ضمن گسترش ارتباطات بینالمللی به گسترش صنعت گردشگری خود کمک کند و از موقعیتهای اقتصادی مرتبط با این موضوع هم بهرهبرداری لازم به عمل آورد.
از طرفی علاوه بر اینها اصفهان میتواند در بستر فعالیتهای ACD حامل فرهنگ باشد. فرهنگ مقوله بسیار مهمی است که تنها بعد تزیینی ندارد؛ بلکه فرهنگ میتواند زمینه توسعه اقتصادی، اجتماعی نیز باشد و حتی حاشیههای امنیتی هم ایجاد کند؛ بنابراین اصفهان که در حوزه فرهنگ از امکانات خوبی برخوردار است و از طرفی انگیزه و اراده بهرهبرداری از این حوزه را دارد، ACD از فعالیتهای اصفهان و همکاری با اصفهان استقبال کرده و با حمایت از اصفهان، بسترهای لازم را فراهم میآورد.
آیا در شرایط تحریمها که محدودیتها و ممنوعیتهایی برای ایران و برخی از کشورها در حوزههای مختلف به وجود آورده، همکاری اصفهان با ACD با هدف مقابله با چالش تحریمها و تعاملات اقتصادی بیشتر در حوزه بینالملل مؤثر خواهد بود؟
ابتدا باید به این موضوع اشاره کنم که استفاده از ابزار تحریم برای پیشبرد اهداف سیاسی، یک حادثه غمانگیز برای کل جامعه بینالمللی به شمار میرود. بهطور اصولی تحریم نشان داده که نمیتواند هدف سیاسی سالمی را برآورده سازد.
بیشتر قربانیان تحریم مردم عادی هستند که تحت آسیبهای فراوان تحریمها قرار میگیرند. ضمن اینکه تحریمهایی که در مورد ایران اعمالشده، بیشتر از ناحیه قدرتهایی است که برای پیشبرد اهداف سیاسی خود به تحریمها متوسل میشوند که این رویکرد مورد تأیید هیچکدام از نهادهای رسمی بینالمللی هم نیست.
سیاستی که بههرحال آثار خود را به جای گذاشته و طبیعتا باعث مشکلاتی در کشور ما شده است. خوشبختانه در این شرایط کشورهای آسیایی با درک درست از این موقعیت ایران، با ایران و مردم ایران همدلی و همکاری میکنند.
قدرتهای آسیایی عضو ACD نیز لزوما با این تحریمهای ظالمانه که علیه مردم ایران اعمال شده است، همراهی نمیکنند و درعینحال مشکلات برآمده از تحریم را در زمان همکاری با ایران درک میکنند. واقعیت این است که کشورهای آسیایی و بهخصوص قدرتهای بزرگی که در آسیا قرار دارند، هیچکدام از این تحریمها راضی نیستند؛ بنابراین میشود در قالب همکاریهایی که در حیطه آسیا صورت میگیرد، بهنوعی بر این تحریمها غلبه کرد و فشار وارده را کم کرد. ضمن اینکه بایستی تلاش شود تحریمها بهطورکلی حذف شوند. در واقع ACD بستری بهمنظور تسهیل همکاری کشورهای آسیایی محسوب میشود.
ایران هم یکی از کشورهای بسیار فعال در ACD است که هم در شکلگیری این مجمع و هم در فعالیتها و عملکرد مثبت آن نقش و حضور بسزایی داشته است. در همین راستا اصفهان میتواند در استفاده از این ظرفیت بینالمللی بهخصوص در اجرایی شدن رویکرد آسیای واحد که پیشتر به آن اشاره کردم، در مقابل پدیده نامطلوب تحریمها اقدامات خنثیکنندهای انجام دهد.