به گزارش اصفهان زیبا؛ دو فیلم «اسفند» و «اشک هور» در جشنواره فیلم فجر امسال حضور داشتند که هر دو فیلم در خصوص شهید علی هاشمی ساخته شده بود. شهید پاسدار علی هاشمی دلاور عربتبار خوزستانی بود که به واسطه شناختش از مناطق عملیاتی دوران دفاع مقدس و بهدلیل توانمندیهای فردی، نقش بیبدیلی در موفقیتهای دوران دفاع مقدس ایفا کرد.
او در اوایل جنگ که ایران بیش از یک سال بود که خرمشهر را از دست داده بود، در مقام فرمانده تیپ ۳۷ نور با مجموعه اقداماتی مانع از سقوط شهر اهواز شد و در همين مقام در عملیات آزادسازی خرمشهر نیز حضور داشت. شهید هاشمی از طراحان اصلی عملیات خیبر و بدر بود که منجر به تصرف بخش از خاک عراق (جزایر مجنون) شد. وی که مؤسس قرارگاه سری اطلاعاتی نصرت نیز بود، پیش از عملیات والفجر ۸ با مجموعه اقداماتی دست به فریب ارتش بعث عراق زد تا از نتایج آن عملیات نیز تصرف جزيره فاو باشد.
علی هاشمی چون در هنگام شهادت از همرزمش جدا شده و پیکرش نیز کشف نشده بود، تا سال ۱۳۸۹ که پیکرش شناسایی شد، تهمتهایی از قبیل همکاری با رژیم بعث عراق بر او وارد شد؛ اما حالا با این حجم از افتخارات و اتفاقات دراماتیک در خصوص این شهید، در مجموعِ هر دو فیلم کمترین اطلاعات به مخاطب انتقال یافته است.
فیلم «اسفند» به نسبت فیلم «اشک هور» بهمراتب بهتر است؛ هم در فیلمنامه و هم کارگردانی. فیلم «اشک هور» بسیار ضعیف ساخته شده و از مهدی جعفری با سابقه ساخت فیلمی مثل «یدو» تولید چنین اثری بسيار بعید بود. بهجز سکانس آخر، همه فیلم از قاببندیها تا میزانسن به مستند شبیه بود، نه فیلم سینمایی. اساساً فیلم با روایت راوی پیش میرفت تا روایت داستان و قصهای برای بیان نداشت، بهجز غم مادر از فراق پسر، که آنهم آنقدر اگزجره و کلیشهای بود که حد نداشت.
«اشک هور» دو بازیگر کاندید سیمرغ دارد: رؤیا افشار و تورج الوند. تورج الوند فقط در زمان جوانی خوب بازی کرده و در میانسالی نقشش از تن صدا تا حرکات بدن و آوراکتها همه بد است. دیگر بازیگران بهخصوص بازیگر نقش شهید هاشمی بازی ویژهای برای ارائه نداشتند. کارگردان در بازی گرفتن از بازیگران بسیار ضعیف عمل کرده است. کاش لااقل سریال «قرارگاه نصرت» بهتر از نسخه سینماییاش باشد.
فیلم «اسفند» نیز در دقایق ابتدای خوب پیش میرود؛ اما در ادامه از ریتم افتاده و قصه فیلم سخت پیش میرود؛ اما به لطف کارگردانی و تصویربرداری خوب، فیلم به یک اثر ضعیف تبديل نمیشود. بازیگری در فیلم «اسفند» بهتر از فیلم دیگر است. شهید هاشمی «اسفند» در ذهن میماند و تلاشهای شهید بهتر در فیلم به نمایش درآمده. تنها حُسن همزمانی تولید این دو اثر این است که «اسفند» بیشتر جنبه مجاهدت شهيد هاشمی را در دوران دفاع مقدس نمایش میدهد و «اشک هور» متمرکز بر جنبههای خانوادگی شهید هاشمی ساخته شده بود.
یکی از بهترین روشها برای تأثیر بر مخاطب آثار نمایشی اسم فیلم است. در این خصوص فیلم «اسفند» ضعیف عمل کرده و در طول فیلم، هیچ وجه تسمیهای برای این نام دیده نمیشود، بهجز اینکه عملیات خیبر در اسفندماه انجام گرفته است. یعنی اگر عملیات خیبر در آذرماه انجام میگرفت، اسم فیلم آذر انتخاب میشد؟ ماه برگزاری عملیات موضوعیت دارد یا خود عملیات؟ وقتی اسم عملیات خیبر است و نام خیبر مربوط به یک قلعه استراتژیک قوم یهود بوده که به دست سپاهیان اسلام فتح شده است و این فیلم در زمانی ساخته و پخش میشود که ما عملاً در جنگ با اسرائیل هستیم، بهتر نبود اسم فیلم به عملیات موفقیتآمیز خیبر تغییر میکرد؟ معلوم نیست این بیدقتیها برای تولیدات مربوط به شهدا تا کی قرار است ادامه پیدا کند. شهدا مظلوم بودهاند و متأسفانه مظلوم ماندهاند.