به گزارش اصفهان زیبا؛ تعطیلات نوروز اگرچه زمان شادی و سفر است؛ اما متأسفانه به دلیل تصادفات جادهای، به دورانی پرخطر تبدیل شده. آمارها نشان میدهد در هر ساعت از ایام نوروز حوادث ناگواری در جادهها رخ داده که منجر به کشتهشدن بیش از 800 نفر در کشور و همچنین هزاران مجروح شده است.
به گفته پلیس، خوابآلودگی و سرعت غیرمجاز و عدم رعایت قوانین، اصلیترین دلایل این حوادث هستند؛ برای همین هم همواره تأکید میشود که رانندگان در سایه احتیاط به دل جادهها بزنند تا سوانح جادهای کامها را تلخ نکند.
به این منظور در آستانه سفرهای نوروزی 1404، پویش سراسری «نه به تصادف» با شعار «شیشدونگ برانیم» در تمام راههای کشور و همچنین اصفهان آغاز شد.
در این راستا معاون اجرایی رئیسجمهور در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس، از مسافران نوروزی خواست در دور پایانی سفرهای خود رانندگی صحیح را در اولویت قرار دهند.
محمدجعفر قائمپناه با اشاره به آمار ۲۰هزار کشته و ۴۰۰هزار مجروح ناشی از تصادفات رانندگی در سال گذشته، این وضعیت را «یک فاجعه ملی» توصیف کرد و گفت که با رعایت اصول رانندگی ایمن، نباید شادی نوروز به غم و اندوه برای خانوادهها تبدیل شود و از مردم خواست به پویش «نه به تصادف» بپیوندند.
چرا «نه به تصادف»؟
پویش «نه به تصادف» امسال با هدف کاهش تصادفات، افزایش آگاهی عمومی و تشویق به رعایت قوانین رانندگی شکل گرفت. این پویش با تمرکز بر مسئولیتپذیری اجتماعی، بهدنبال تغییر نگرش و رفتار رانندگان و عابران پیاده است.
این کمپین با بهرهگیری از رسانه جمعی، شبکه اجتماعی و آموزش همگانی تلاش دارد تا فرهنگ رانندگی ایمن را گسترش دهد و با اجرای برنامه مشارکتی، مردم را بهعنوان سفیران ایمنی راهها معرفی کند. تأکید بر رانندگی مسئولانه و جلوگیری از رفتارهای پرخطر، از دیگر اولویتهای این کمپین است.
همچنین تمرکز بر گروههای آسیبپذیر مانند کودکان و سالمندان و ارائه آموزشهای ویژه برای آنها، یکی از استراتژیهای مهم پویش است؛ چرا که این اقدام میتواند تأثیر زیادی در کاهش حوادث داشته باشد.
کاهش 35 درصدی تصادفات برونجادهای اصفهان
به گفته سرهنگ علی مولوی، رئیس پلیس راه استان اصفهان، پویش «نه به تصادف» تأثیر بسزایی در کاهش تصادفات نوروزی 1404 داشته است.
مطابق آخرین آمار براساس سامانههای فراجا تا تاریخ 12 فروردینماه نسبت به مدت مشابه پارسال در مجموع آمار کل تصادفات 35درصد کاهش داشته است.
او در ادامه به « اصفهان زیبا» میگوید: «با همراهی مردم و پیوستن آنها به پویش “نه به تصادف”، وضعیت تصادفات جادهای استان اصفهان با بهکارگیری تمام امکانات سازمانی و غیرسازمانی امدادی و فعالکردن بیش از 60 تیم نامحسوس پلیس در محورهای مواصلاتی، بهخصوص در دور سوم سفرها کنترل شده است.»
سرهنگ مولوی توضیح میدهد: «پیوستن به پویش “نه به تصادف” یک مسئولیت اجتماعی، آن هم رعایت و احترام به قوانین و مقررات دارد و مسافران علاوه بر برنامهریزی، باید سفر خود را مدیریت کنند. »
او درباره وضعیت محورهای پرتردد استان تصریح میکند: «بیشترین تردد به ویژه در دور سوم سفرهای نوروزی در محورهای ورودی و خروجی استان به ترتیب محور تهراناصفهان ، آزادراه تهراناصفهان و محور مواصلاتی غرب استان است؛ همچنین محورهای شمال به جنوب شامل اصفهانشهرضا و شیرازاصفهان به سمت یزد از جمله محورهای پرتردد استان است که 45درصد تصادفات را به خود اختصاص دادهاند.»
رئیس پلیس راه استان اصفهان از جمله مهمترین دلایل تصادفات را عدمتوجه راننده به جلو ناشی از خستگی و خوابآلودگی راننده، صحبتکردن راننده با موبایل، صحبت با سرنشینان و … که موجب ایجاد انحراف ذهنی برای راننده و در نهایت واژگونی خودرو میداند و تأکید میکند: «بیشترین اتفاق ناشی از واژگونی و تلفات، به دلیل نبستن کمربند ایمنی توسط راننده و سرنشینان است؛ چراکه علاوه بر راننده، سرنشینان نیز باید از کمربند ایمنی استفاده کنند؛ درحالی که این مورد عادیانگاری شده است. متأسفانه در تعطیلات نوروزی امسال نزدیک به پنج کودک به علت بیتوجهی والدین به دلیل عدم استفاده از کمربند ایمنی و استفادهنکردن از صندلی کودک و نشستن کودک بر صندلی جلو یا روی پای راننده، جان خود را از دست دادهاند!»
او ادامه میدهد: «رانندگان در طول سفر هر دوساعت یکبار باید در یک محیط آرام و ایمن استراحت کنند و بعد ادامه مسیر دهند که رعایت تمام این موارد مصداق پویش “نه به تصادف” است و توجه به این مسئله به معنای رعایت قوانین و مقررات است.»
سرهنگ مولوی همچنین بیشترین تصادفات جادهای استان در ایام نوروز را در محورهای اردستان اعلام میکند و میگوید: «دلیل این آمار خستگی و خوابآلودگی رانندگان است. رانندگان به هیچ وجه نباید در زمان خستگی و بهویژه مصرف داروهای خوابآور رانندگی کنند؛ چراکه مطابق آمار 58درصد تصادفات در 30 کیلومتری شهرها اتفاق میافتد که رانندگان قصد دارند زودتر به مقصد برسند.»
او با اشاره به آخرین آمار منتشرشده تا تاریخ 12 فروردین 1404 اعلام میکند که تعداد متوفیان تصادفات 33درصد نسبت به مدت مشابه پارسال کاهش داشته است.
به گفته او، آمار تصادفات جرحی نیز نسبت به مدت مشابه پارسال 25درصد و مجروجان نیز 20درصد کاهش داشته و در مجموع کل تصادفات 35درصد کاهش داشته است.
سرهنگ مولوی تأکید میکند: «خوشبختانه امسال تصادفات جرحی در راههای استان کاهش داشته که این ناشی از اقدامات عملیاتی، مهندسی ترافیک و… در جهت آرامسازی ترافیک است؛ همچنین پلیس در این ایام از تمام توان موجود بهره گرفته و با فعالسازی تیمهای نامحسوس در محورهای مواصلاتی استان اصفهان، تمام رفتارهای رانندگان را ملاحظه و تمام تخلفات را اعمال قانون کرده است.»
او توضیح میدهد: «متأسفانه تعداد معدودی راننده با رفتار خود جان سایر رانندگان را به خطر میاندازند؛ اما تیمهای نامحسوس به آنها اجازه نمیدهند و خودرو رانندگانی که مرتکب تخلفات حادثهساز میشوند تا پایان طرح نوروزی در پارکینگ پلیس توقیف میشود؛ همچنین اولین تخلفی که امسال اعمال قانون شد، عدم رعایت فاصله طولی است و در این راستا از ظرفیت سامانههای هوشمند، بهویژه سامانههای پهپادی در محورهای مواصلاتی استفاده شد که همزمان پنج تخلف اعمال قانون میشود.»
رئیس پلیس راه استان اصفهان اضافه میکند: «دوربینهای ثابت در محورهای مواصلاتی سرعت متوسط را اعمال میکنند و اگرچه برخی رانندگان نزدیک دوربین سرعت خود را کم میکنند و ادامه مسیر میدهند؛ اما دوربینهای ما سرعت متوسط را لحاظ میکنند و فاصله زمانی بین دو دوربین را مد نظر قرار میدهند و اعمال قانون میکنند. باید توجه داشت که تمام سختگیریهای پلیس برای بازدارندگی و کاهش تصادفات و حوادث ترافیکی و سلامت مسافران و رانندگان است.»
او یادآور میشود: «طرح نوروزی سفر از 25 اسفند سال 1403 آغاز و تا 15 فروردین امسال با 155 تیم محسوس و 60 تیم نامحسوس پلیس و 70تیم از سایر سازمانها در محورهای مواصلاتی استان فعال است و دوربینهای کنترل سرعت ثابت و متحرک بهروز اعمال قانون میکنند.»
سرهنگ مولوی با اشاره به اینکه امسال آمار تصادفات نوروزی اصفهان نسبت به کشور کمتر ثبت شده، یکی از دلایل آن را آرامسازی و ایمنسازی نقاط پرتصادف میداند و میافزاید: «با این اقدامات، شاهد کاهش تصادفات در این محورها هستیم.»
«نه به تصادف» باید ادامهدار باشد
رئیس پلیس راه استان اصفهان درباره اینکه پویش «نه به تصادف» تا چه زمانی ادامه خواهد داشت، بر این عقیده است که هدف پلیس کنترل تصادفات تا پایان سال است و اگر بخواهیم نتیجه مثبت در کاهش تصادفات جادهای داشته باشیم، این گونه پویشها باید ادامه یابد و شاید در کوتاهمدت نتوانیم به نتیجه موردنظر برسیم؛ اما اگر در طول سال ادامه یابد، بهطورقطع در سالهای آینده به نتیجه مثبتی در این زمینه خواهیم رسید.