نشست خبری مدیرعامل فولادمبارکه اصفهان با اصحاب رسانه صبح روز گذشته در محل این شرکت برگزار شد. در این نشست مدیرعامل فولادمبارکه در پاسخ به این پرسش که آیا سودآوری این مجتمع صنعتی بابت رانت است، گفت: این دیدگاه اشتباهی است که هر بنگاه اقتصادی که سودآور است به واسطه رانت سوددهی دارد. به اعتقاد بنده دست کارآفرینی را که سرمایهگذاری میکند، باید بوسید.
تاوقتی که دیدگاهمان این است که سرمایهگذارانمان رانتخوار هستند کشور آباد نمیشود؛ ضمن اینکه هر بنگاهی که سوددهی ندارد، منابع را هدر میدهد.
یاسر طیبنیا در ادامه توضیح داد: استفاده حداکثری از ظرفیت تولید، وجود زنجیره کامل از سنگ تا رنگ، طرحهای توسعهای هدفمند، بومیسازی 90 درصدی و ایجاد ارزشافزوده همگی عواملی هستند که منجر به سودآوری فولادمبارکه شدهاند؛ ضمن اینکه سودی که فولادمبارکه به دست آورده در درجه اول برای پرداخت مالیات هزینه میشود و دوم اینکه به سهامداران تعلق میگیرد. درواقع 40 میلیون نفر از مردم سهام عدالت دریافت میکنند که فولادمبارکه ازمحل سودش این سهام را پرداخت میکند.
طیبنیا در پاسخ به این پرسش که مردم اصفهان چه نفعی از وجود این بنگاه اقتصادی در استانشان میبرند، گفت: اولین نفع اشتغالزایی برای اصفهان است. این شرکت علاوه بر اشتغال مستقیم اشتغال غیرمستقیم نیز ایجاد کرده است؛ درواقع فولادمبارکه زنجیرهای از اشتغالزایی و درآمدزایی را ایجاد کرده است. ضمن اینکه حقوق و درآمد شاغلان فولادمبارکه در همین منطقه هزینه میشودو مشاغل خدماتی به واسطه این بنگاه اقتصادی منتفع میشوند.
تأمین منابع مالی فولادمبارکه از محل سود و انتشار اوراق
مدیرعامل فولادمبارکه درباره نحوه تأمین مالی منابع این بنگاه اقتصادی عنوان کرد: بخشی از منابع مالی این بنگاه از سود شرکت حاصل میشود و بخش دیگری نیز از محل انتشار اوراق به دست میآید؛ ضمن اینکه سرمایهگذاران زیادی برای سرمایهگذاری در پروژهها اعلام آمادگی کردند.
طیبنیا افزود: ما به لحاظ منابع مالی محدودیت نداریم و اگر هم محدودیتی پیدا کنیم، با تبدیل بخشی از داراییها میتوانیم منابع مالیمان را تأمین کنیم.
او در پاسخ به این پرسش که آیا فولادمبارکه برنامهای برای تأمین آب زایندهرود دارد یا خیر، گفت: به دلیل اختلافات بیناستانی که وجود دارد و همچنین به دلیل اینکه مجوزهای مربوطه برای این کار به ما داده نمیشود، ما در حوزهای که محل معارضه نیست ورود پیدا کردیم. واقعیت این است که بخش زیادی از آب استان خارج میشود که بازگرداندن این آبها منجر به احیای زایندهرود میشود؛ از این رو پروژه خرسان را دنبال میکنیم.
در تعیین قیمت پایه محصولات نقشی نداریم
طیبنیا در پاسخ به اینکه چرا فولادمبارکه با وجود دریافت یارانه محصولاتش را با قیمت بالا در بازار عرضه میکند بیان کرد: از یک طرف متهم به گرانفروشی و از طرف دیگر متهم به ایجاد رانت شدهایم. ولی واقعیت این است که فولادمبارکه در نحوه عرضه، تعیین خریدار و تعیین قیمت پایه نقشی ندارد و این بنگاه بیشتر به دنبال ایجاد تعادل در بازار است. درواقع ما رانت نمیدهیم، ولی با افزایش عرضه به دنبال تعدیل قیمتها هستیم.
مدیرعامل فولادمبارکه درباره سرانجام گزارش تحقیق و تفحص از این مجتمع صنعتی گفت: ما با گزارش تحقیق و تفحصی که در مجلس مطرح شده مشکلی نداریم. این قضیه باید مراحل قانونیاش را طی کند. از سوی قوه قضایه نیز اعلام شد که این تخلف در دست رسیدگی است. ولی گزارش غیررسمی و اعداد و ارقام غیررسمی که درباره فساد فولادمبارکه اعلامشده را قبول نداریم.
آغاز تولید فولادکربنی در فولادمبارکه
طیبنیا در پاسخ به این پرسش که آیا افزایش قیمت ورق فولادمبارکه منجر به افزایش قیمت خودرو و لوازم خانگی شده است، عنوان کرد: در کشور با موج صنعتستیزی مواجه هستیم. دشمن به دنبال این است که صنایع را زمین بزند. این در حالی است که راه نجات اقتصاد کشور رونق صنایع است. این صحبت که ورق فولادمبارکه باعث گرانی لوازم خانگی و خودرو شده اشتباه است؛ درواقع ما در سال گذشته روی هر کیلو محصول فولادی یک درصد کاهش قیمت داشتیم.
مدیرعامل فولاد مبارکه اذعان کرد: سال گذشته 14 محصول جدید به بازار عرضه کردیم، فولاد زنگنزن یکی از این محصولات است که امسال برنامه تولید این محصول را در دستور کار قرار دادهایم. علاوه بر این تولید فولادکربن نیز در فولادمبارکه آغاز شده است.
او تصریح کرد: برنامههای توسعهای فولادمبارکه باعث خلق ارزشافزوده میشود. خوشبختانه اصفهان محل تمرکز افراد تحصیلکرده است و از این بابت میتوان اصفهان را به قطب نوآوری و فناوری تبدیل کرد. زمانی هم که تولیدات دانش بنیان شود، منجر به آلایندگی نمیشود.
تا سه سال آینده برداشت آب را به صفر میرسانیم
مدیرعامل فولادمبارکه اظهار کرد: برداشت فولادمبارکه از رودخانه 14میلیون متر مکعب است و هدفگذاری ما این است که ظرف سه سال آینده برداشت ما به صفر برسد. ضمن اینکه فولادمبارکه در حال حاضر 50 درصد از آب موردنیاز خود را به واسطه پساب تأمین میکند.
طیبنیا بیان کرد: تکمیل زنجیره تولید فولاد، توسعه مجاور و ورود به حوزه کسبوکارهای جدید جزو رسالتهای فولادمبارکه اصفهان است. علاوه براین فولادمبارکه راه اندازی دوهزار مگاوات نیروگاه برای تأمین برق موردنیاز را در دستور کار قرار داده است و یکی از هدفگذاریهای این بنگاه اقتصادی این است که ظرف چندسال آینده گاز موردنیازش را تأمین کند.
او خاطرنشان کرد: فولادمبارکه در حوزه حملونقل نیز لوکوموتیو خریداری کرده و با تأمین سههزار واگن و 50 کامیون جدید به دنبال توسعه بخش حملونقل خود است. طیبنیا درباره واگذاری شرکت فولاد امیرکبیر کاشان توضیح داد: این شرکت توانایی این که برنامههای توسعهای خود را دنبال کند دارد و به نوعی به بلوغ رسیده است. درواقع ما رسالتمان را در این حوزه انجام دادیم. در مجموع سیاست ما فروش دارایی نیست بلکه برای تبدیل داراییها برنامهریزی میکنیم.
سهم فولادمبارکه در تولید ناخالص داخلی
او عنوان کرد: این بنگاه اقتصادی سهم ۱.۵ درصدی در تولید ناخالص داخلی کشور و شش درصدی در صنعت را دارد. امروز زنجیره تأمین گسترده شامل بیش از دو هزار و ۵۰۰ تا سه هزار شرکت وجود دارد که تأمینکننده فولاد مبارکه هستند؛ همچنین شبکهای عظیم از مشتریان بزرگی که با فولاد کار میکنند، بالغ بر هزار مشتری و مصرفکننده هستند.
مدیرعامل فولادمبارکه بیان اینکه در مدیریت این بنگاه اقتصادی پنج جهتگیری در نظر گرفته شده است، تصریح کرد: اولین جهتگیری استفاده حداکثری از ظرفیتهای تولید است، در کشور ظرفیتهای زیادی ایجاد شده و در بسیاری از زمینهها نیازی به توسعه نداریم و صرفا باید از آنها استفاده شود. بسیاری از صنایع در کشور با زیر ۳۰ درصد ظرفیت در حال فعالیت هستند.
مدیرعامل فولادمبارکه اضافه کرد: دومین جهتگیری، توسعه کمی، کیفی و متوازن است. مورد سوم توسعه سرمایه انسانی است که ضامن دو جهتگیری قبلی است. به معنای دیگر بدون این مورد، دو جهتگیری قبل را نمیتوان محقق کرد.
طیبنیا ادامه داد: چهارمین جهتگیری، تمرکز بر فناوریهای نوین است که از اواسط سال ۹۹ آغاز شد. بسیاری از شرکتها این جهتگیری را بعد از سخنان رهبری در سال گذشته شروع کردند؛ اما فولادمبارکه از سال ۹۹ به طور جدی این جهتگیری را در دستور کار قرار داد.
او افزود: پنجمین جهتگیری تبدیلشدن به یک صنعت سبز است. امروزه در تفکر بسیاری از مردم به واسطه موج صنعتستیزی دشمنان، صنعت مولد آلودگی و بسیاری از نابسامانیها و مشکلات معرفی میشود؛ در حالی که صنعت میتواند سراسر فایده باشد.
او گفت: ایران در جهان رتبه دهم تولید فولاد را دارد، فولاد مبارکه از ۳۰ میلیون تن تولید فولاد در کشور، ۱۰.۲ میلیون تن آن را محقق کرد؛ از این نظر سهم ۳۴ درصدی را در تولید فولاد کشور دارد.
مدیرعامل فولاد مبارکه با بیان اینکه در این بنگاه از ۱۰۰ درصد ظرفیت اسمی استفاده شده است، اضافه کرد: استفاده از ۱۰۰ درصد ظرفیت اسمی در حالی است که میانگین استفاده از ظرفیت اسمی حدود ۶۵ درصد است.
رکوردهای فولادمبارکه در تولید
طیبنیا اظهار کرد: در سال گذشته بیش از ۶۱ رکورد تولید در بخشهای مختلف داشتیم. فولاد مبارکه در این مدت موفق شد تا رکوردهایی نظیر رشد ۷.۱ درصدی کلاف گرم، رشد ۱۰.۳ درصدی تختال، رشد ۳.۸ درصدی گندله و رشد ۱۰.۴ درصدی آهن اسفنجی را به ثبت برساند. این رکوردها در شرکتی اتفاق افتاده که خود پیش از این نیز رکورددار تولید در این محصولات بوده است. به نوعی مبارکه رکورد خود را شکسته است.
او با بیان اینکه سال گذشته رکود بزرگی در محصولات فولادی حاکم بود، اما با این وجود رکوردهای زیادی توسط مجموعه فولاد شکسته شد، افزود: دستاوردهای مذکور در شرایطی اتفاق افتاد که شرکت با سه ماه قطعی گاز و برق روبهرو بود؛ به نوعی این رکوردها بیانگر مدیریت منابع، تعمیرات و زمان در فولاد مبارکه است. البته این دستاوردها در تمامی شرکتهای فولاد مبارکه اتفاق افتاده است و مجموعههای متصل به فولاد نیز در زمینه تولید محصولات مختلف رکوددار بودهاند. بنابراین این دستاوردها یک نهضت است که تمامی مجموعههای متصل به فولاد رشد چشمگیر تولید را تجربه کردهاند.