وضعیت نامطلوب در شاخص کسب‌وکار

شاخص کل استان اصفهان از شاخص کل کشور بیشتر و محیط کسب‌وکار بدتری از میانگین کل کشوری دارد. بر اساس گزارشی که واحد پژوهش و بررسی‌های اقتصادی اتاق بازرگانی اصفهان، در اختیار اصفهان زیبا قرار داده است، شاخص کسب‌وکار کشور 33/6 و همین مؤلفه برای استان اصفهان 47/6 برآورد شده که در مقایسه با میانگین کشوری نامساعدتر است. در بهار امسال نیز نمره کسب‌وکار استان وضعیت نامطلوب‌تری در مقایسه با آمار کشوری دارد.

تاریخ انتشار: 07:31 - پنجشنبه 1399/06/13
مدت زمان مطالعه: 4 دقیقه

شاخص کسب‌وکار اصفهان 13/6 و شاخص کل کشوری  01/6 برآورد شده است. اصلی‌ترین مؤلفه‌های تأثیرگذار در فضای کسب‌وکار استان اصفهان نیز در بهار امسال، غیرقابل ‌پیش‌بینی بودن و تغییرات قیمت مواد اولیه و محصولات، دشواری تأمین مالی از بانک‌ها، بی‌ثباتی سیاست‌ها، قوانین و مقررات و رویه‌های اجرایی ناظر بر کسب‌وکار، موانع در فرایندهای اداری و دریافت مجوزهای کسب‌وکار در دستگاه‌های اجرایی، تولید و عرضه نسبتا آزاد کالاهای غیراستاندارد و تقلبی در بازار به شمار می‌روند.

بدترین و بهترین فضای کسب‌وکار استان‌ها

شاخص کسب‌وکار برای استان اصفهان در مقایسه با کل استان سیستان و بلوچستان، تهران و کرمان که بدترین محیط کسب‌وکار را دارند، کمتر و به عبارتی محیط کسب‌وکار بهتری دارد. در بهار امسال استان‌های سیستان و بلوچستان، تهران و کرمان نامناسب‌ترین وضعیت کسب‌وکار را در بین استان‌های کشور داشته‌اند. در بین این استان‌ها سیستان و بلوچستان با نمره 32/6 نامساعدترین فضای کسب‌وکار را دارد و پس‌ازآن تهران با نمره 31/6 و کرمان با نمره 29/6 نامطلوب‌ترین شاخص کسب‌وکار را داشته‌اند. مقایسه شاخص کسب‌وکار اصفهان با نمره کسب‌وکار این استان‌ها، نشان از مناسب‌تر بودن شاخص کسب‌وکار استان (نمره 13/6) است. در نخستین فصل سال، استان‌های آذربایجان غربی، زنجان و مرکزی از بهترین شاخص کسب‌وکار برخوردار بوده‌اند. مقایسه وضعیت شاخص کسب‌وکار اصفهان با این استان‌ها نشان می‌دهد اصفهان از وضعیت نامناسب‌تری در این حوزه برخوردار است. در بین استان‌هایی که مساعدترین فضای کسب‌وکار را در بهار امسال داشته‌اند، آذربایجان غربی با نمره 15/5 مطلوب‌ترین فضای کسب‌وکار را دارد؛ پس‌ازآن استان زنجان با نمره 22/5 و استان مرکزی با نمره 38/5 بهترین فضای کسب‌وکار را داشته‌اند و در این میان اصفهان با شاخص 13/6 در مقایسه با سایر استان‌ها از وضعیت نامطلوبی برخوردار است. مقایسه شاخص کسب‌وکار اصفهان در فصول مختلف سال 98 نشان می‌دهد از این نظر استان در نخستین فصل سال (بهار) با نمره 33/6 وضعیت نامساعدتری نسبت به سایر فصول سال داشته است. شاخص کسب‌وکار اصفهان در تابستان 98 نمره 1/6، در پاییز 98 نمره 11/6 و در زمستان 98 نمره 15/6 اعلام شده است.

سنگ‌اندازی قوانین و بانک‌ها همچنان پابرجاست

بر اساس این گزارش، غیرقابل پیش‌بینی بودن و تغییرات قیمت مواد اولیه و محصولات، بی‌ثباتی سیاست‌ها، قوانین و مقررات و رویه‌های اجرای ناظر بر کسب‌وکار، دشواری تأمین مالی از بانک‌ها، موانع فرایندهای اداری و دریافت مجوزهای کسب‌وکار در دستگاه‌های اجرایی و رویه‌های ناعادلانه ممیزی و دریافت مالیات مهم‌ترین موانع کسب‌وکار به تفکیک بخش‌های اقتصادی در زمستان 98 هستند. در بهار 99 نیز غیرقابل‌پیش‌بینی بودن و تغییرات قیمت مواد اولیه و محصولات، دشواری تأمین مالی از بانک‌ها، بی‌ثباتی سیاست‌ها، قوانین و مقررات و رویه‌های اجرایی ناظر بر کسب‌وکار، موانع در فرایندهای اداری و دریافت مجوزهای کسب‌وکار در دستگاه‌های اجرایی، تولید و عرضه نسبتا آزاد کالاهای غیراستاندارد و تقلبی در بازار مهم‌ترین شاخص‌های کسب‌وکار استان به شمار می‌روند. غیرقابل‌پیش‌بینی بودن و تغییرات مواد اولیه و محصولات یکی از موانع کسب‌وکار استان است که بهبود این مؤلفه به شرایط اقتصاد کلان ارتباط پیدا می‌کند. بی‌ثباتی سیاست‌ها، قوانین و مقررات و رویه‌های اجرایی ناظر بر کسب‌وکار و دشواری تأمین مالی از بانک‌ها نیز از دیگر مؤلفه‌هایی است که مانع از بهبود شاخص کسب‌وکار استان شده است. سال گذشته مسعود گلشیرازی، رئیس اتاق بازرگانی اصفهان اعلام کرد که «بانک‌های استان سالانه ۱۵ هزار میلیارد تومان منابع خود را در خارج از استان هزینه می‌کنند و این در حالی است که واحدهای تولیدی مستقر در استان به این منابع نیازمندند.» البته تا پیش از اظهارنظرهای گلــشیرازی، بسیاری از متولیان استانی منتقد عملکرد بانک‌های استان در خصوص خروج منابع از استان بوده‌اند. باوجود هشدار و تذکر به عملکرد بانک‌های استان، اما همچنان این رویه ادامه دارد و در بهار امسال نیز دشواری تأمین مالی از بانک‌ها یکی از مهم‌ترین موانع بهبود شاخص کسب‌وکار اصفهان شناسایی‌ شده است. علاوه بر آن تنگ‌نظری و بوروکراسی‌های پیچیده اداری که همیشه تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی در مصاحبه‌های مختلف از آن سخن گفته‌اند، مانع از پیشبرد فعالیت‌های تولیدی و اقتصادی در استان اصفهان می‌شود که نیازمند تغییر نگرش مسئولان و متولیان استانی است تا کارها با سرعت بیشتری روی ریل بیفتد. در بهار امسال، محدودیت دسترسی به شبکه تلفن همراه و اینترنت و محدودیت دسترسی به آب و حامل‌های انرژی بهترین مؤلفه‌های محیط کسب‌وکار استان به شمار می‌روند.
بر اساس اطلاعات این گزارش، میزان آسیب استان اصفهان از کرونا نسبت به میانگین کشوری کمتر بوده است. اردبیل بیشترین میزان تأثیر را از کرونا گرفته و سمنان کمترین آسیب‌پذیری را از شیوع کرونا داشته است.

وضعیت نامناسب کسب‌وکارهای اصفهان در خرداد

شامخ کل اقتصادی در خرداد امسال، 41/48 بوده که حاکی از نامناسب‌تر شدن وضعیت فعالیت‌ها نسبت به اردیبهشت‌ (7/50) است. شاخص موجودی مواد اولیه با لوازم خریداری‌شده (99/40) نیز در خرداد نشان‌دهنده بدتر شدن شرایط در میان زیر شاخص‌های اصلی است و همچنین افزایش رویه شاخص قیمت خرید مواد اولیه (94/91) نیز فعالان اقتصادی را با سردرگمی مواجه کرده است. شاخص میزان استخدام و به‌کارگیری نیروی انسانی (76/44) نیز نسبت به اردیبهشت‌ کاهش داشته که البته دلیل آن را در تبعات ناشی از پاندمی کرونا و تعطیلی زیربخش‌های خدمات و کاهش اشتغال می‌توان جست‌وجو کرد. شامخ کل بخش صنعت در خرداد 99، حدود 80/56 بوده است که حاکی از ادامه فعالیت‌ها در این بخش و بازگشت شاخص به وضعیت قبل از تعطیلی‌های ناشی از پاندمی کروناست که البته با کاهش شدید مواد اولیه و افزایش بی‌رویه قیمت آن همراه بوده است. شاخص میزان تولید محصولات (69/58) در بخش صنعت نیز بازگشت بیشتر صنایع به روند قبل از پاندمی کرونا را نشان می‌دهد. کاهش شاخص موجودی مواد اولیه (96/42) به همراه افزایش شدید در شاخص قیمت مواداولیه (96/42) نشان می‌دهد که بیشتر تولیدکنندگان برای تأمین هزینه‌های تولید، افزایش قیمت محصولات تولیدشده (43/73) را در این ماه اعمال کرده‌اند که در صورت ادامه این روند طی ماه‌های آینده با افزایش بیشتر قیمت‌ها نیز همراه خواهد بود.
 

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط