انتخاب خانه اولویتهای مشخصی دارد؛ ولی در بازار مسکن تابستان 99، سرعت مهمترین اولویت بود، مشتری در همان لحظهای که میپسندید باید میخرید، وگرنه شاید فردا قیمتها رشد میکرد و افرادی که روزهای ابتدایی تابستان خریدند، نسبت به آنها که صبر کردند، سود بالاتری بردند؛ درحالیکه ابتدای تابستان مسئولان و کارشناسان وعده کاهش قیمتها را میدادند، حتی وزیر میگفت: «مسکن نخرید، ارزان میشود».
بازندگان راند آخر
مسئولان وزارت راه و شهرسازی و حتی خود شخص وزیر، نمایندگان مجلس و کارشناسان از طریق نشریات و مطبوعات مختلف بارها اعلام کردند مردم خانه نخرند تا ارزان شود؛ برای مثال، وزیر راه و شهرسازی پیش از شروع بازار تابستانی گفت: «زمانی که قیمت یک کالا گران میشود، مردم نباید خریداری کنند تا ارزان شود و این تنها راه مقابله با گرانی کالاست. بهترین راهکار برای ترکیدن حبابهای قیمتی در بازار مسکن و کاهش قیمت، خریدارینکردن مردم است.» فقط کافی است جمله «خانه نخرید، ارزان میشود» را در اینترنت جستوجو کنید تا با نقلقول مسئولان و کارشناسان متعددی روبهرو شوید که پیش از تابستان قول کاهش قیمتها را داده بودند؛ البته این نخستینبار نیست که مسئولان وعده کاهش قیمتها را میدهند. سه سال قبل سیف، رئیسکل بانک مرکزی، در مصاحبهای تلویزیونی گفت: خریداران ارز ضرر خواهند کرد و دلار از پنجهزار تومان به بالای 25 هزار تومان رسید یا در طول دو سال گذشته بیش از صدها مسئول به مردم توصیه کردهاند ماشین نخرند، ارزان میشود! و حالا در پایان تابستان 99 بازار مسکن اصفهان با انبوهی از متقاضیان روبهروست که ابتدای تابستان میتوانستند خانه بخرند و به هر دلیلی نخریدند و حالا دیگر نمیتوانند.
علی بیرانوند، یکی از همین متقاضیان است که میگوید حالا با بودجهای که دارد نصف خانه دلخواهش را هم نمیتواند بخرد: «اول تابستان خانه دیدیم و پسندیدم؛ ولی همه میگفتند ارزان میشود، ما هم گفتیم نخریم تا آخر تابستان شاید بتوانیم یک خانه با ماشین بخریم؛ اما حالا پولمان به اندازه نصف آن خانه میرسد.»مرکز آمار کشور نیز گزارشهایی از افزایش قیمت ملک در طول ماههای تابستان ارائه کرده است؛ البته نهادهای مختلف آمار یکسانی از میزان دقیق افزایش قیمت ملک ارائه نمیدهند و مشخص نیست مسکن واقعا چقدر گران شده، ولی مشخص است قیمتها از اول تابستان تا اول شهریور تغییر کردهاند. خانم کارمندی که در محله کاوه به دنبال آپارتمان با قیمت کمتر از 700 میلیون تومان میگشت مدعی شد خانه موردنظر او در طول دو ماه چند مرحله گران شده است: «خرداد خانهای را پسندیدیم؛ ولی 20 میلیون تومان کم داشتیم، دو هفته طول کشید تا یک وام 20 میلیونی گرفتیم؛ ولی قیمت همان خانه 50 میلیون بالا رفت. تا آمدیم کمی طلا بفروشیم و 50 میلیون را تأمین کنیم، فروشنده 30 میلیون تومان دیگر بالا برد و الان هم دنبال خانه هستیم.» فروشندهها نیز از وضعیت بازار رضایت ندارند و در پاسخ چرایی بالا بردن قیمتها، شرایط را مقصر میدانند. غلامرضا کاتب، یکی از افرادی که در طول تابستان قیمت ملکش را پنج مرتبه بالا برده بود، دراینباره گفت: «میخواستم خانه را بفروشم و بزرگتر بخرم، ولی قیمت خانه موردنظرم مدام بالاتر میرود، من هم مجبورم گرانتر کنم. فروشنده آن ملک هم میگوید میخواسته با پول خانهاش کاری کند، ولی هر هفته هزینهها بالاتر میرود.» افزایش زنجیرهوار قیمتها باعث شده تا معاملات در بازار مسکن گره بخورد و قیمتها هر هفته بهروز شود. در انتها این متقاضیان هستند که شهریورماه جلوی شیشه دفاتر مشاورین املاک میایستند و با حسرت قیمتهایی را نگاه میکنند که اول تابستان کمتر بود. فروشندگان هم در برخی موارد از فروش خود منصرف میشوند تا در آینده نزدیک با قیمت بالاتری بفروشند، برخی نیز که ملکی را بهصورت قولنامهای فروخته بودند، حالا زیر قرارداد زدهاند تا بتوانند با قیمت بیشتری به شخص دیگری بفروشند.