از شیوع ویروس کرونا تا معضلات اقتصادی عامل گرانی هستند

صدرنشینان گرانی در بین خوراکی‌ها

جزئیات افزایش قیمت کالاهای اساسی طی یک سال گذشته نشان می‌دهد برنج، تخم‌مرغ، شکر سفید، پیاز، جو، ذرت داخلی و سبوس گندم در مقایسه با سایر کالاها بیشترین افزایش قیمت را داشته‌اند و برنج به‌عنوان یکی از اساسی‌ترین کالاها در سبد خرید خانوار 90درصد گران شده است.

تاریخ انتشار: ۰۸:۵۴ - یکشنبه ۹ آذر ۱۳۹۹
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه
صدرنشینان گرانی در بین خوراکی‌ها

جزئیات افزایش قیمت کالاهای اساسی طی یک سال گذشته نشان می‌دهد برنج، تخم‌مرغ، شکر سفید، پیاز، جو، ذرت داخلی و سبوس گندم در مقایسه با سایر کالاها بیشترین افزایش قیمت را داشته‌اند

و برنج به‌عنوان یکی از اساسی‌ترین کالاها در سبد خرید خانوار 90درصد گران شده است.

همچنین بررسی مصرف خانوارها از سال 95 تا 98 بیانگر کاهش مصرف گوشت قرمز، برنج، روغن نباتی و قند و شکر است.

البته با اتمام سال 99 و برآورد مصرف خانوارها در این یک سال، کالاهای دیگری همچون برنج، تخم‌مرغ و روغن در لیست اقلام اساسی که با کاهش مصرف مواجه شده‌اند، سهم بیشتری پیدا خواهند کرد.

درآمد این روزهای مردم با توجه به مشکلات مختلف از شیوع ویروس کرونا تا معضلات اقتصادی، به کمترین مقدار خود رسیده و در این شرایط قیمت‌ها بالا می‌رود؛

تا جایی که یک کیلوگرم برنج خارجی طی یک سال تا 90درصد گران شده است.

برنج صدرنشین گرانی‌ها

قیمت برنج نسبت به سایر مواد خوراکی در سال جاری بیشترین میزان افزایش قیمت را داشته است.

مقایسه بهای برنج باسماتی پاکستانی در شهریور سال 98 با سال 99 نشان می‌دهد، برنج در این بازه زمانی درمجموع 90.3درصد رشد قیمت داشته است.

سال گذشته بهای هر کیلوگرم برنج باسماتی پاکستانی ۱۰۷ هزار و ۸۱۰ ریال بود؛ ولی در شهریور ۹۹ قیمت هر کیلوگرم آن به ۲۰۵ هزار و ۱۴۰ ریال رسید.

افزایش قیمت برنج تایلندی در مقایسه با پاکستانی در این بازه زمانی کمتر بوده و برنج تایلندی از شهریور 98 تا شهریور 99، 36.5درصد رشد قیمت داشته است.

در آخر باید به برنج طارم اشاره کرد که قیمت نمونه اعلای این برنج در طول یک سال گذشته فقط 17.1 درصد بالا رفته است؛

سال گذشته هرکیلوگرم برنج طارم 228 هزار و 674 ریال قیمت داشت و بهای هر کیلوگرم از این برنج در شهریور سال جاری به 267 هزار و 774 ریال افزایش یافت.

باوجود افزایش قیمت برنج، مصرف این کالا طی سال‌های گذشته کاهش محسوسی نداشته و بررسی مرکز پژوهش‌های مجلس نشان می‌دهد

متوسط مصرف برنج خارجی به‌عنوان یکی از کالاهای پرمصرف از سال 1395 تا 1398 فقط 8درصد کم شده است.

تخم‌مرغ نایب‌قهرمان گرانی‌ها

این محصول در شمار موادغذایی قرار می‌گیرد که در سال جاری با افزایش قیمت همراه بود؛ زیرا برآوردها نشان می‌دهد

تخم‌مرغ در شهریور 99 نسبت به شهریور 98، درمجموع 61.8درصد گران شده است.

سال گذشته هر کیلوگرم تخم‌مرغ 78 هزار و 595 ریال قیمت داشت؛ ولی ارزش آن در سال99 به 137 هزار و 162 ریال رسیده است.

همچنین بیشترین میزان افزایش قیمت تخم‌مرغ مربوط به فصل تابستان است؛

برای نمونه قیمت این کالا در بازه زمانی یک‌ماهه یعنی از مرداد 99 تا شهریور سال جاری 10درصد بالا رفت؛

ولی در فصل پاییز بهای تخم‌مرغ با ثابت نسبی همراه شد. بااین‌حال رشد قیمت تخم‌مرغ در میزان مصرف خانوارها از سال 95 تا 98 تأثیر چندانی نداشته است.

شکر سفید عضو همیشگی گرانی‌ها

قیمت شکر سفید هرسال افزایش می‌یابد که میزان این افزایش از سال گذشته تا به امسال 57درصد محاسبه شده است.

سال قبل هر کیلوگرم شکر سفید در بازار 51 هزار و 903 ریال قیمت داشت؛ ولی بهای آن در شهریور 99 به 81 هزار و 820 ریال افزایش یافته است.

طبق بررسی مرکز پژوهش‌های مجلس، میزان مصرف قند و شکر از سال 95 تا 98، فقط 4درصد کم شده است.

پیاز عضو جدید گرانی‌ها

پیاز در لیست اقلامی قرار می‌گیرد که افزایش قیمت قابل‌توجهی را نسبت به سایر صیفی‌جات در بازه زمانی شهریور 98 تا 99 تجربه کرده است.

هر کیلوگرم پیاز سال قبل 26 هزار و 980 ریال قیمت‌گذاری می‌شد و این قیمت در شهریور 99 به 30 هزار 189 ریال یعنی 11.9درصد افزایش یافت.

ولی گرانی پیاز، کاهش مصرف آن را به دنبال نداشت و همچنان تقاضا برای پیاز در بازار بالاست.

سایر کالاها در لیست افزایش

جو، ذرت داخلی و سبوس گندم سه کالای دیگری هستند که از شهریور سال قبل تا شهریور سال99 رشد قیمت چشمگیری داشتند.

ذرت داخلی 30درصد، سبوس گندم 20.8درصد و جوی خارجی و داخلی به ترتیب 24.1 و 15.5درصد و سبوس گندم در این بازده زمانی گران شدند.

کم‌مصرف‌ها

قیمت برنج، تخم‌مرغ، شکر سفید و پیاز در مقایسه با سایر مواد خوراکی طی یک سال گذشته رشد بیشتری داشته است.

ولی بررسی مرکز پژوهش‌های مجلس بیانگر کاهش مصرف اقلام خوراکی دیگری در بازده زمانی سال 1395 تا 1398 است.

براساس این پژوهش‌ها خانوارها در طول این چهار سال گوشت گوساله ۲۰درصد و گوشت گوسفندی ۲۹درصد کمتر مصرف کرده‌اند.

پس از گوشت قرمز، مصرف روغن نباتی کاهش یافت و متوسط مصرف روغن نباتی از سال 95 تا 98 با کاهش 6درصدی همراه بود.