اما حداقل حقوق در سال 1400 در آخرین روزهای 99 به تصویب رسید. این بار و در ظاهر توافقی صورت گرفته است و طرفین با افزایش 39درصدی به جــمــعبـنــدی رسـیــدهانــد؛ اما واکنشها به نتیجهای که ساعت 11 شنبهشب اعلام شد، همچنان ادامه دارد. نمایندگان کارفرمایی ادعا دارند که حداقل حقوق بیش از تورم سال جاری افزایش یافته است و نمایندگان کارگری باز هم به فاصله دستمزد با سبدمعیشت انتقاد دارند.
حداقل دریافتی برای خانواده بالاتر از چهارمیلیون تومان
پرونده دستمزد سال ۱۴۰۰ کارگران با رشد ۳۹درصدی بسته شد و طبق آن حداقل مزد ۲ میلیون و ۶۵۵ هزار و ۴۹۳ تومان و مجموع دریافتی خانواده ۳,۳ نفری چهار میلیون و ۲۰۰ هزار تومان تعیین شد. چانهزنیها برای تعیین دستمزد سال ۱۴۰۰ همچون سنوات گذشته از بهمنماه شروع شد و نخستین گام آن که تعیین سبد معیشت کارگران بود با توجه به نرخ تورم بهمن ماه در کمیته دستمزد، ۶ میلیون و ۸۹۵ هزار تومان اعلام شد؛ بعد از اعلام سبد معیشت توسط کمیته دستمزد که گام نخست برای ورود به مذاکرات تعیین حداقل دستمزد است و سرانجام پس از سه جلسه رایزنی نمایندگان کارگری، کارفرمایی و دولت شنبهشب پس از ساعتها چانهزنی پرونده تعیین مزد در دولت تدبیر و امید بسته شد. براساس این گزارش، حداقل دستمزد با مبنای ۳۰ روز ماهیانه دو میلیون و ۶۵۵ هزار و ۴۹۲ تومان (روزانه ۸۸ هزار و ۵۱۶ تومان)، بن کارگری ۶۰۰ هزار تومان، حق مسکن ۴۵۰ هزار تومان، حق اولاد برای هر فرزند ۲۶۵ هزار و ۵۴۹ تومان و پایه سنوات به شرط داشتن یک سال سابقه کار ماهیانه ۱۴۰ هزار تومان تعیین شد.
سایر سطوح درآمدی ۱۴۰۰ نسبت به ۹۹ نیز ۲۶ درصد رشد داشت. برابر این گزارش ۲۴۸ هزار و ۳۵۵ تومان ثابت اضافه پرداختی ماهیانه، پایه سنوات ۱۴۰ هزار تومان، بن کارگری ۶۰۰ هزار تومان، حق مسکن ۴۵۰ هزار تومان و حق اولاد برای هر فرزند ۲۶۵ هزار و ۵۴۹ هزار تومان اعلام شد. بنابراین تعیین دستمزد کارگران پیش از شروع سال ۱۴۰۰ بسته شد و حق مسکن کارگری تنها ردیف دستمزدی است که باید هیئت دولت درباره آن تصمیم بگیرد. حداقل مزد ۹۹ کارگران نسبت به سال قبل از آن ۲۱ درصد رشد داشت و برابر یک میلیون و ۸۳۵ هزارتومان، بن ماهیانه هر کارگر ۴۰۰ هزار تومان، مبلغ مزد روزانه ۶۱۱ هزار و ۸۰۹ ریال، پایه سنوات ۱۷۵ هزار تومان و افزایش سایر سطوح مزدی ۱۵ درصد به اضافه ماهیانه ۹۱ هزار تومان بود.
به گفته «محمد شریعتمداری»، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، پیشنهاد حق مسکن ۴۵۰ هزار تومانی با قید فوریت تقدیم دولت خواهد شد و با تصویب، افزایش آن اعمال خواهد شد. روند کار به این صورت است که پیشنهاد افزایش حق مسکن کارگران پس از پیشنهاد توسط شورای عالی کار به هیئت وزیران باید در کمیسیون اقتصادی دولت تصویب شود. بررسی سنوات گذشته نشان میدهد که حق مسکن کارگری از ابتدای انقلاب تا کنون تنها ۶ بار رشد داشت و بیشترین رشد را در دولت تدبیر و امید داشت. به این صورت که سال ۹۴ برابر ۲۰ هزار تومان بود که سال بعد آن ۴۰ هزار تومان تصویب شد و در سال ۹۸ از ۴۰ هزار تومان به یکصد هزار تومان افزایش یافت و در دستمزد ۹۹ نیز به ۳۰۰ هزار تومان رسید.
افزایش دستمزد، بیش از تورم
اگرچه در زمان اعلام رقم دستمزد، به نظر میرسید طرفین به یک توافق نسبی رسیدهاند، اما گفتوگوی نمایندگان کارگری نشان میدهد انتظار آنها بیشتر از این رقم 39 درصدی بوده است. دبیرکل کانون عالی کارفرمایی درباره دستمزد 1400 گفت: نظر کارفرمایی برای افزایش مزد 34.2 درصد مطابق نرخ تورم بود؛ اما 5 درصد بالاتر از تورم دستمزد را افزایش دادیم. این عدد حدود 61 درصد سبد معیشت را پوشش میدهد. حــمیــدرضــا صیفی در گفتوگو با تسنیم تصریح کرد: با افزایش 39درصدی که روی پایه حقوق انجام شد، کمی هم به نفع بازنــشــســتــگان و مستمریبگیران تأمین اجتماعی شد. بنگاههای کوچک ما قطعا با مشکلاتی روبهرو خواهند شد و امیدواریم با حمایت دولت تعدیل نیرو اتفاق نیفتد. بعد از تعیین مزد 99 حدود 51.5 درصد سبد معیشت را تأمین کردیم؛ اما امسال حدود 61.5درصد از سبد معیشت کارگران تأمین میشود. افزایش دستمزد روی پایه حقوق برای کمک به بازنشستگان بود.
دستمزد کفاف زندگی را نمیدهد
به گفــتــه نــمــایــنــده کارگران در شورایعالی کار «این دستمزدی که برای 1400 تعیین شد کفاف هزینههای زندگی را نمیدهد؛ اما بهخاطر مشکلات اقتصادی که در کشور وجود دارد، بهناچار این رقم را پذیرفتیم. امیدواریم دستگاههای نظارتی کنترل بازار را بهعهده داشته باشند تا قیمتها بهبهانه افزایش دستمزد چندبرابر نشود.» علی خدایی در گفتوگو با تسنیم ادامه داد: تأثیر افزایش دستمزد کارگران روی نرخ تورم کمتر از 4 تا 5 درصد است. امیدواریم نهادهای ناظر به این مسئله توجه کنند. دستمزدی که تعیین شد به هیچ عنوان حداقلهای زندگی کارگران را تأمین نمیکند. نمایندگان کارگران از مبلغ تعیینشده دستمزد رضایت ندارند. رئیس مجمع نمایندگان کارگران استان اصفهان نیز با تأکید بر اینکه انتظار داشتیم دستمزد سال ۱۴۰۰ خط فقر را پوشش دهد، گفت: متأسفانه طی دو دهه اخیر کارگران در افزایش دستمزد سالیانه به حق خود نرسیدهاند؛ ولی بههرحال این انتظار هنوز وجود دارد.
عباس عظیمی در این باره در گفتوگو با ایسنا، با ابراز این عقیده که گویا دولت بهعنوان کارفرمای بزرگ حتی با برخی کارفرمایان در رقابت است که رقم دستمزد را افزایش ندهد، اظهار کرد: افزایش ۳۹ درصدی دســتــمــزد کارگران در شرایط تورم کنونی قابل قبول نیست؛ چراکه دولت باوجودی که عدد سبد معیشت را ۶ میلیون و ۹۰۰ تومان اعلام کرده، حداقل دستمزد را برای کارگران ۲ میلیون و ۶۵۵ میلیون تومان اعلام میکند!
رئیس مجمع نمایندگان کارگران استان اصفهان با تأکید بر اینکه دولت در افزایش ۳۹درصدی مزد سال ۱۴۰۰ نقش داشته است، افزود: اعلام این رقم نشان میدهد با ترکیب فعلی شورای عالی کار، حتی کارفرما نیز در این شورا تعیینکننده نیست. ترکیب شورای عالی کار به گونهای است که هیچ زمانی سود و مزیتی برای کارگران نخواهد داشت. عظیمی با اشاره به اینکه در شرایط کنونی اقتصاد، مبالغ اعلام شده برای مزد سال ۱۴۰۰ اصلا نمیتواند کفاف زندگی کارگران را بدهد، ادامه داد: از سوی دیگر هزینههای بن، مسکن و… برای مزد سال آینده تحتالشعاع رقم حداقل دستمزدی است که دولت اعلام کرد و باید دید بن ۶۰۰هزار تومانی کجای زندگی یک کارگر را میگیرد؟ اگرچه دولت رقم سبد معیشت را ۶ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان اعلام کرد، اما در شرایط تورم کنونی عدد خط فقر واقعی ۱۰ میلیون تومان است.