اماواگرهای طرح جوانی جمعیت!

امـــیرحـــسین بانــکی‌پــور‌فرد، رئـــیس کمیسیون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده در نشستی مجازی با بیان اینکه طرح جوانی جمعیت در سال 1390 و پس از تأکید مقام معظم رهبری به شورای انقلاب فرهنگی ارسال شد، بیان کرد:  این شورا طرحی را به‌عنوان تعالی جمعیت خانواده به تصویب رساند و پس از تأیید رهبری و تأکید ایشان بر قانونمند شدن آن، این طرح به مجلس ارسال شد. او در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اینکه بر همین اساس در مجلس وقت، طرح مذکور به مدت چهار سال بررسی شد، اما با موانعی روبه‌رو شد و به نتیجه نرسید، ادامه داد: در مجلس بعدی نیز این طرح در کمیسیون فرهنگی مطرح شد و دوباره مورد ارزیابی قرار گرفت، اما بازهم ناتمام باقی ماند.
 
تاریخ انتشار: 09:56 - چهارشنبه 1400/02/1
مدت زمان مطالعه: 2 دقیقه
رئیس کمیسیون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اینکه در این دوره از مجلس، اولین طرحی که اعلام وصول شد، طرح جوانی جمعیت بود، تصریح کرد: این طرح به روال دوره‌های قبل در کمیسیون فرهنگی مطرح و دوباره مورد ارزیابی و بررسی قرار گرفت. بانکی افزود: کمیسیون فرهنگی طی چهار ماه، جلسات متعددی با متخصصان مختلف در حوزه‌های گوناگون برگزار کرد و به بررسی دقیق و موشکافانه این طرح پرداخت؛ طرحی که حدود 30 ماده داشت. مرکز نخبگان نیز با در نظر گرفتن سه متغیر امکان‌پذیر بودن، اثرگذار بودن و ایجاد اجماع نخبگان و قابل‌قبول بودن به بررسی مواد این طرح پرداخت و مواردی را که با این متغیرها هم‌خوانی نداشت، حذف کرد.
او در ادامه با بیان اینکه درنهایت این طرح با حدود 74 ماده در کمیسیون مشترک مجلس به تصویب رسید، افزود: این طرح، بیشتر از اینکه جنبه تشویقی داشته باشد، سعی کرده است به رفع موانع در حوزه معیشت، مسکن، بیمه، اشتغال و… بپردازد. همچنین در حوزه فرهنگ‌سازی نیز تکالیفی نیز برای صداوسیما و سازمان تبلیغات و نهادهای مردمی در نظر گرفته است.

اجبار یا اختیار؟

در این میان، اما یکی از پرچالش‌ترین و پرسروصداترین موارد این طرح، حذف اجبار در غربالگری جنین است که اخیرا با حاشیه‌های بسیار زیادی روبه‌رو است؛ این‌گونه که رئیس کمیسیون جوانی جمعیت در رابطه با این طرح گفت: تا پیش‌ازاین گفته می‌شد که غربالگری جنین، امری اختیاری است؛ درحالی‌که مطالعات و بررسی‌های ما نشان می‌دهد، غربالگری جنین در کشور به‌صورت فراگیر و 94 درصدی انجام می‌شود. جالب است بدانید استفاده از ماسک در کشور اجبار است و تنها 64 درصد از افراد از ماسک استفاده می‌کنند. حال چگونه است که 94 درصد افراد از غربالگری اختیاری استفاده می‌کنند؟ از سوی دیگر در کشورهای پیشرفته تنها 30 درصد افراد از غربالگری استفاده می‌کنند.
 این نماینده مجلس در ادامه سخنانش بیان کرد: متخصصان می‌گویند اگر فرزندی در سنین مختلف مدعی شود که دارای معلولیت است و تصمیم گرفته که از پزشک شکایت کند به خاطر اینکه او را به دنیا آورده است، پزشک متهم خواهد شد و باید دیه پرداخت کند و پرداخت هزینه‌های درمانی به عهده اوست.

پزشکان از ترس، زنان باردار را مجبور به غربالگری می‌کنند

رئیس کمیسیون جوانی جمعیت با بیان اینکه این مسئله باعث ترس و واهمه پزشکان شده است، بیان کرد: به همین دلیل هم همه افراد را وادار به غربالگری پیش از زایمان می‌کنند؛ حتی آن‌هایی که جزو گروه‌های پرخطر نیستند یا نیاز به غربالگری ندارند. بانکی در بخش دیگری از اظهاراتش با اشاره به دیگر دلایل تصویب این طرح، بیان کرد: برخی از بهورزها در مناطق روستایی با استفاده از اجباری‌بودن غربالگری، بازاریابی می‌کردند و درواقع اقتصاد عجیبی هم ‌پشت این مسئله بود. همچنین نتایج NIPT غربالگری نیز باید به خارج از کشور ارسال و در آنجا بررسی می‌شد که خود این مسئله نیز مشکلات امنیتی ایجاد می‌کرد و باعث حـــساسیــت دســتگاه‌های امنیتی شده بود؛ هرچند اکنون ادعا می‌شود که همه این آزمایش‌ها در داخل کشور انجام می‌شود، به‌هرحال این آزمایش‌ها هزینه‌های بسیار زیادی را به مردم تحمیل می‌کرد؛ درحالی‌که گفته می‌شود نتایج NIPT برای سقط‌جنین نیز قطعی نیست.
این نماینده مجلس با اشاره به ماده 53 این طرح، بیان کرد: آن‌طور که در این ماده آمده است، غربالگری اختیاری مجاز است؛ البته با در نظر گرفتن استانداردهای علمی و اعمال ‌نظر پزشک متخصص و همچنین بر اساس پروتکل‌های بهداشتی که وزارت بهداشت مشخص می‌کند؛ در غیر این صورت غربالگری مجاز نخواهد بود.
به گفته رئیس کمیسیون مشترک، قبلا سقط‌درمانی با نظر سه پزشک متخصص انجام می‌گرفت؛ اما آن‌طور که در طرح حذف اجبار غربالگری جنین پیش‌بینی شده است، در سقط‌درمانی علاوه بر پزشک، دو فقیه و یک قاضی نیز باید نظر بدهند.
 
برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط