صدای دامداران اصفهانی را کسی نمی‌شنود؟

دامداران اصفـهـان ایــن روزهـا گلایه‌مندند. آن‌ها با تجمع در مقابل استانداری و سازمان جهاد کشاورزی خواستار رسیدگی به مشکلاتشان هستند. تصاویر و ویدئوهایی در شبکه‌های اجتماعی دست به دست می‌شود که دامداران با تخلیه شیر تولیدی در خیابان می‌خواهند صدایشان را به گوش مسئولان برسانند.

تاریخ انتشار: 08:20 - چهارشنبه 1400/04/23
مدت زمان مطالعه: 4 دقیقه

در یکی از این ویدئوها دامدار به صراحت اعلام می‌کند که در مرز ورشکستگی قرار گرفته است و تازمانی که به مشکلاتش رسیدگی نشود، از تحویل شیر به کارخانه‌ها خودداری خواهد کرد. این دامدار به سایر فعالان این صنعت نیز توصیه می‌کند برای احقاق مطالباتشان از تحویل شیر به کارخانه‌ها خودداری کنند؛ چون ادامه این شرایط دیگر برایشان به صرفه نیست. دامداران با اقداماتی همچون ریختن شیرخام و سلاخی‌کردن دام‌های خود نسبت به قیمت پایین شیر و گوشت قرمز و همچنین افزایش قیمت نهاده‌های دامی و دشواری تأمین نهاده‌ها معترض هستند. در یکی از ویدئوهای دیگری که در فضای مجازی منتشر می‌شود، یکی از دامداران مقابل استانداری اصفهان گاو آبستنش را سر می‌برد. صاحب گاو، مرد  سالمندی است که بالای نیسان آبی در کنار گاوش ایستاده و می‌گوید: «آمدم  اینجا تا درددلم  را به استاندار بگویم. به این نتیجه رسیدم که برای مسئولان کشور زحمت کشیدن فایده‌ای ندارد. اینجا آمدم تا گاو آبستنم را سر ببرم.  همان بهتر که بروید و از کشورهای دیگر  گوشت و لبنیات و گندم و جو بیاورید.»

ستاد تنظیم بازار زیر بار افزایش قیمت شیر نمی‌رود

دامداران از ستاد تنظیم بازار کشور می‌خواهند با ورود به این موضوع، قیمت جدید شیرخام را مصوب و به سرعت ابلاغ کنند. مدیر عامل شرکت تعاونی گاوداران شهرستان اصفهان به اصفهان‌زیبا می‌گوید: دامداران اصفهان مشکلاتشان را با ما مطرح کرده‌اند؛ ولی دیگر از ما هم ناامید شده‌اند و به صورت خودجوش معترض شدند، ما مکاتبات زیادی برای حل مشکلات دامداران اصفهان با مسئولان اصفهانی، استاندار، فرماندار شهرستان اصفهان و حتی متولیان بالادستی انجام داده‌ایم ولی هیچ‌کدام زیر بار افزایش قیمت شیرخام نمی‌روند؛ حتی نمایندگان مجلس نیز با افزایش قیمت موافقت کرده‌اند؛ ولی ستاد تنظیم بازار زیر بار نمی‌رود. علی مختاریان تصریح می‌کند: قیمت یک نوشابه یا آب معدنی حدود چهار تا شش‌هزار تومان است، ترکیب نوشابه CO2، آب و شکر است و آب معدنی هم که ترکیبات ندارد ولی افزایش قیمت داشته‌اند. درمقابل اما شیرخام که برای تولید یک کیلوگرم آن زحمت زیادی کشیده می‌شود و از این شیرخام فراورده‌های بسیاری همچون پنیر، دوغ، پنیر، پنیر پیتزا و… به دست می‌آید، کیلویی 4هزار و 500 تومان است.

دامداران نهاده را با ارز آزاد تأمین می‌کنند

مختاریان بیان می‌کند: اگر صددرصد نهاده‌های دامی با ارز دولتی تأمین شود، باید قیمت شیر خام حدود هفت‌هزار تومان باشد، ولی اگر صددرصد نهاده‌های دامی با ارز دولتی تأمین نشود، قیمت تمام‌شده شیرخام از هفت‌هزار تومان نیز بیشتر می‌شود.در کمال تأسف دامداران نهاده‌های خود را مجبورند با ارز آزاد تأمین کنند و تحت فشار هستند؛ ولی اجازه افزایش قیمت شیر را ندارند و از این وضعیت گلایه‌مند هستند.مدیر عامل شرکت تعاونی گاوداران شهرستان اصفهان اذعان می‌کند: با وجود افزایش قیمت نهاده‌ها و مشکلات دامداران قیمت گوشت قرمز نیز تغییری نداشته است، سیاست‌گذاری‌ها برای گوشت قرمز اشتباه است، دام زنده را وارد می‌کنند و اجازه صادرات دام زنده نمی‌دهند. متأسفانه متولیان توجهی به این صنعت ندارند. این صنعت در اصفهان اگر با بحران روبه‌رو شود، عده زیادی از کارگران بیکار می‌شوند که تبعات اجتماعی به دنبال خواهد داشت.

سیاست‌گذاری‌ها برای این صنعت اشتباه است

مختاریان اذعان می‌کند: متولیان سیاست‌گذاری درستی ندارند. آن‌ها می‌توانند برای کشت یونجه وام کم‌بهره در اختیار کشاورز قرار دهند، از کشت محصولات آب‌بر جلوگیری کنند، آب مجازی وارد کنند و سطح زیر کشت یونجه افزایش پیدا کند تا مشکلات حل و فصل شود و حال و روز این صنعت همانند صنایع فرش و نساجی و… نشود. او عنوان می‌کند: کمبود نهاده‌های دامی دولتی باعث می‌شود دامدار به بازار آزاد روی بیاورد. دامدار به دلیل اینکه نقدینگی کافی ندارد، سراغ دلال و واسطه می‌رود و ذرت را با قیمت 5 هزار و 200 تومان و جو را 6 هزار و 200 تومان می‌خرد. با وجود این افزایش قیمت نهاده‌ها چطور اجازه نمی‌دهند قیمت شیر افزایش پیدا کند؟

 درنا دشت پگاه پشتش به کجا گرم است؟

مدیر عامل شرکت تعاونی گاوداران شهرستان اصفهان اذعان می‌کند: نهاده‌های دامی با ارز دولتی وارد می‌شوند؛ اما دامداران ناچارند نهاده را از بازار آزاد تأمین کنند. از دامداران برای فروش نهاده در سامانه بازارگاه پول گرفتند، این پول دامدار درواقع سرمایه در گردشش بوده که برای بازارگاه هزینه کرده ولی شرکت درنادشت پگاه به دامداران می‌گوید ارز در اختیار ندارد و نمی‌تواند ذرت به دامداران بفروشد. مختاریان می‌گوید: شرکت درنادشت پگاه پول دامدار را گرفته و ارز هم در اختیار دارد؛ ولی به دامدار می‌گوید اگر بار نهاده‌ای که بارگیری کرده فاسد باشد و دامدار نهاده را تحویل نگیرد دیگر بار نهاده نمی‌آورد. اظهاراتی که از سوی این شرکت بیان می‌شود دامداران را با مشکل روبه‌رو کرده است، باید مشخص شود این شرکت پشتش به کجا گرم است و چطور حمایت می‌شود که با دامداران این‌گونه و به‌طور مطمئن صحبت می‌کند.

دامداران آذوقه ندارند

‌او تصریح می‌کند: دامداران آذوقه ندارند، قیمت شیر هم پایین است و در این شرایط مجبور می‌شوند دام‌های مولد را به کشتارگاه تحویل دهند که این وضعیت صنعت گوشت و صنعت شیر را با مشکل روبه‌رو می‌کند. مدیر عامل شرکت تعاونی گاوداران شهرستان اصفهان اظهار می‌کند: دامداران زمینشان را فروختند و وارد کار دامداری شدند. الان ارزش زمین چند برابر شده است؛ ولی گاوهایشان را زیر قیمت می‌فروشند و ضرر کرده‌اند. مختاریان تصریح می‌کند: با مشکل خشک‌سالی مواجه هستیم، محصولات آب‌بر نیازمند مدیریت هستند، آب مجازی را می‌توان وارد کرد و سطح زیر کشت را افزایش داد. با افزایش سطح زیرکشت یونجه دیگر ناچار نیستیم که یونجه را با قیمت بالاتری خریداری کنیم، قیمت یونجه از دوهزار تومان به پنج‌هزار تومان رسیده است. قیمت کاه نیز از کیلویی 600 تومان به کیلویی 2هزار و 700 تومان افزایش یافته است؛ اگر سیاست‌گذاری‌ها درست باشد مشکلات حل می‌شود.

دلالان و واسطه‌ها حذف شوند

او تأکید می‌کند: دولت باید وام کم‌بهره در اختیار کشاورز و دامدار و تشکل‌ها قرار دهد تا تشکل‌ها واردات انجام دهند و دامدار مجوز داشته باشد بار دولتی بخرد تا واسطه‌ها حذف شوند و اگر کارخانه تولیدشیر، پولش را دیرتر به دامدار پرداخت کرد، بتواند تحمل کند یا اینکه دولت از کارخانه تولید شیر حمایت کند تا آن‌ها نیز بتوانند به‌موقع پول دامداران را پرداخت کنند؛ ضمن اینکه می‌توانند مجوز صادرات کره و شیر خشک بدون تعرفه را صادر کنند و از واردات کره جلوگیری کنند.

دامداران آب شرب ندارند

مدیر عامل شرکت تعاونی گاوداران شهرستان اصفهان بیان می‌کند: دامداران باید به میزان کافی آب شرب در اختیار داشته باشند. اگر آب آلوده به دام برسد، دام‌ها از بین می‌روند و محصولات دامی نیز ناسالم می‌شود. در شرایط کنونی دامداران اصفهان برای تأمین آب مزرعه‌شان با مشکل مواجه هستند.مختاریان تأکید می‌کند: باربری‌ها باید هماهنگ شوند تا از ارسال اندک و قطره‌چکانی نهاده‌ها جلوگیری شود. براساس پیگیری‌هایی که تاکنون انجام شده و مکاتباتی که صورت گرفته پاسخی که به ما داده‌اند این بوده است که امکان افزایش قیمت شیر وجود ندارد؛ چون قدرت خرید مردم کاهش پیدا کرده است. این در حالی است که دولتی‌ها خودشان نرخ یارانه‌های دولتی را افزایش می‌دهند. اگر نمی‌خواهند افزایش قیمت صورت بگیرد از دامداران حمایت کنند تا مشکلاتشان حل و فصل شود و افزایش قیمتی هم صورت نگیرد.

برچسب‌های خبر