او ضمن معرفی معاونتهای این سازمان و شرح وظایف آنها ادامه داد:«تاکنون 130 هزار معلول توسط سازمان بهزیستی شناساییشده و 32 هزار نفر از آنان در حال دریافت خدمات هستند.» جواد سلمانی، فعالیتهای این سازمان را به 52 فعالیت اصلی و 148ریز فعالیت تقسیم کرد و از تسهیلاتی که این سازمان درزمینهٔ اشتغال، بیمه و مسکن به مددجویان ارائه میدهد خبر داد و گفت:« 140 میلیون تومان وام بلاعوض خرید مسکن با شرایط خاص به خانوادههایی که دو معلول دارند و 50 میلیون تومان به خانوادههایی که یک معلول دارند اعطا میشود.»
او با اشاره به اینکه وام و تسهیلات بهزیستی درزمینهٔ مسکن و اشتغال، طبق پروتکلهای این سازمان به افراد تحت پوشش اعطا میشود، ادامه داد:« خانه مورد خریداری خانواده معلول حتماً بایستی دارای سند و زیر 12 سال ساخت باشد، این در حالی است که میدانیم با توجه به شرایط اقتصادی این روزها، رقم چشمگیری نیست.»
مدیر بهزیستی شهرستان اصفهان، مسکن مهر فولادشهر را تا پیش از افزایش قیمتها، مورد مناسبی برای خانهدار شدن معلولان عنوان کرد و افزود:« درگذشته مواردی بوده است که این افراد، با پرداخت 10 میلیون تومان صاحبخانه شدهاند.»
ارائه وام صدمیلیونی خوداشتغالی به معلولان
او همچنین پرداخت تسهیلات اشتغالزایی 717 را دارای شرایط خاصی در ارائه عنوان کرد و گفت«افراد خواهان این وام علاوه برآنکه باید تحت نظر سازمان بهزیستی باشند، باید دارای پروانه کسب و مدرک فنی حرفهای نیز باشند. این افراد توسط تیم کارشناسی و مددکار اجتماعی ارزیابی میشوند و سپس با ارجاع به کارشناس اشتغال، پس از توان سنجی از مشاوره اقتصادی بانکها استفاده کرده و درنهایت بهصورت مرحلهبهمرحله این وام را دریافت میکنند.»
سلمانی، ضمن تأکید بر اینکه هدف بهزیستی از اعطای این وام، اشتغال پایدار است، افزود:« مبلغ این وام 50 میلیون تومان است و بهزودی به 100 میلیون تومان افزایش خواهد یافت. همچنین تا سقف استخدام 40 نفر از مددجویان، به ازای هر نفر 50 میلیون تومان وام و جمعاً دو میلیارد تومان به کارفرمایانی که معلولان را استخدام و بیمه و حقوق مصوب اداره کار آنان را تأمین کنند، تعلق میگیرد.»
توانمندسازی معلولان، گامی برای استقلال
مدیر بهزیستی شهرستان اصفهان یکی از اهداف بلند بهزیستی را توانمندسازی معلولان عنوان کرد و با اشاره به بیمههای خویشفرمایی و توانبخشی معلولان و مددجویانی که بهوسیله کارفرمایان استخدام میشوند، گفت:«سابق بر این بهزیستی تا 5 سال بیمه معلولانی که استخدام میشدند را تقبل میکرد و هماکنون تا پایان عمر، حق بیمه کارفرمایی این دسته از معلولانِ شاغل در نزد کارفرمایان را میپردازد.»
او مأموریت بزرگ بهزیستی را علاوه بر خدمترسانی به معلولان، بحث پیشگیری از آسیبهای اجتماعی، ژنتیکی و انواع غربالگریهای برای عموم جامعه مطرح کرد و در معرفی معاونتهای مختلف این سازمان، افزود:« پیشگیری از آسیبهای اجتماعیِ اعتیاد، برگزاری کلاس مهارتهای زندگی و دیگر آموزشها بر عهده معاونت پیشگیری است. در این زمینه، 16 مرکز مشاوره خصوصی، یک مرکز ژنتیک خصوصی، یک مرکز ژنتیک دولتی و… داریم.»
سلمانی ادامه دارد:«85 مرکز مشاوره روانشناختی، 5 مرکز مشاوره کودکان و نوجوانان، یک مرکز مشاوره سالمندان، 2 مرکز مشاوره تحصیلی و…. داریم و هزینه مشاورهها به تعداد هر 10 جلسه، بهوسیله یاری برگ پرداخت میشود.»
وجود 760 معلول ضایعه نخاعی در اصفهان
مدیر بهزیستی شهرستان اصفهان، از معاونتهای پشتیبانی و نیروی انسانی نیز سخن گفت و افزود:«هماکنون حدود 760 معلول ضایعه نخاعی در اصفهان داریم. هرکدام از این افراد، بین یک تا یکمیلیون و پانصد هزار تومان هزینهدارند. یکی از مشکلات عمده آنها زخم بستر است. فردِ معلول در هر زمینهای، پس از ارائه درخواست برای تحت پوشش قرار گرفتن به کمیسیون مربوط برای تشخیص نوع و شدت معلولیت ارجاع داده می شود و اگرچند معلولیتی باشد، مشمول دریافت حقوق میشود.»
او ادامه داد:«خدمات ما به این افراد پس از تشخیص معلولیت، برقراری بیمه، مستمری، اعطای وسایل کمک توانبخشی اس چون بحث توانمندسازی از مهمترین اهداف ماست.»
سلمانی از پایگاههای سلامت روان و ایجاد نشاط در میان معلولان نیز سخن گفت و افزود:«هماکنون 33 مرکز درمان موقت، یک مرکز شلتر، یک کانکس، یک موبایل سنتر، یک مرکز ماده 16، 48 موسسه خیریه، 297 مرکز خدماتی و…. داریم.»
مشارکتهای مردمی، بازوی یاریرسان بهزیستی
مدیر بهزیستی شهرستان اصفهان، مأموریت معاونت مشارکتهای مردمی را جلب و جذب مشارکتهای مردمی عنوان کرد و ادامه داد:«اگر در کنار تسهیلات دولتی مشارکت مردم نباشد، ما توان ارائه همه خدمات را نداریم. این مشارکتها مشتمل بر مشارکت نقدی، غیر نقدی و خدمات است و همه مشاغل، از پزشکان و مهندسان تا مشاغل فنی و رانندگان تاکسی در این زمینه به ما یاری میرسانند.»
او افزود:« هماکنون در حوزه اجتماعی 2050 خانواده را تحت نظر داریم. از سوی دیگر، بهزیستی دارای دفاتر متعددی ازجمله دفتر توانمندسازی زنان از طریق گروههای کوچکِ اشتغالزایی در مشاغل خانگی مانند قند و سبزی خردکنی و…داریم که این نیز دستورالعملهای خاص خودش را دارد. همچنین به زنان سرپرست خانوار تسهیلات خوداشتغالی پرداخت میکنیم.»
سلمانی با اشاره به دفتر پیشگیری از آسیبهای اجتماعی، دفتر کودک و نوجوان شامل خانههای کودکان و نوجوانان نیز اشاره کرد و گفت:«این مراکز خیریهای هستند و کودکان و نوجوانانی که به هر دلیلی از بدو تولد بیسرپرست هستند در این مرکز نگهداری، حمایت و آموزش داده میشوند. هر خانه نوجوان بین 10 تا 15 کودک و نوجوان بین 6 تا 18 سال را نگهداری میکند. ما حتی دختری داشتهایم که رتبه یک قلمچی را کسب کرده و در این زمینه، نخبههای بسیاری در رشتههای پزشکی و مهندسی داریم.»
کرونا و افزایش فعالیتهای بهزیستی
او همچنین شیوع کرونا را موجب افزایش فعالیتهای این سازمان دانست و افزود:« مثلاً کرونا باعث شد تا در مرکز اورژانس ما مکان جدیدی بهعنوان قرنطینه به همراه امکانات و هزینههای بالای آن تاسیس شود. با توجه به آمار مرگومیرهای کرونایی، به ارائه مشاورههای سوگ نیز پرداختهایم. تبلت و وسایل هوشمندی هم برای محصلان تحت پوشش تهیهکردهایم.»
مدیر بهزیستی شهرستان اصفهان در پایان سخنانش از روند خوب مناسبسازی ادارات برای معلولان بهواسطه الزام جشنواره شهید رجایی خبر داد و گفت:«خوشبختانه نسبت به سال قبل، مناسبسازیها 35 درصد رشد داشته است.»
در پایان این نشست، معاونان بخشهای مختلف بهزیستی شهرستان نیز به ایراد سخنرانی و معرفی بخشها و خدماتی که در این زمینه ارائه میشود پرداختند.