چه دغدغهای شما را به سمت اطعام غدیر سوق داد؟
حدود دوازده سال پیش، سال 88 یا 89، با یکی از دوستانم به مجلس سخنرانی رفتیم و درباره اطعام غدیر روایتهایی شنیدیم و خواستیم کاری در این راستا انجام دهیم. اول قرار شد 110 پرس غذا از رستوران تهیه و با ماشین در محله پخش کنیم؛ اما بعد که تصمیم را به دوستان دیگرمان گفتیم، آنها هم به ما اضافه شدند و در همان سال اول، تعداد غذاها به 6500 پرس رسید. سال بعد خودمان غذا را پختیم تا تعداد بیشتر و هزینه کمتر شود. هرسال در آشپزخانههای مختلف بودیم. کمکم خیریه احیاگران مهر غدیر شکل گرفت و ستاد مردمی اطعام غدیر زیرمجموعه آن خیریه شد. حالا از 6500 پلوخورشت به 200 هزار پرس کباب رسیدهایم. سه سال است که به استانهای دیگر هم نمایندگی دادهایم؛ یزد، کرمان، سمنان، شیراز، قم و یاسوج که تعداد آنها هم به حدود 50 هزار غذا میرسد و هرسال به برکت امیرالمؤمنین(ع) این تعداد بیشتر و بیشتر میشود.
کار فرهنگی را از کجا آغاز کردید؟
کار فرهنگی را از کودکی در مسجد امامسجاد(ع) واقع در خیابان پروین شروع کردیم. همین حالا هم در کنار هر غذا، بروشور و نشریات فرهنگی توزیع میکنیم. محتوای نشریات احادیث و روایات و خطبههای غدیر است. صفحاتی هم مربوط به مسابقات مختلف برای بچههای کوچکتر و صفحهای هم مختص گزارش خیریه است.
همراهان و افراد تأثیرگذار بر این کار چه کسانی بودند؟
آقای عمادی همان دوستی بود که در ابتدا کار را باهم شروع کردیم. آقای کلاهدوز بعدتر برای پخت به ما اضافه شد. آقای داوودی کارهای تدارکات را به عهده گرفته و آقای داوودی دیگری کارهای مربوط به سامانهها را انجام میدهد. عزیزان دیگری هم در قسمتهای مختلف، مثل امور شهرستانهای دیگر و روابطعمومی، سایر کارها را انجام میدهند.
نحوه برنامهریزیتان برای اطعام چگونه است؟
ما هرسال بعد از اتمام جشن غدیر تا غدیر سال آینده، هر هفته یک روز جلسه برگزار میکنیم و درباره تمام جزئیات و برنامههای سال آینده، از تعداد غذاها و محلهها و ساعات پخش، برنامهریزی و گفتوگو میکنیم. در روز عید غدیر حدود 1500 نیروی خدمتگزار داریم که در جایگاههای معلومشده و با لباس و کارت مشخص قرار میگیرند تا غذاها پخته و پخش شوند.
چه شد که این ستاد بهصورت رسمی راهاندازی شد؟
سال اول و دوم که با رفقا غذاها را پخش کردیم، به ذهنمان رسید که گروهی تشکیل دهیم و نامی بر آن بگذاریم. دو سال بعد هم خیریهای ثبت کردیم و ستاد را زیرمجموعه خیریه بردیم. هنوز هم کار ستاد دوستانه و کاملا مردمی انجام میشود و هیچکس دستمزدی بابت کارش دریافت نمیکند. تنها مشکل ما مکان است. ما جای ثابت نداریم و هرسال باید بگردیم تا مکانی را پیدا کنیم. ما توان پخت در تعداد بسیار بالا را داریم و حتی اگر خدای ناکرده حوادث غیرمترقبهای رخ دهد، میتوانیم با ستاد مدیریت بحران هم همکاری و خدمترسانی کنیم. درواقع قدرتش را داریم؛ ولی مکانش را نداریم. حتی در مواقع بحران دوستانمان وارد این کار شدهاند؛ اما خودمان جایی را برای انجام کار نداریم. هرسال بعد از غدیر، تجهیزاتمان را در انبار میگذاریم تا سال بعد جایی برای طبخ پیدا کنیم. برای همین هرسال مکانمان متغیر است.
این ستاد نیروهایش را چگونه تأمین میکند؟
تمام افراد از نیروهای مردمی هستند. نیروها واریزیها و مبالغ و کمکهای مردمی را جمعآوری کرده و نهایتا غذا را بین خانوارهای شناساییشده یا گروههای فرهنگی و خیریههایی که از قبل حواله غذا تهیه کردهاند، پخش میکنند.
بهجز امور مربوط به ستاد، کار دیگری انجام میدهید؟
کار اصلی ستاد ناهار ظهر عید غدیر است؛ اما کارهای دیگری هم در خیریه احیاگران مهر غدیر که ستاد زیرمجموعهاش است، انجام میشود. در طول سال، کارهای مربوط به پخش ارزاق و بستههای معیشتی و دارو هم داریم؛ گاهی هم بستههای فرهنگی همراهش میکنیم. اما پارسال برای اولین بار برای 28 صفر تجهیزات را به مشهد منتقل و در خیابان امامرضا (ع)حدود 15 هزار پیتزا پخش کردیم. در ایام مختلف مانند اربعین و مناسبتهای دیگر هم کارهای مقتضی انجام میدهیم؛ مثلاً پارسال روز اربعین در گلزار شهدا موکب بزرگی داشتیم و حدود 15 هزار همبرگر پخش کردیم.
برای شهروندان اصفهانی چه دغدغهای دارید؟
دغدغه ما بیشتر ناظر به معیشت مردم است. کسانی به خیریه ما رجوع میکنند که برای تهیه دارو و غذا مشکل دارند. ما میکوشیم این بخش را پوشش دهیم. هرکس کار خودش را بهخوبی انجام دهد، مسائل حل میشود.
گر مسئول یک نهاد بودید، چه میکردید؟
با شرایط کنونی، بازهم به حوزههای معیشتی وارد میشدم.
گرانیهای پیشآمده بر آمار اطعام شما تأثیر گذاشته است؟
فکر میکردیم تأثیر میگذارد. خودمان هم تصمیم گرفته بودیم تعداد غذاها را به 150 هزار پرس کاهش دهیم؛ اما با همت و مشارکتهای مردم تعداد غذا هرسال بیشتر و بیشتر شد. ما حتی 90درصد بانیهایمان را هم اصلاً نمیشناسیم. کار در اختیار امیرالمؤمنین(ع) است. ما در صفحات مجازی فراخوان میدهیم. تجهیزات هم مردمی است. برای غدیر امسال هم 400 هزار سیخ کباب و 200 هزار پرس غذا در نظر داریم. جامعه هدف هم کسانی هستند که از قبل برای هیئت یا خیریه حواله تهیه میکنند و نیز خانوادههایی که شناساییشده و تحت پوشش هستند. ممکن است ایستگاههای صلواتی از ما غذا بگیرند و پخش کنند؛ اما خودمان به توزیع عمومی وارد نمیشویم.
مردم چگونه میتوانند در فعالیتهای شما مشارکت کنند؟
همه میتوانند با ارسال عدد 110 به سامانه پیامکی 1000110123 در این کار خیر شرکت کنند.
از این دوازده سال اطعام غدیر خاطرهای دارید؟
چند سال پیش که قیمت تقریبی هر پرس غذا حدود 5500 تومان بود، نزدیک عید غدیر کسی آمد و گفت میخواهم در نذر به تعداد یک سهم مشارکت کنم. گفتیم تعداد اهمیتی ندارد. مهم نیت و مشارکت شما در کار خیر است. قیمت را که گفتیم، پولهایش را دانهدانه شمرد؛ صد تومنی و دویستتومانی و پانصدتومانی. بهزحمت پنجهزار تومان شد. در آخر گفت: خودم یک هفته است غذای گرم نخوردهام. پولهایم را جمع کردهام تا برای امیرالمؤمنین (ع) کاری کنم.
در سالهای اخیر، با توجه به افزایش گرانی کالاهای اساسی در سطح کشور و نیز روند صعودی مشکلات اجتماعی، خانوادههای فراوانی آسیب دیدهاند. به همین دلیل، نیاز به گروههای خیّر و فعالیتهای خیرخواهانه بیشازپیش حس میشود. بر این اساس، در کل کشور و نیز در استان اصفهان، خیریههای مردمنهاد فراوانی سایه حمایت خود را روی سر نیازمندان و خانوادههای آسیبدیده از مسائل مالی و مشکلات اجتماعی گستراندهاند.
در ادامه، یکی از این خیریهها را که با کمک و احساس مسئولیت مردم در سطح اصفهان از نیازمندان دستگیری میکند، معرفی کردهایم.
آغاز راه
خیریه احیاگران مهر غدیر از سال 1398 زیر نظر سازمان بهزیستی ثبت شده است. مؤسسان این خیریه، سالها پیش از تأسیس این نهاد، با راهاندازی ستاد اطعام غدیر برای پخت و پخش غذا در روز عید، کار خود را شروع کرده بودند؛ اما پسازآن، با توجه به مراجعههای مردمی برای امور خیر و نیاز فضای جامعه به این مسائل، تصمیم به تأسیس خیریهای گرفتند تا بتوانند فعالیتهای خداپسندانه خود را گسترش داده و جمع بیشتری از نیازمندان را زیر چتر حمایتهای مادی و معنوی قرار دهند.
این نهاد چه میکند؟
این خیریه در محورهای مختلف فعالیت میکند:
1. اطعام و توزیع غذا در مناسبتهای مختلف؛ مانند مناسبتهای مذهبی؛
2. تهیه بستههای معیشتی بهصورت مرتب در طول سال؛ شامل برنج و روغن و ماکارونی و رب گوجه و حبوبات و پنیر و خرما برای نیازمندان تحت پوشش؛
3. امکان مشاوره با روانشناسان مجرب برای حل مسائل خانوادگی به درخواست افراد؛
4. تعمیرات و تهیه امکانات برای منازل.
5. اهدای کفش به نوجوانان خانوادههای نیازمند در اعیاد نوروز؛
6. تهیه و توزیع بستههای نوشتافزار در آغاز سالهای تحصیلی؛
7. ایجاد فضای شاد در منازل نیازمندان در مناسبتهایی همچون شب یلدا با تهیه بستههای خوراکی جذاب شامل انار و نارگیل و تنقلات.
روش کار
خیریه احیاگران مهر غدیر با سرزدن به منازل مددجویان و بازرسی و ارزیابی وضعیت مالی و شغلی آنها، این خانوادهها را در فهرست حمایتی خود قرار میدهد. در آغاز کار، این نهاد مردمی 150 مورد را شناسایی کرده که درنهایت و پس از ارزیابیهای انجامشده، 72 پرونده را بهصورت دائم تحت پوشش خود درآورده است. 50 پرونده از این میان مربوط به مناطق ابر و بوزان است.خیریه احیاگران مهر غدیر امکانات و بستههای معیشتی را فقط با کمک مردم تهیه میکند و گرانی کالاها در سالهای اخیر، تأثیر منفی بر فعالیتهای نیکوکارانه این نهاد و کمرونقشدن آن نگذاشته است.
چگونه مشارکت کنیم؟
نیکوکاران اصفهانی برای مشارکت در اقدامات مددکارانه این نهاد میتوانند از طریق شمارهحساب 275199344 یا شماره کارت 5894637000073327 کمکهای نقدی خود را واریز کنند.