به گزارش اصفهان زیبا؛ دقیقا در چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی در سال ۱۳۹۷ بیانیهای تاریخی و سرنوشتساز با عنوان گام دوم انقلاب توسط مقام معظم رهبری صادر شد. این بیانیه مهم و تاریخی نقشه راه چهل سال دوم انقلاب اسلامی را در قالب نکات مختلف و مهمی عنوان کرده است و بهنوعی از منظومه فکری و دیدگاهی امامین انقلاب میگوید. در این بیانیه رهبر معظم انقلاب با مطرحکردن دیدگاههای خود، به سیاستها و مسیری که انقلاب اسلامی ایران باید طی کند، اشاره کرده است. سیاستها و نکاتی که متأسفانه برخی از مسئولان آنها را نقشه راه خود قرار نمیدهند و از بیانیه گام دوم انقلاب تنها عنوان آن را به خاطر سپردهاند. آنهایی که از گام دوم انقلاب در جلسات، نشستها و سخنرانیهای خود میگویند؛ اما به محتوای آن پایبند نیستند و مفاد آن را اجرایی نمیکنند.
استفاده تبلیغاتی و انتخاباتی از بیانیه گام دوم انقلاب
بیانیه گام دوم انقلاب طی سالهایی که از صدور آن از سوی رهبری میگذرد، مورد کملطفی قرار گرفته است و برخی از مسئولان بدون توجه به معنای عمیق آن و در عدم پیادهسازی سیاستها و مفاهیم این بیانیه در جامعه، تنها به مطرحکردن آن در جلسات و سخنرانیها بسنده کرده و مخاطبان خود را به اجرای آن توصیه میکنند. این اولین نکته درخصوص بیتوجهی به این بیانیه است.
نکته دوم در این رابطه اما به افرادی برمیگردد که توجه و نگاهشان به این بیانیه مقطعی و گاه انتخاباتی است؛ بهعنوانمثال، این افراد در ایام نزدیک به انتخابات ریاست جمهوری، انتخابات مجلس یا انتخابات شوراها، در قرارگاههای انتخاباتی خود از گام دوم انقلاب میگویند و از زیبایی و جذابیت آن در اینکه منتسب به رهبری است صحبت میکنند و از این بستر برای معرفی نامزدهای اصلح از جناح خود استفاده میکنند؛ نگاه و توجهی مقطعی و بهنوعی انتخاباتی که باعث میشود مردم کمکم به این موضوع پی برده و این بیانیه تاریخی و قابلتوجه را ابزاری در دست این قشر با هدف جلب نظر جامعه و کسب رأی بشناسند. فضایی بهرغم دیدگاه و نظرات رهبری رقم خورده است؛ چراکه بیانیه پرمحتوای گام دوم انقلاب قابل تبیین و نیاز به جهاد تبیین دارد و متأسفانه استفادههای نابجا و منفعتطلبانه از آن باعث آسیبهایی شده است که گاهی برطرفکردن آنها سخت و شاید امکانپذیر هم نباشد.
نکته سومی که باید به آن اشاره کرد، این است که بیانیه گام دوم انقلاب طی شش سالی که از صدورش میگذرد، بسیار به حاشیه رفته و توصیهها و مفاد آن در متن سیاستگذاریها، تصمیمگیریها و عملکردها دیده نمیشود؛ بهطور مثال در محتوای بیانیه گام دوم انقلاب آمده است که در ۴۰ سال دوم انقلاب به جوانان کارآمد، متخصص، متعهد و علاقهمند به مبانی انقلاب و مبانی ارزشمند اسلام نگاه ویژهای شود و در انتصابات و مسئولیتهای مهم از افراد جوان استفاده شود؛ درحالیکه ما شاهد هستیم میانگین سنی مسئولان آنطور که باید، جوان نیست.
سه کلیدواژه بسیار مهم در بیانیه گام دوم انقلاب
علاوه بر گلههای موجود در خصوص اجرایینکردن توصیههای بیانیه گام دوم انقلاب از سوی قشری از مسئولان، در این بیانیه سه کلیدواژه بسیار مهم آورده شده است که توجه و تمرکز بر آنها بسیار توصیه میشود. همانطور که آگاه هستید بیانیه گام دوم انقلاب نزدیک به ۲۰ صفحه محتوا دارد که تبیین و برگزاری جلسات متعددی در خصوص توضیح و تفسیر را میطلبد. اولین کلیدواژه در بیانیه گام دوم انقلاب، واژه «امید» است؛ آنچه جامعه اسلامی و خصوصا جوانان برای ادامه حرکت انقلاب ایران اسلامی به آن نیاز دارند. اگر روحیه امید و امیدواری در جوانان نباشد هم در بعد دینی و مذهبی دچار مشکل میشویم، هم بهمرور در اجرا و مدیریتها دچار کاستی و کمبودهایی خواهیم شد.
کلیدواژه دوم موضوع «قدرت» است. آنچه در مفاد بیانیه گام دوم انقلاب بهوضوح مطرح شده است و البته از دستاوردها و برکتهای انقلاب اسلامی ایران هم بهشمار میرود. واژهای که رهبر معظم انقلاب نیز اخیرا در اظهاراتشان به آن اشاره کردند و در رابطه با شرایط کنونی منطقه فرمودند ک قدرت ما باعث خواهد شد کشورهای بیگانه و استعمارگر چشم طمع به کشور ما ندوزند. ایشان همچنین دراینباره عنوان کردند اگر میخواهید از جانب دشمنان موردهجوم قرار نگیرید، لازم است در همه زمینههای نظامی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی کشور را قدرتمند سازیم.
سومین کلیدواژه اما به تبیین تاریخ انقلاب و روایت وقایع و حقایق پیش از پیروزی انقلاب برای جوانان است؛ اینکه شرایط و مشکلات ایران در آن زمان در چه سطحی بوده است و در حال حاضر و بعد از ۴۵ سال که از پیروزی انقلاب اسلامی ایران میگذرد، جایگاه و رتبه قدرت کشور در چه سطحی قرار دارد. درواقع باید مقایسهای صورت گیرد و تفاوتهای پیش و پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران بررسی شود. باید حقایق پیش از انقلاب و مشکلات کشور در آن دوره برای جوانان روشن شود و به جوانان گفت که ایران آن زمان با نظر و میل قدرتهای جهانی حرکت میکرد و تصمیمات کشوری بر طبق میل آنها گرفته شده است.
همه این واقعیتها باید گفته شود و نوعی جهاد تبیین صورت گیرد؛ چراکه در غیر این صورت یا جوانان ما دچار ناامیدی میشوند یا اینکه دشمن از شرایط بهمنظور دروغ جلوهدادن وقایع پیش از انقلاب سوءاستفاده میکند؛ بنابراین سه کلیدواژه «امید» با ریشه و آموزههای دینی، «قدرت» که مورد تأکید مقام معظم رهبری است و درنهایت «بیان گذشته ایران» بهخصوص تاریخ پیش از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در حوزههای مختلف اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی همچون بهداشت، خدمات، آموزش و حتی ورزش بهعنوان «جهاد تبیین» و یک اصل و الزام در بیانیه گام دوم انقلاب است که بهخوبی به آنها اشاره شده و باید موردتوجه و تمرکز برای اجراییشدن قرار داد.