به گزارش اصفهان زیبا؛ گاهی خشونت در رانندگی چنان زیاد میشود، که به آن جنون رانندگی میگویند؛ اما دلیل آن چیست و با چه راهکاری میتوان برخورد کرد؟ پاسخ این سوالات را از سرهنگ علی اصغر زارع، رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی استان اصفهان جویا شدیم:
دلایل رانندگی خشونتآمیز
♦ افراد خودنمایی كه با رانندگی با سرعت بالا و یا ویراژ دادن میخواهند عقده خودكمبینی خود را جبران كنند.
♦ افرادی كه از تعادل روحی و روانی برخوردار نبوده و از احساساتی چون خشم، ترس، بیاعتمادی، بیكفایتی و ناكامیهای شخصی اشباع گشتهاند و با بیاحتیاطی در رانندگی و عدم احترام به سایر رانندگان میكوشند تا خود را تخلیه احساسی كنند.
♦ برخی از افراد روحیه رقابتجویانه بیمارگونهای دارند كه میخواهند در هر زمینهای نفر نخست باشند بنابراین حین رانندگی از همه سبقت میگیرند و چنانچه خودرویی از آنها سبقت بگیرد، عصبانی میشوند و یا زمانی كه نتوانند چراغ سبز را تا پیش از اینكه قرمز شود، رد كنند، احساس بیكفایتی میكنند.
♦ یک فرهنگ پنهان نیز در جامعه شایع است كه سبقت گرفتن و جلو زدن از سایر خودروها به نوعی افتخار، برتری و یا نشانه مهارت در رانندگی بدل گشته است. همچنین ویراژ دادن و یا به اصطلاح عامیانه لایی كشیدن.
♦ خیلی از افراد نسبت به راننده خودروها تبعیض قائل میشوند: از لحاظ ظاهر، جنسی، نژاد و یا سن. مثلا بسیاری از رانندگان مرد تصور میكنند زنان رانندگان قابلی نبوده و هنگام مواجهه با آنها با خشونت رانندگی میكنند و حقوق آنها را نادیده میگیرند.
♦ برخی از افراد دچار خود شیفتگی و خودبزرگبینی هستند و تصور میكنند حق تقدم همیشه با آنهاست و این تنها وظیفه دیگر رانندگان است كه حقوق آنان را تمام و كمال رعایت كنند.
♦ برخی از رانندگان صاحب خودروهای گرانقیمت و مدل بالا تصور میكنند تمام خیابان از آنهاست و خودروهای مدل پایین و یا ارزانقیمت حق تردد ندارند و چنانچه خودروی مدل پایینی را مقابل خود ببینند، با زدن بوقهای مكرر تلاش میكنند آن خودرو را پشت سر بگذارند و اندكی احساس برتری كنند.
♦ برخی از افراد نیز تحت تاثیر مشروبات الكلی و یا روانگردان رانندگی میكنند و كنترل رفتار خود را ندارند.
♦ برخی از افراد برای انتقامجویی و تلافی كردن حركت ناشایست و یا غیرقانونی رانندگان دیگر دست به خشونت در رانندگی میزنند.
♦ برای اغلب رانندگان خودروهایشان حریم شخصی آنها محسوب میشود، به همین لحاظ رانندگان همیشه تلاش میكنند از قلمرو خود دفاع كنند.
♦ رانندگی ناشیانه و بیهدف برخی از رانندگان، خشم افراد تندخو را بر میانگیزاند.
چگونه با رانندگان پرخاشگر و خشن كنار بیاییم
۱)همیشه یک راننده مودب و محتاط باشید، از ایجاد شرایطی كه به تحریک سایر رانندگان میانجامد، خودداری كنید.
۲)همیشه قوانین رانندگی را رعایت كنید و كمربند ایمنی خود را پیش از رانندگی ببندید.
۳)فاصله مناسب و ایمن خود را با خودرو روبهرویی حفظ كنید. هیچگاه با فاصله اندک به تعقیب خودروها نپردازید.
۴)اگر در لاین سرعت میراندید و رانندهای خواست از شما سبقت بگیرد، به او اجازه دهید تا عبور كند.
۵)از نشان دادن حركات دست و یا صورت بیمورد و توهینآمیز جدا خودداری كنید.
۶)از بوق خودرو درست و بههنگام استفاده كنید. بوق یک وسیله ارتباطی است، از آن برای مجازات سایر رانندگان استفاده نكنید و كنترل بوق خود را به دست بگیرید!
۷)هرگاه با یک راننده عصبانی مواجه شدید، سعی نكنید به اوضاع بحرانی دامن بزنید، از برقراری تماس چشمی با راننده خشمگین جدا خودداری كنید.
۸)هرگاه رانندهای شما را به مبارزه طلبید و یا سعی در تحریک شما داشت، نفس عمیقی بكشید و بدون توجه به مسیر خود ادامه دهید.
۹)اگر احساس كردید كه مقصر هستید، اشتباه خود را بپذیرید و فورا با بالا آوردن دست خود عذرخواهی كنید.
۱۰)هیچ چیز را به خود نگیرید. شتابزده هم تصمیمگیری نكنید شاید راننده مورد نظر شما عجله داشته باشد، عصبانی باشد، راه را گم كرده، به فن رانندگی آشنایی كامل ندارد و یا به دنبال آدرس میگردد، همیشه خونسردی خود را حفظ كنید.
۱۱)هیچگاه عمل رانندگان دیگر را تلافی نكنید.
۱۲)از استرس خود بكاهید، شما نمیتوانید ترافیک و رانندگان دیگر را كنترل كنید، اما واكنش خود را میتوانید مدیریت کنید.
۱۳)بردباری خود را افزایش دهید و سریع از كوره در نروید.
۱۴)پیش از آنكه تصمیم بگیرید عمل راننده دیگر را تلافی كنید و یا با او گلاویز شوید، از خود بپرسید: آیا راننده ارزش این را دارد كه شما وقت خود را هدر دهید، اعصابتان را خرد كنید، خود را به دردسر انداخته و یا آسیب ببینید؟ مسلما نه!
۱۵)قبل از سبقت گرفتن و یا هرگونه تغییر مسیر راهنما بزنید.
۱۶)هنگام استفاده از نور بالای خودرو دقت كنید.
۱۷)از سد معبر جدا خودداری كنید و هنگام رانندگی با عابرینپیاده صحبت نكنید.
۱۸)برنامه خود را طوری تنظیم كنید تا به ترافیک برخورد نكنید.
۱۹)از سلامتی خودرو خود پیش از رانندگی مطمئن شوید.
۲۰)زمانی كه خسته، خوابآلود، خشمگین و مضطرب هستید، از رانندگی كردن اجتناب كنید.
۲۱)زمان رانندگی با تلفن همراه خود صحبت نكنید.
۲۲)مقابل درب پاركینگها پارک نكنید، هنگام پارک خودرویتان آن را بهگونهای پارک كنید كه خودروهای پشت سر و یا روبهروی شما قادر باشند از پارک خارج شوند.
۲۳)كوچكترین اعتنایی به رانندگان فحاش و بیشخصیت نكنید. هیچگاه شان و منزلت اجتماعی خود را تا سطح فرهنگی و شخصیتی اینگونه افراد تنزل ندهید.