بررسی و بازنگری رفتار رسول‌الله(ص) با کودکان و نوجوانان

آغوشی گشوده برای کودکان

اصل «محاکات» و هم‌رنگ‌شدن با دیگران خصوصا تأثیرپذیری از افراد پرنفوذ، توسعه‌یافته و اهل معنا، یکی از اصول مسلم روانی است.

تاریخ انتشار: 10:23 - دوشنبه 1403/09/5
مدت زمان مطالعه: 2 دقیقه
آغوشی گشوده برای کودکان

به گزارش اصفهان زیبا؛ اصل «محاکات» و هم‌رنگ‌شدن با دیگران خصوصا تأثیرپذیری از افراد پرنفوذ، توسعه‌یافته و اهل معنا، یکی از اصول مسلم روانی است. هم‌نام گل‌های بهاری، حضرت محمد(ص)، آن‌چنان در توسعه فردی رشد یافته بود که قرآن کریم ایشان را صاحب خلق عظیم برشمرده است. در این یادداشت قرار است رفتار ایشان با کودکان و نوجوانان مرور شود.

پیامبر مهربانی‌ها و کودکان

نبی مکرم اسلام به‌گونه‌ای با کودکان اطراف خود رفتار می‌کرد که به اذعان یارانشان، کسی مهربانانه‌تر از پیامبر با ایشان روبه‌رو نمی‌شد. مورخان چنین ثبت کرده‌اند که مهربانی با کودکان شیوه و سیره رسول خدا بود.

ایشان با حفظ شخصیت کودکان، بیشترین شوخی را با آن‌ها می‌کرد. اگر زمانی به خردسالان وعده‌ای می‌داد، حتما بدان وفا می‌کرد و می‌فرمود: «به وعده‌های خود به خردسالان وفا کنید؛ چراکه آنان، شما را روزی‌ده خود می‌پندارند.»

پیامبر مهربانی‌ها به والدین همیشه سفارش می‌کرد که با فرزندانتان به عدالت رفتار کنید؛ همان‌گونه که دوست دارید با شما به نیکی و مهربانی و عدالت رفتار شود.ایشان روزی مشاهده کرد که مردی یکی از فرزندان خود را بوسید و دیگری را نبوسید. پیامبر رفتار آن مرد را تحمل نکرد و به او تذکر داد که چرا با آن‌ها به عدالت رفتار نمی‌کنی؟

اگر پدر و مادری از گریه و بی‌تابی کودکان برمی‌آشفتند و کودک خود را کتک می‌زدند، به آن‌ها تذکر می‌داد و بیان می‌کرد: «فرزندانتان را به‌خاطر گریه‌هایشان نزنید؛ چراکه خداوند مهربان فرموده که هرکسی کودک گریانی را ساکت کند، آفریدگار آن‌قدر از بهشت بدو خواهد داد تا راضی شود.»

پیامبر مهربانی‌ها، کودکان را گل‌های خوش‌بوی خداوند برمی‌شمرد و آن‌ها را در دامن خویش می‌نشاند و می‌بوسید. حضرت محمد (ص) می‌فرمود: «بوی فرزند از بوهای بهشت است. فرزندانتان را زیاد ببوسید.»

بسیار دیده می‌شد که پیامبر بر دهان کودکان بوسه می‌زد و می‌گفت: «برای هر بوسه در بهشت مقامی است. فرشتگانی برای شما مرتبه‌هایی در بهشت به تعداد بوسه‌هایتان می‌نویسند.»

به تأثیر آراسته‌بودن کودکان در ایام خاص سال، مخصوصا روزهای عید، توجه داشت و مراقب بود تا آسیب روحی‌روانی به کودکان نرسد و لذا توصیه می‌کرد: «کسی که در روز عید کودکی را بیاراید، پروردگار در رستاخیز او را می‌آراید.»

پیامبر با کودکان بازی می‌کرد و می‌گفت: «کسی که کودک دارد، باید با او کودکی کند.» سرکشی و شیطنت کودکان در دوران خردسالی را مایه فزونی عقل او در بزرگ‌سالی می‌دانست.

دختربچه‌ها

پیامبر مهربانی‌ها، همواره کودکان دختر را در اولویت قرار می‌داد و می‌فرمود: «از خوش‌قدمی زن این است که نخستین فرزندش، دختر باشد.»
ایشان به فرزندان دختر بیشتر عنایت می‌کرد و معتقد بود که دختران فرزندان خوبی هستند؛ نازک‌دل، مهیا برای کار، همدم و خجسته.
ایشان دوست داشت که هدیه‌دادن به کودکان، از دختران شروع شود و بیان می‌کرد: «همانا پروردگار والا با دختران و زنان مهربان‌تر است.»
پیامبر می‌فرمود: «هیچ خانه‌ای نیست که در آن دختران حضور داشته باشند، جز اینکه هر روز ۱۲ برکت و رحمت از آسمان بر آن خانه فرود آید، دیدار فرشتگان از این خانه قطع نمی‌شود و هر روز و شب برای پدر آنان عبادت یک‌سال نوشته می‌شود.»
ایشان همواره سفارش می‌کرد که اگر دختری دارید، او را تحقیر نکنید، آزار ندهید و پسران را بر او برتری ندهید.

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

- دیدگاه شما، پس از تایید سردبیر در پایگاه خبری اصفهان زیبا منتشر خواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که به غیر از زبان‌فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد‌شد

بیست − یک =