به گزارش اصفهان زیبا؛ اغلب ما تجربهای از وجود آفت دهان داشتهایم. آفت دهان، زخمهای خوشخیمی هستند که در دهان بروز میکند و زمان صحبت کردن و بهخصوص غذا خوردن اذیت میشویم.
علل بروز
علت قطعی ایجاد زخمهای دهان ناشناخته است، ولی ممکن است خودایمنی باشد. بیماری خودایمنی هنگامی رخ میدهد که دستگاه ایمنی بدن به اشتباه حمله به خود بدن را آغاز میکند.
بعضی از عوامل زمینهساز آفت دهان عبارتاند از: عوامل هورمونی، کمبود ویتامینC و B12، کمبود آهن و اسیدفولیک، زمینه ارثی، اضطراب و فشارهای هیجانی، تب، عصبی بودن قبل از شروع دوره قاعدگی، اختلالات آسیبشناختی، استعمال دخانیات از جمله: سیگار و داشتن حساسیتهایی در قبال بعضی از مواد غذایی.
راههای پیشگیری
مصرف مواد غذایی سالم: کمبود عنصر روی و آهن از عوامل بروز آفت دهان در بدن افرادی است که نسبت به دیگر افراد بیشتر به آفت دهان مبتلا میشوند؛ بنابراین باید با انجام چکاب دورهای از کمبود روی در بدن خود مطلع شوید. ضمنا با مصرف مواد غذایی سرشار از روی و آهن و داروهای موجود، این کمبود را جبران کنید.
مهمترین مواد غذایی سرشار از روی عبارتاند از: گوشت بوقلمون، میگو، حبوبات، غلات، سبزیجات، تخمه کدوتنبل، انواع مغزها، آجیل، زرده تخممرغ، ماهی سالمون، کنجد و قارچ. مهمترین مواد غذایی سرشار از آهن عبارتاند از: انواع کلمها، کنجد، تخمه کدو، اسفناج، لوبیاسفید، عدس، نخود، کشمش و…
-مسواک زدن منظم و استفاده از نخ دندان نیز برای پیشگیری و درمان آفت دهان موثر است.
درمان به شیوه طبسنتی
_شستوشوی دهان با محلول آب و نمک یا با چای سیاه. لازم به تذکر است که چای باید تازه و ولرم باشد.
_استفاده از کپسول ویتامینE؛ به این صورت که مایع داخل کپسول را روی آفتدهان بگذارید.
-۱۵ گرم بادرنجبویه را با یک و نیم لیوان آب به مدت ۲ دقیـقه بجوشانید و اجازه دهید نیم ساعت دم بکشد. صبح و ظهر و شب، نیم ساعت بعد از غذا، یک استکان آن را گرم کرده و دهان خود را با آن بشویید.
_روزی ۳ مرتبه آفتهای دهان را توسط پنبه آغشته به روغن فندق چرب کنید و اجازه دهید به مدت طولانی چرب بماند.
-۵عدد مازو را سائیده و با ۲ لیوان آب به مدت ۳ دقیقه بجوشانید، سپس صاف کرده و محلول را در یخچال نگهداری کنید. روزی ۲ مرتبه، یک ساعت بعد از غذا، نصف استکان آن را گرم کرده و به عنوان دهانشویه از آن استفاده کنید.
-۳۰ گرم ریشه شیرینبیان نیمکوب کنید و با ۳ لیوان آب به مدت ۵ دقیقه بجوشانید، سپس صاف کرده و محلول را در یخچال نگهداری کنید. روزی ۳ مرتبه، یک ساعت بعد از غذا، یک استکان آن را گرم کرده و به صورت دهانشویه از آن استفاده کنید.
-۳۰ گرم بابونه شیرازی را با ۳ لیوان آب به مدت ۵ دقیقه آرام آرام بجوشانید، سپس صاف کرده و محلول را در یخچال نگهداری کنید. روزی ۳ مرتبه، یک ساعت بعد از غذا، یک استکان آن را گرم کرده و به صورت دهانشویه از آن استفاده کنید.
دکتر الهه حاج صادقی
دکترای حرفهای طبسنتی