به گزارش اصفهان زیبا؛ قطعیهای برق در بخش خانگی و صنایع، مردم و فعالان اقتصادی را در مضیقه قرارداده است. به گفته متولیان استان، در حال حاضر با دو هزار مگاوات ناترازی برق در استان مواجهیم. در استان اصفهان، تقاضای مصرف برق حدود هفتهزار و ۵۰۰ مگاوات است؛ درحالیکه ظرفیت تولید ما تنها پنجهزار و ۵۰۰ مگاوات است که منجر به ناترازی شده. برای مدیریت این ناترازی، نیاز به مدیریت بار در بخشهای مختلف و سرمایه گذاری وجود دارد؛ ازاینرو برنامهریزی متولیان و مسئولان برای جلوگیری از خاموشیها در سال آینده اهمیت ویژهای دارد. در این زمینه با داوود قاسمی، سخنگوی صنعت برق اصفهان، گفتوگویی انجام دادیم که در ادامه میخوانید.
در حال حاضر چقدر کسری تراز برق در استان اصفهان داریم؟
تقاضای مصرف برق در اصفهان حدود هفتهزار و ۵۰۰ مگاوات است و از سوی دیگر قابلیت تولید پنجهزار و۵۰۰ مگاوات برق را در اصفهان داریم. دوهزار مگاوات ناترازی برق در استان داریم. امکان تولید برق برای ما میسر است و نیروگاههای ما ازنظر فنی آمادگی لازم را دارند؛ منتها به این شرط که سوخت کافی برای نیروگاهها در اختیار ما بگذارند.
با توجه به اینکه ۹۰درصد نیروگاههای ما سوخت اولیهشان گاز است، هرچقدر که برودت هوا بیشتر میشود قاعدتا مصرف گاز خانگی هم بیشتر میشود و تأمین آن در اولویت شرکت گاز قرار میگیرد؛ به خاطر همین محدودیتهای بسیاری را برای صنایع ازجمله نیروگاهها در نظر میگیرند. ۸۵ درصد از این نیروگاهها سوخت دومشان گازوئیل و ۱۵ درصد نیروگاهها سوخت دومشان مازوت است. ازجمله نیروگاه منتظری که هشت واحد ۲۰۰ مگاواتی دارد؛ یعنی حدود ۱۶۰۰ مگاوات ظرفیت تولید دارد و سوخت دوم این نیروگاه سوخت مایع یا مازوت است.
در مواقعی تحت مدیریت شبکه اعلام میکنند که این نیروگاهها از سوخت دومشان استفاده میکنند و به تولید برق کشور و پایداری شبکه کمک میکنند. قاعدتا هرچقدر که این محدودیتها برای صنعت برق و تولید برق در بخش نیروگاه بیشتر اعمال شود، تراز تولید و تراز مصرف به هم میخورد و ناترازی به وجود میآید.
برای اینکه خاموشی منازل و صنعت را در سال آینده نداشته باشیم چه اقداماتی در دستور کار قرار گرفته است؟
ناترازی یعنی میزان مصرف، بیشتر از میزان تولید باشد. در این شرایط باید مدیریت بار انجام شود. مدیریت بار در دو بخش صنایع و خانگی انجام میشود. فرهنگسازی مدیریت مصرف هم درحال انجام است تا بتوان ناترازی را پشت سر بگذاریم. با کاهش و تنظیم دما در محدوده ۱۸ تا ۲۱ درجه، امکان صرفهجویی قابلتوجهی در مصرف گاز وجود دارد که میتواند به تأمین برق پایدار کمک کند. اقدامات خوبی در بحث نیروگاههای خورشیدی انجام شده است. یکی از محوریتهای استاندار جدید نیز توجه ویژه به احداث نیروگاه خورشیدی است. تا پایان سال ۱۴۰۵ در برنامه داریم که حدود دوهزار و ۳۶۰ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر در اصفهان احداث کنیم. تا پایان سال ۱۴۰۳ ما حدود ۱۹۵ مگاوات ظرفیتهای نیروگاههای خورشیدی را انشاءالله وارد مدار میکنیم و تا پایان سال ۱۴۰۴ حدود ۹۰۲ مگاوات و تا پایان سال ۱۴۰۵، هزار و 150 مگاوات به ظرفیت نیروگاه تجدیدپذیر اضافه میشود. با وجود این تفاسیر تا پایان سال 1405 حدود دوهزار و 360 مگاوات ظرفیت نیروگاههای خورشیدی در اصفهان داریم.
برای رفع کسری تراز برق چه سرمایهگذاریهایی انجام شده است؟
فولاد مبارکه نیروگاه خورشیدی آفتاب شرق را احداث کرده است که ماهیانه ۲۰ مگاوات از این نیروگاه وارد مدار میشود. ظرفیت این نیروگاه 600 مگاوات است. پالایشگاه اصفهان ظرفیت هزار مگاواتی نیروگاه خورشیدی را در مرحله برنامهریزی، طراحی و اجرا دارد. تا الان 113 مگاوات نیروگاه خورشیدی را در صنعت برق اصفهان وارد مدار کردهایم.
جرقویه 20 مگاوات، مجلسی ۱۰ مگاوات، فولاد مبارکه ۲۰ مگاوات، سیمان اردستان ۵ مگاوات و شرکتهای خورشیدی که برای احداث پنل خورشیدی در پشتبامها فعالیت میکنند نیز وظایفی را در دستور کار دارند که درمجموع برای تولید حدود ۵۵ مگاوات انرژی خورشیدی در بخش خانگی استان و شهرستانها سرمایهگذاری شده است. در کل کشور نیز برای هزار و 500مگاوات انرژی تجدیدپذیر سرمایهگذاری شده است.
این کسری تراز اگر بخواهد از طریق نیروگاههای خورشیدی رفع شود، چه میزان سرمایه گذاری نیاز دارد؟
از طرف استانداریها به ادارات باید اعلام شود که تمامی ادارات ظرف چهار سال آینده، که این طرح از ابتدای ۱۴۰۳ شروع شده، حدود ۲۰ درصد از برق مصرفیشان را حتما بهواسطه احداث نیروگاه خورشیدی تأمین کنند. در بخش صنعت نیز صنایع باید سالی یک درصد از تقاضای مصرف برقشان را بهواسطه انرژی خورشیدی تأمین کنند. تا پنج سال آینده (از سال گذشته این برنامه شروعشده است) حدود 5 درصد مصرف برقشان بهواسطه انرژی خورشیدی باید احداث شود.
در بخش خانگی نیز هر 5 کیلووات انرژی خورشیدی حدود 140 تا 150 میلیون تومان هزینه دارد. در بخشها و ابعاد بزرگتر نیز هر یک مگاوات انرژی خورشیدی حدود ۴۰۰هزار دلار هزینه دارد. درواقع برای هر یکمگاوات انرژی خورشیدی بین 370 هزار تا ۴۰۰ هزار دلار هزینه میشود. این هزینه با توجه به قیمت قطعات پنلهای خورشیدی که وارد میشود و نرخ ارز متفاوت است. درمجموع بین 30 تا 32 میلیارد تومان سرمایه گذاری برای هر مگاوات انرژی خورشیدی نیاز است.