به گزارش اصفهان زیبا؛ این روزها یکی از پرمشغلهترین وزرای دولت چهاردهم، وزیر آموزش و پرورش است که سیبل پرسشهای بیشمار بهارستاننشینان در راستای حل چالشهای معلمان قرارگرفته است. علیرضا کاظمی اخیرا میهمان کمیسیون فرهنگی مجلس شد تا به بهانه طرح پرسش حجتالاسلام محمد میرزایی، عضو این کمیسیون، بازهم دیداری با نمایندگان تازه کرده باشد و پاسخگوی پرسشهای آنها باشد.
آنطور که میرزایی به «تسنیم» گفته، وزیر آموزشوپرورش درباره پرسش مربوط به وضعیت معلمان اعلام کرده که تا پایان سال و اوایل سال بعد، بخش عظیمی از مشکلات استخدامی معلمان طرح امین، معلمان پیشدبستانی و معلمان نهضت سوادآموزی برطرف خواهد شد؛ اما وضعیت استخدامی معلمان، آنهم درحالیکه گفته میشود آموزشوپرورش در برخی مناطق با مازاد نیرو روبهروست، چطور قرار است حل شود؟ این پرسشی است که در گفتوگو با رمضان رحیمی، نماینده استان در مجلس و عضو کمیسیون آموزش مطرح کردیم.
تبدیل وضعیت نیروهای خریدخدمت همچنان دغدغه اصلی است
رحیمی در گفتوگو با «اصفهان زیبا» با تأکید بر این موضوع که درحال حاضر پیگیر حل مشکل نیروهای خرید خدمات هستند، میگوید: «26هزار نیروی خرید خدمات در کل کشور داریم که از این تعداد چهارهزار و 200 نفرشان از استان اصفهان هستند. اینها نیروهایی هستند که بین یکیدو سال تا 12 سال سابقه کار داشتهاند و کلاسهای 30 تا 35 نفر را اداره کردهاند و عنوانشان هم خریدخدمات بوده است. ما هم از وزیر خواستیم بحث سازمان مدارس را ببندد و از این نیروها استفاده کند تا مثل سالهای گذشته مشکل کمبود معلم نداشته باشیم. الحقوالانصاف وزیر هم همین کار را کرد و اول مهر که شد، هیچ مدرسه و کلاسی بدون معلم نبود و به طورکامل مشکل حل و نیروی انسانی موردنیاز تأمین شد؛ اما داستان همینجا تمام نمیشود.»
رحیمی تأکید میکند که تبدیل وضعیت نیروهای خریدخدمت همچنان دغدغه اصلی است: «بهدنبال این بودیم که این نیروها را تبدیل وضعیت دائمی کنیم تا بهصورت دائم در سیستم آموزشوپرورش قرار بگیرند. در همین راستا مکاتباتی با سازمان امور استخدامی کشور هم انجام شده است. از سوی دیگر، برای بحث تأمین بودجه هم وزارتخانه مشغول رایزنی با سازمان برنامهوبودجه است که موافقت آنها را در این زمینه بگیرد؛ اما خب مشکلات و موانعی هم وجود دارد.»
این مشکلات و موانع چیست؟ نماینده مردم فلاورجان در مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این پرسش تصریح میکند: «وزیر میگوید درحال حاضر در وضعیتی نیستیم که بتوانیم این مشکل تبدیل وضعیت را حل کنیم و این، شامل حال معلمان در طرح امین، پیشدبستانی و نهضتیها هم میشود. البته مشکل خریدخدمتیها حل شده و در حال حاضر دارند کار میکنند و حقشان هم همین است؛ چون نیروهایی هستند که بهصورت تماموقت کارکردهاند و تقریبا هرروز هفته در مدرسه بودهاند. از اول مهر مشغول شدهاند و باید بحث دائمیشدنشان حل بشود.»
چرا آموزشوپرورش اصرار به بهکارگیری نیروهای بازنشسته دارد؟
آنطور که این عضو کمیسیون آموزش مجلس میگوید، آموزشوپرورش فعلا با مشکل مازاد نیرو روبهروست و برای نیروهای جدید و آمادهبهکار، جایی ندارد: «به فرض هم آموزشوپرورش بخواهد نیروهای جدید به خدمت بگیرد. خب الان واقعا نیاز ندارند. نیروها را کجا بگذارد؟ همه کلاسها معلم دارند و مدارس ازنظر نیروی انسانی تکمیل هستند.»
خب چرا بازنشستهها را کنار نمیگذارند و آموزشوپرورش اصرار به بهکارگیری نیروهای بازنشسته دارد؛ درحالیکه نیروهای جوانتر و باانگیزهتر پشت درِ استخدام ماندهاند؟ این پرسشی است که از رحیمی میپرسیم و او در پاسخ توضیح میدهد: «بازنشستهای که به کار گرفته شده، براساس مجوز مراجع قانونی است و درثانی وقتی دانشآموز با معلم خود مأنوس شده و به شیوه آموزشی او عادت کرده، نمیتوانیم بهیکباره جابهجایی صورت بدهیم.»
پرسش ما درباره لزوم گذر از بازنشستهها و میداندادن به جوانترها در سیستم آموزشی آموزشوپرورش البته معطوف به سال آموزشی آینده و سالهای آتی بود و نماینده استان در مجلس هم با تأیید این گزاره، از اقدامات نمایندگان در این راستا میگوید: «حق با شماست. یکی از پیشنهادهای ما به وزیر هم همین بوده که برای سالهای آینده بهجای بازنشستهها، از نیروهای درصفمانده، باانگیزهتر و جوانتر استفاده کنند؛ اما خب در حال حاضر این کار، شدنی نیست. بعضی همکاران توقع دارند همین حالا انجام شود؛ اما نمیشود.»
رحیمی در ادامه با اشاره به حل مشکل بسیاری از گزینشیهای کد 19 توضیح میدهد که چرا آموزشوپرورش بیشتر مایل است از بازنشستهها در سیستم آموزشی خود استفاده کند: «مشکل تعداد زیادی از نیروهایی که در آزمونهای گذشته نسبت به کد 19 اعتراض داشتند، حل شد و حالا این نیروها هم آمادهبهکار هستند؛ اما آموزشوپرورش مازاد نیرو دارد. اینکه در چنین شرایطی چرا آموزشوپرورش همچنان از بازنشستهها استفاده میکند، دو دلیل دارد؛ یکی اینکه بالاخره باتجربه هستند و باید از تجربیات این بخش از معلمان استفاده کرد و نمیشود بهیکباره سیستم را از تجربه خالی کرد. مورد بعدی مربوط به مشکلات اداریاستخدامی نیروهای جدید است که بر سر راه آموزشوپرورش قرار دارد.
«همین مشکلات باعث شده بود تا وزیر قبلی (صحرایی) زیر بار استخدام نیروهای خریدخدمات نمیرفت و هم بخشنامه کرد که نیروهای بازنشسته باید 35 سالشان پُر شود و هم ابلاغ کرد که نیروهای خریدخدمات به کار گرفته نشوند؛ چون میدانست چقدر دردسر دارد و وزیر باید هرروز به سازمان اداریاستخدامی برود و برای نیروها کد بگیرد که کد هم نمیدهند. از آن طرف باید مدام به سازمان برنامهوبودجه برود تا بودجه را تأمین کند که بودجه هم نمیدهند یا بهسختی میدهند. پس راه بیدردسرتر این است که با بازنشستهها ادامه بدهند؛ چون این نیروها حقوق بازنشستگی خود را دارند و حالا اگر به فرض یکیدو روز هم حقوقشان دیروزود شود، مشکل حادی ایجاد نمیشود و نیاز نیست وزیر دنبال ردیف استخدامی برود یا بدود.»
اما اینکه پاککردن صورتمسئله است و نه حل مسئله! رحیمی هم تأیید میکند: «بله؛ قبول دارم. ما نمایندگان هم به دنبال حل درست این مسئله هستیم و میگوییم چرا باید نیروی بازنشستهای که انگیزه کارکردن ندارد، کار کند و از آنطرف شعار افزایش اشتغال و کاهش نرخ بیکاری بدهیم؛ اما میدان را همچنان به بازنشستهها بسپاریم. اگر میخواهیم شعارها به واقعیت تبدیل شود، یکی از بسترهای آن همین است. باید نیروهای تازهنفس و باانگیزه و توانمند را در سیستم آموزشی کشور بهکار بگیریم و بازنشستهها را آزاد کنیم.
«درحال حاضر میبینیم که گاهی با اصرار بازنشستهها را به سر کار برمیگردانند که این درست نیست و امیدواریم در دولت چهاردهم همت جدی برای حل مشکلات معلمان وجود داشته باشد و در این راستا باید بهطور ویژه سازمان برنامهوبودجه و اداریاستخدامی کمک کنند تا نیروهای توانمند به صحنه بیایند و آموزشوپرورش هم بتواند در زمینههای گوناگون از آموزشی گرفته تا تربیتی و پرورشی و… شاهد رشد و تعالی و ارتقای بیشتر باشد.»