به گزارش اصفهان زیبا؛ در واپسین روزهای سال 1403، سری زدیم به بازار بزرگ اصفهان یا بهتر بگویم؛ موزه زنده شهر. جایی که بهراحتی میتوان تلفیق فرهنگ و هنر، زیبایی و جذابیت را بهوضوح مشاهده کرد؛ مکانی که جلوه تمامعیار از اصفهان، نصفجهان است.
بازار بزرگ اصفهان که در دوره صفویه ساخت آن به پایان رسید، از میدان نقشجهان تا مسجد جامع ادامه دارد. این بازار میدان نقشجهان را به میدانکهنه که یادگار دوران سلجوقیه است وصل میکند.
وجود اصناف مختلف در بازار بزرگ اصفهان
بازار بزرگ اصفهان باشکوهترین و پررونقترین بازار ایران در زمان صفویه بوده است که از آنجا بهترین کالاها برای عرضه به شهرهای دیگر فرستاده میشدند. در این بازار، سراها و تیمچههای متعدد، تکیهها، مساجد، مدارس علمی و چند حمام وجود داشته است که اکنون هم تعدادی از آنها پابرجا هستند.
برخی از کسبه این بازار نسلاندرنسل در یک حرفه فعالیت داشتهاند و هرگز زمینه کاری خود را تغییر ندادهاند؛ اما بعضی دیگر از حجرهها، در طول سالیان تغییر شغل دادهاند. نوع طراحی و معماری این بازار بهگونهای است که خریداران و رهگذران در فصل تابستان و زمستان احساس راحتی دارند و گرما و سرما هنگام خرید کسی را اذیت نمیکند.
در بازار بزرگ اصفهان صنفهای متعدد و مختلف اعم از قلمکاری، مسگری، خاتمکاری، میناکاری، فیروزهکوبی، ادویهفروشی، گیاهان دارویی، عتیقه، پوشاک و… فعالیت میکنند.
رونق نسبی بازار صنایعدستی اصفهان در نوروز
در حین بازارگردی گفتوگویی با برخی از کسبه داشتیم. علی مروت یکی از فروشندگان صنایعدستی، با اشاره به اینکه طی ده سال فروش صنایعدستی به حداقل خود رسیده است، گفت: بههرحال در ایام نوروز به علت حضور توریستهای ایرانی و خارجی در بازار، فروش ما کمی افزایش مییابد؛ اما تقارن نوروز امسال با ماه رمضان باعث میشود، تا مردم کمتر اقدام به مسافرت کنند و این امر بر وضعیت خریدوفروش در بازار تأثیر مستقیم دارد.
او ادامه داد: شرایط اقتصادی مردم بهگونهای است که اگر بتوانند به خرید مایحتاج اصلی خود میپردازند و خیلی بهندرت پیش میآید، کسی بخواهد صنایعدستی خریداری کند؛ بنابراین همه کسبه چشم امید به بازار شب عید دارند.
ماه رمضان؛ مانعی برای خرید نوروزی نیست
امیر بلوچی، یکی از کسبه باسابقه در حوزه پوشاک ضمن اشاره به اینکه سالی که گذشت کسادی بدی بر بازار پوشاک حاکم بود، اذعان داشت: مردم اصفهان به خاطر اعتقادات قلبی و معنوی که دارند، در دو ماه محرم و صفر و ایام قمر در عقرب بههیچعنوان خرید نمیکنند و تنها روزنه امید فعالان عرصه پوشاک به عیدنوروز است که متأسفانه طی چند سال اخیر میزان خرید مردم بهشدت کاهش یافته است.
او درخصوص تقارن عیدنوروز و ماه مبارک رمضان گفت: مردم اصفهان مردمی بسیار باایمان و معتقد هستند و از طرفی به آدابورسوم کهن ایرانی نیز پایبند هستند؛ بنابراین گمان نمیکنم ماه رمضان مانعی برای خرید شب عید مردم باشد.
این فعال باسابقه بازار پوشاک اصفهان افزود: تاکنون که حدود بیست روز به آغاز سال نو مانده است، هیچ بویی از نوروز و خرید آن به مشام نمیرسد و خبری از خریداران نیست؛ جز چند مورد که در طول سال هم میزان فروش ما به همین منوال بوده است.
بازار ادویهفروشان؛ یکی از پررونقترین بازارهای اصفهان
در ادامه این بازارگردی رسیدیم به بازار ادویهفروشی و گیاهان دارویی. هنگام ورود به این بازار، عطر و تنوع ادویههای مختلف مشام هر رهگذری را نوازش میدهد. از زعفران و زردچوبه گرفته تا دارچین و هل، هر نوع ادویهای که بخواهید در اینجا موجود است. بازار ادویهفروشان یکی از پررونقترین بازارهای اصفهان است؛ جایی که همیشه با خریدارانی پرشوروشوق مواجه میشوی که یک روز خود را برای بازارگری و بهخصوص خرید ادویه اختصاص دادهاند.
یکی از کسبه میانسال ادویهفروش درخصوص بازار شب عید بیان کرد: بازار فروش ادویه در تمام طول سال به یک منوال است و معمولا ما مشتریهای قدیمی و جدید خود را داریم.
البته برای پیشواز ماه رمضان و همچنین فرارسیدن سال نو، فروش ما افزایش مییابد و مردم هر آنچه لازم دارند، قبل از ورود به ماه مبارک تهیه میکنند؛ چون مردم اصفهان معمولا در این ماه مهمانیهای افطار برگزار میکنند و از طرفی هم برای سال نو دیدوبازدید و سفرههای دورهمی پابرجاست.