به گزارش اصفهان زیبا؛ قنادی یکی از مشاغل قدیمی و پرطرفدار محسوب میشود که از گذشتههای بسیار دور تا به امروز در ایران و سایر کشورهای جهان رواج داشته است. این شغل یک حرفه خلاقیتمحور و هنری است که مهارت و تخصص فراوانی نیاز دارد.
درواقع حرفه قنادی و شیرینیپزی شامل تهیه و پخت انواع شیرینیهای خشک و تر، کیک، دسر و سایر محصولات قنادی است. این حرفه نیازمند مهارتهای فنی، خلاقیت و دانش بهداشت و ایمنی مواد غذایی است.
رسول سجادی متولد 1336 قناد قدیمی در خیابان ولیعصر(عج) روبهروی مسجد تاجالدین است و از گذشته زمانی که 11ساله بوده به کارگاه پدرش رفته و با این حرفه آشنایی پیداکرده و سالیان متوالی در این زمینه کارکرده و در شغل شیرین قنادی تجربه زیادی کسب کرده است.
قدمت قنادی و کارکردن در کنار پدرم
او در خصوص قدمت قنادی ولیعصر(عج) و ذوق و علاقهاش به یادگیری این هنر شیرین از دوران کودکی به «هممحله» میگوید: «پدرم ابتدا قنادی کامران را در خیابان احمدآباد داشتند. سال 1347 بنده تقریبا 11ساله بودم که همراه پدرم به خیابان ولیعصر میآمدم. آن زمان پدرم این قنادی را در این خیابان باز کردند. بنده هم در دوران تحصیل، هم در دوره دانشآموزی و هم در دوره دانشجویی که به دانشگاه میرفتم، مرتب روزانه چندساعتی را در این قنادی مشغول به کار بودم.»
این قناد حرفهای با خنده ملیحی از نحوه ورودش به حرفه قنادی و کاسبی در کنار پدرش میگوید: «بنده از دوران کودکی زمانی که 11ساله بودم، به کارگاه پدرم میرفتم. از همان دوره کودکی یادم میآید که چهارپایه زیر پاهایم میگذاشتند تا بتوانم مشتریان را در قنادی راه بیندازم و کاسبی کنم؛ درواقع هم به دلیل اینکه قنادی شغل پدرم بود و هم خودم به این کار علاقه داشتم سالها در این زمینه تجربه کسب کردم.»
او ادامه میدهد: «پدرم از ابتدا در این حرفه بودند و در محدوده خیابان ولیعصر(عج) هم قنادی داشتند؛ به همین علت در این حرفه بسیار ماهر شده بودند و انواع شیرینیهای خشک، دانمارکی و نارگیلی را خودشان در قنادی به شکل حرفهای تولید میکردند. زولبیا و بامیه را هم به شیوه بسیار خوبی درست میکردند و همیشه در کاسبیکردن خودشان این انصاف را داشتند که کمترین قیمت را برای خریداران عرضه کنند تا خریداران زیادی از قنادی پدرم خرید داشته باشند.»
سجادی عنوان میکند: «با گذشت زمان برادر بزرگم به آمریکا رفتند و مدتی هم پدر و مادرم همراه او به خارج از کشور رفتند و بنده بعد از گذراندن خدمت سربازی از 1366 دیگر بهطور دائم وارد این حرفه شدم و در طی این سالها به این حرفه مشغولم.»
قنادی؛ حرفهای شیرین و باظرافت
او در خصوص ظرافتهای هنر قنادی خاطرنشان میکند: «قنادی، حرفه شیرینی است و بنده در طول این سالها در این کار اصلا سختی ندیدم و تلاشم در این سالها بر این بوده است که مردم از کار ما راضی باشند و در این سالها خریداران زیادی هم داشتهایم. عدهای از مردم محله و تعدادی هم از اطراف برای خرید به این قنادی مراجعه دارند و از اطراف اصفهان نیز مرتب خریدار برای محصولات این قنادی وجود دارد.»
این قناد حرفهای تصریح میکند: «در 1370 قنادی ما در اصفهان بزرگترین تولیدکننده انواع شیرینی بود و همه دستگاهها خودکار بودند و سعی میکردیم شیرینیها را با قیمت خیلی کمتری به مشتریان ارائه دهیم. خریداران زیادی از اصفهان، یزد، میمه و هرند داشتیم. بعد از مدتی به این نتیجه رسیدم که مدیریت قنادی به این شکل و ادارهکردن این همه مشتری کار بسیار سختی است؛ بنابراین تغییر مسیر دادیم و بیشتر وارد کار عرضه شکلات به خریداران شدیم و بعدازآن دیگر حدود 90درصد از قنادی ما از شکلاتهای متنوع تشکیل شد.»
او در خصوص دلایل تغییر مسیر از تولید شیرینی بهسمت فروش انواع شکلات در قنادی میگوید: «با این روندی که در پیش گرفتم، قنادی بنده یکی از بزرگترین شکلاتفروشیهای محله شد و به دلیل ماندگاری بیشتر شکلات وارد این حرفه شدم. تولیدات گز و شیرینی فصلی بود؛ یعنی همان موقع که تولید میشدند، باید تا فردای آن روز یا روز بعد حتما همه گز و شیرینیها به فروش میرسیدند؛ اما شکلات ماندگاری بیشتری داشت و خراب نمیشد؛ فصلی هم نیست و در طول سال میتوانیم انواع شکلاتها را طبق سلیقه مشتریان به آنها عرضه کنیم.»
سجادی تأکید میکند: «بنده در سفری که به خارج از کشور داشتم، در قنادی از نزدیک دیدم که شکلاتها را به قیمت مناسب مطابق باسلیقه مشتریان به آنها میفروشند. مدتی سعی کردم این کار را از آنها بیاموزم و با شاگردیکردن در کنار آنها از نزدیک ببینم که چطور این کار را انجام میدهند. بعدازآن که به اصفهان آمدم، وارد این حرفه هم شدم. در شرایط فعلی تقریبا 800 نوع شکلات را به خریداران عرضه میکنیم و درواقع در این کار تنوع زیادی برای انتخاب مشتریان داریم. نکته دیگر اینکه، علاوه بر تنوع زیاد در شکلاتها درخواستکننده برای این نوع محصولات هم در قنادی بسیار زیاد است و بر مبنای سلیقه خریداران به آنها محصول با طعم و نوعی که دوست دارند، عرضه میکنیم.»
مهارت و علاقه زیاد،رمز موفقیت در این حرفه
او رمز موفقیت در حرفه قنادی را داشتن مهارت و علاقه افراد میداند و اظهار میکند: «اگر فردی بخواهد در این حرفه به شکل موفق عمل کند، باید مهارتهای مختلفی داشته باشد. باید یک قناد موفق و حرفهای مردمدار باشد و سعی کند کلاه سر مردم نگذارد و تنها به فکر پولدرآوردن بیشتر باقیمت زیاد نباشد. قناد حرفهای باید تلاش کند که با استفاده از مواد خوب، شیرینی باکیفیتی را تولید و سعی کند باقیمت مناسب هم به خریداران عرضه کند. قناد ماهر باید با مهارت زیاد، توانایی خود را در این حرفه با تولید محصول خوب و باکیفیت نشان دهد و در وهله اول به فکر مردم باشد و محصولات را باقیمت مناسب به آنها عرضه کند تا مردم هم قدرت خرید داشته باشند و سعی کند به مردم خدمت کند.»
این قناد حرفهای ادامه میدهد: «فرزندان بنده هم این کار را دوست دارند و بسیاری اوقات برای کمک به بنده به قنادی میآیند و فعالیت در این حرفه را در کنار تحصیل و کارشان انجام میدهند.»
سجادی به جوانان علاقهمند به حرفه قنادی توصیه میکند: «جوانان باید بدانند که قنادی، حرفه شادی است و جوانانی که علاقهمند هستند و میخواهند وارد این حرفه شوند، باید سطح آگاهی خود را بالا ببرند و کارکردن با دستگاههای خودکار را هم بهخوبی یاد بگیرند. جوانان باید بدانند که حرفه قنادی علاوهبر داشتن علاقه، نیاز به دقت و ظرافت فرد هم دارد . امروزه تولید انواع شیرینی یک نوع هنر محسوب میشود و نیازمند دقت و ظرافت فرد در آن شغل است تا بتواند موفق عمل کند. هرکسی وارد حرفه قنادی میشود بعد از سالها کارکردن میتواند تجربه بیشتری را در این حرفه بهدست بیاورد.»




