به گزارش اصفهان زیبا؛ در حال حاضر شبکههای اجتماعی جزء لاینفک زندگی خانوادهها شدهاند. اما باید توجه داشت که این شبکهها همانند شمشیر دولبه هستند، اگر به اندازه کافی و عاقلانه از آن استفاده نکنید، ممکن است به خودتان آسیب برساند.
البته راههای زیادی وجود دارد که میتوان از شبکههای اجتماعی به صورت درست و هدفمند استفاده کرد اما در حال حاضر، از چهار دیدگاه که امروزه مشکلآفرین هستند، تقسیم بندی میشود. به این دیدگاهها سید مصطفی مرتضوی، رئیس پلیس فتای اصفهان اشاره میکند.
دیدگاه اول
شبکههای اجتماعی جهت اشتراکگذاری اخبار، کاربران خود را تشویق میکنند و این اخبار غیر از خود کاربران توسط افراد دیگر منتشر نمیشود. اما، انتخاب انتشار یا عدم انتشار خبر با کاربران است. به همین دلیل، مردم نسبت به اتفاقات مثبت زندگیشان جهتگیری خاصی دارند و در مقابل از بیان مشکلات زندگی خودداری میکنند.
به احتمال زیاد، شما پستهایی در مورد خودروهای جدید، اسباب بازیها یا سفرهای ایام تعصیلات یا نتایج آنها تا داستانهای افسردهکننده میبینید که ممکن است برخی مشکلات با آنها حل شده باشد یا نشود (پس ما میبینیم که برخی از افراد از شبکههای اجتماعی برای غافلگیری استفاده میکنند، اما این قبیل افراد همه چیز از جمله خبرهای خوب را ارسال میکنند). اینگونه کارها باعث ایجاد رقابت میشود.
با این کار تمرکز شما برای رسیدن به بهترین نتیجه و جمع کردن دوستانتان به هم میخورد. علاوه بر این، از آنجایی که شما فقط قسمتهای خوب زندگی دوستان خود را میبینید، در مورد خوشبختی و سعادت خود کم فکر میکنید و اگر شکست بخورید، غمگین خواهید شد و اگر موفق شوید، این امر را طبیعی جلوه خواهید کرد.
اما، عامل اصلی ناخوشایندی مقایسه خود با دیگران است. تام دلونگ، نویسنده پرواز بدون تور،«تله مقایسهای» را توصیف میکند.
او مینویسد: مهم نیست که چقدر موفق بوده و چند هدف را به دست بیاوریم، این تله است که باعث میشود نتایج خود را مجددا ارزیابی کنیم و عوامل تاثیرگذار بر موفقیت را تغییردهیم.
چنانچه در طول زندگی، خودمان را یک درصد بالاتر از دوستانمان مقایسه و قضاوت کنیم، معیارهای غیر واقعی را برای خود تعیین کردهایم و در نتیجه همیشه احساس خوشبختی نخواهیم داشت.
دیدگاه دوم
با واقعیت روبرو شوید، لازم نیست شبکههای اجتماعی خود را هر پنج دقیقه یکبار بررسی کنید.
عادت به چک کردن بیش از حد شبکههای اجتماعی، میتواند شما را از واقعیت جدا کند. بهجای اینکه هنگام راه رفتن وقت خود را صرف بررسی شبکههای اجتماعی بکنید، صرف پیادهروی کنید. همین امر در مورد فعالیتهایی مانند غذا خوردن یا انتظار برای مدت طولانی بدون انجام کار مفید دیگر نیز صدق میکند.
اگر مسئله خطرات و صدمات جسمی را کنار بگذارید، مسئله مهم دیگر اوج گرفتن اختلاف مداوم بین کارهای واقعی و شبکههای اجتماعی است و این همان چیزی است که اقتصاددانان و روانشناسان به آن «هزینههای تعویض» مینامند و نتیجه آن کاهش بهرهوری و تغییر یک وظیفه به کار دیگر است.
دکتر سریکوماررائو، نویسنده مشهور، هوشیاری و آگاهی نسبت به انجام وظیفه را به عنوان یکی از 10 قدم برای ابراز خشنودی در محل کار تلقی میکند. همچنین او بر این باور است که حواسپرتیهای مداوم منجر به ایجاد ناخوشایندی در فرد شده و تأثیر منفی در او میگذارد.
در هنگام رفت و آمد خود از مناظر لذت ببرید، به مردم نگاه کنید، با مردم صحبت کنید. این کارهای کوچک، عواملی هستند که زندگی را جذابتر میکنند.
دیدگاه سوم
این موضوع مرتبط با نکته دوم است. شبکههای اجتماعی در جهت کسب رضایت فوری ذهن کاربران هستند. در نتیجه، هنگامی که شما چیزی را ارسال میکنید، میخواهید «لایکها» و نظرات آن را بلافاصله مشاهده کنید.
از شما خواسته میشود هر پنج دقیقه یکبار آن را بررسی کنید، یا مسئله دیگر آن است که میتواند در چند دقیقه اول یک ناهماهنگی شناختی را ایجاد کند.(زیرا فکر میکنید مطالب ارسالی بازخورد مثبتی خواهد داشت، اما در چند دقیقه اول این اتفاق نمیافتد) و باعث ناراحتی شما میشود.
به هر حال، مسائل را آسان بگیرید، ممکن است در یک محدوده زمانی شما موضوعی را ارسال کنید که در آن وقت، دوستانتان آنلاین نباشند. پس لازم نیست هر پنج دقیقه پست خود را بررسی کنید تا ببینید آیا مورد پسند واقع شده است یا خیر؟
دیدگاه چهارم
اطلاعات شخصی خود همانند شماره کارتهای اعتباری، گذر واژه و غیره را در اختیار افراد غریبه و افرادی که به آنها اعتماد نداردید، قرار ندهید، حتی مواردی را که دوست ندارید افراد دیگر از آن اطلاع داشته باشند، ارسال نکنید بدین منظور شما میتوانید تنظیمات دید را تنظیم کنید.
مواردی که میتواند شما را نیز در معرض آسیب قرار دهد، ارسال نکنید، مانند«من الان در خانه تنها هستم»، «خانه هیچکس نیست» و غیره نمونههای واقعی وجود دارد که مجرمین از این شرایط برای ارتکاب جرم استفاده میکنند. پس شما جزء آنها نباشید.
همچنین مراقب اطلاعات هویتی خود باشند. اطلاعات بانکی خود را برای کسی ارسال نکنید. کدهای ورود به حساب کاربری و رمزهای یکبار مصرف بانکی را نیز به هیچ عنوان افشا نکنید.