به گزارش اصفهان زیبا؛ روغن، جزو اقلام ضروری غذاها به حساب میآید و میتوان گفت طبخ بسیاری از مواد غذایی بدون روغن محال است.
علاوه بر آن در روایات بسیار بر استفاده از آنها تأکید شده است. این موضوعی است که در موسسه آموزشیپژوهشی ایوان توسط مدیر آن، جواد کاردانپور، محقق طبسنتی مطرح شد و نظر خود را عنوان کرد:
روغن مفید است اما منظور ما بیشتر به روغن طبیعی و حیوانی است که از کره گاوی تهیه میشود، نه روغنهای صنعتی که نه تنها سودی ندارند، بلکه برای بدن انسان مضر هستند.
از جمله روغنهای طبیعی میتوان به ترتیب: به روغن زیتون، روغن کنجد و برخی روغنهای نباتی که از دانههای طبیعی تهیه میشوند، اشاره کرد که برای سلامتی مفید هستند.
البته افرادی که در طول روز از فعالیت کمتری برخوردار هستند و شغل آنها ایجاب میکند که کمتر تحرک داشته باشند، بهتر است از روغن حیوانی یا همان سمن که از کره گرفته میشود، کمتر استفاده کنند.
این دسته افراد بیشتر روغن مصرفی خود را از زیتون یا کنجد مدنظر قرار دهند، ولی باید بدانید که روغن را نباید از غذا حذف کنید، نوع آن را تغییر دهید که به سوخت و ساز کمتری احتیاج داشته باشد.
اما جالب است بدانید روغنهای طبیعی هیچگاه باعث ایجاد کلسترول خون نمیشوند. چون اگر چربی طبیعی وارد بدن شود به صورت خودکار، اگر نیاز به آن داشته باشد، جذب و بقیه را دفع کرده و همین امر باعث میشود فرد دچار یبوست نشود.
روغن كنجد و خواص آن
روغن كنجد از نوع دانه سفيد از نظر ارزش غذايى و كيفيت روغن در سطح بالاترى قرار دارد، ولى دانه سياه آن داراى مقدار روغن بيشترى است.
طبيعت دانه كنجد طبق نظر حكماى طب سنتى گرم و تر است. چون با توجه به تركيب خاصى كه دارد، خيلى ديرتر از ساير روغنها فاسد میشود. بنابراين به عنوان ظرف و پايه در تركيب اغلب پمادهاى دارويى وارد میشود.
این نوع روغن؛ خواصى مانند بازكننده گرفتگىها و انسداد دارد، خشونت حلق را رفع مىكند و صدا را نرم مىسازد. نرمكننده رودهها، مقعد و محلل ورمهاست.
اگر با هموزن كنجد شكر و خشخاش و نصف وزن آن مغز بادام بدون پوست مخلوط كرده و هر روز در حدود 30 گرم آن را بخورید، براى چاق شدن بدن و تقويت نيرو نافع است.
طرز تهيه روغن كنجد
اول دانههاى كنجد را بايد خوب بشوييد تا ماده رنگى پوسته دانه از آن خارج شود بعد دانهها را بكوبيد و در آب بريزيد و به اين ترتيب پوست دانههاى كنجد از آن جدا شده به سطح آب مى
- آيد آب پوستها را بگيريد، پس از آن مغز دانهها را خشك كنيد.
موقع روغنگيرى آن، دانهها را در آب جوش بريزيد و بدون حرارتدادن با فشار روغن آن را بگيريد، بعد مىتوانيد تفالههاى باقيمانده را روى آتش گذارده، حرارت دهيد و با فشار باز از آن تفالهها هم مقدارى روغن جدا کنید.
روغن اول، روغن سرد ناميده میشود كه مصرف خوراكى دارد و روغن دوم را روغن گرم گويند كه مصرف صنعتى در عطر و لوازم آرايشى و صابونسازى دارد، از روغن صنعتى هم مىتوان براى خوراك استفاده کرد، ولى ارزش غذايى روغن سرد را ندارد.