به گزارش اصفهان زیبا؛ از بره موم و خواص آن تا به حال چیزی شنیدهاید؟ بره موم از عسل تهیه میشود و کاربرد غذایی و دارویی زیادی دارد این در حالی است که کمتر بین خانوادهها رواج دارد.
در این باره نظر دکتر صادق یزدانخواه، داروساز را بخوانید شاید با مطالعه آن، به این ماده غذایی بهتر اهمیت دهید.
بره موم و انواع آن
بره موم یا پروپولیس مادهای شبیه موم و از تولیدات زنبور عسل است. خمیری شکل و چسبناک، با بوی قوی و مطبوع است که رنگ آن از سبز تا قهوهای تیره متغیر است.
نوع سبز آن، از مرغوبیت بالاتری برخوردار است. نوعی از آن در برزیل به رنگ قرمز نیز است. محتوی صمغ یا رزینهای گیاهان، موم، اسیدهای چرب ضروری، گرده گل، ترکیبات آلی، ویتامینها(B1, B2, B6, C, E)، عناصر معدنی و مقادیر کمی آنزیم است.
نقش آن در کندو زنبورعسل، ضدعفونیکننده و عاملی مؤثر در پیشگیری از ورود و شیوع بیماریها به کندو است. همچنین جهت پر کردن شکافهای کندو از آن استفاده میشود.
محصولات آماده از آن شامل: قرص و پیلهای خوراکی، کپسول، کرم، پماد، اسپری، ترکیب با عسل، عصاره خالص، دهان شویه، شامپو و لوسیون است.
در دامپزشکی هم جهت درمان و التیام جراحت و زخمهای حیوانات کاربرد دارد.
خواص
بره موم منبع غنی از فنولها و فلاونوئیدها است و برای درمان سوختگی، تبخال، زگیل، تسریع بهبودی آنفلوآنزا و درمان عفونتهای ادراری و باکتری معده(هلیکوباکتر پیلوری) قابل استفاده است.
این ماده غذایی دارای اثرات ضدسرطانی(پیشگیری و کاهش رشد سلولهای سرطانی)، آنتیبیوتیک قوی(ضدباکتری، ضدقارچ، ضدویروس و ضدانگل)، آنتیاکسیدان، ضدالتهاب، ضدپوسیدگی دندان، تقویتکننده سیستمایمنی بدن، کاهشدهنده فشارخون، دیابت، مشکلات گوارشی و محافظت از کبد است.
در کاربرد موضعی اثرات ترمیمکننده و تسریع بهبود و بازسازی زخم داشته و مناسب زخم بستر و زخم دیابتی است.
همچنین در درمان شوره سر کاربرد دارد.
با القای سنتز کلاژن نوع یک و سه اثرات ضدچروک قوی داشته و سبب روشنی پوست و رفع لکهای پوستی میشود.
عصاره بره موم ضدریزش مو بوده و به واسطه پلیفنولهای آن، اثرات محافظتی از آفتاب دارد و از بهترین ترکیبات در درمان جوشهای پوستی است.
عصاره مرسوم آن الکلی، آبی و روغنی است که نوع آبی بیشتر در مصارف خوراکی کاربرد دارد و نوع الکلی را بعد از جدا کردن ناخالصیها تغلیظ کرده و جهت مصارف پوستی به کار میبرند.
همچنین عصاره غلیظ شده در ترکیب با عسل جهت مصارف خوراکی به کار میرود.