یک: در بخش «درباره ما» وبسایت این رسانه آمده است: «ایران اینترنشنال یک رسانه خصوصی و مستقل است که از لندن به سراسر دنیا گزارش میدهد.» با توجه به گزارش روزنامه گاردین درباره منابع مالی این رسانه و پاسخ این رسانه، همچنان مشخص نیست کدام فرد، افراد و شرکت سرمایهگذاری عهدهدار تأمین مالی این شبکه شده است. در متن تکذیبیه که از سوی این رسانه منتشر شده، منابع مالی این رسانه تنها به وجود «شخصیت حقیقی» سرمایهگذارها حوالت داده شده است. به نظر میرسد نحوه جواب دادن مدیران این شبکه برای شفافسازی و اطلاعرسانی برای گشودن راهی بهسوی شفافیت و مشخص شدن منابع مالی این رسانه، تنها بنیان شایعات مطرحشده در گذشته را استوارتر از قبل کرده است. شایعاتی که رفتهرفته وزن و اعتبار آن نه با مدارک و اسناد که بخشی از آن را میتوان در میانه رفتارهای رسانهای تلویزیون ایران اینترنشنال بهوضوح مشاهده کرد.
دوم: این رسانه در بخشی با عنوان «راهنمای معیارهای حرفهای ما» نحوه کار و پوشش رسانهای را شرح داده و در سطر نخست آورده است: این راهنما، اصول و شیوههای کار خبرنگاری در ایران اینترنشنال را شرح میدهد و بخش مهمی از تعهد حرفهای همه کسانی است که با این شبکه همکاری میکنند، اعم از سرمایهگذاران، مدیران، کارمندان، شرکتکننـدگان در برنامهها و تولیدکنندگان مستقل و قراردادی. نکته مهم آنکه نهتنها در میان رسانهها، بلکه خطمشی هیچ رسانهای بهصورت خنثی، رعایت بیطرفی، نداشتن پیشفرضهای نسبتا مشخص و… نبوده و نیست. رسانه بدون موضع را میتوان رسانهای بدون زاویه دید نامید. همچنین در بخش دیگری که با عنوان «مسئولیت حرفهای و مشورت» تنظیمشده، آمده است: دعوت از اشخاص یا سازمانهایی که مرتکب عملیات تروریستی شدهاند برای شرکت در برنامههای ما باید با تأیید رئیس شبکه باشد. بهراستی کدام رسانه حضور و عدم حضور تروریستها را در برنامههای خود بهعنوان یک دغدغه کلان عنوان میکند؟ آیا اگر رئیس شبکه حضور شخص و گروه تروریستی را مجاز اعلام کرد، حضور تروریستها در برنامه مانعی ندارد؟! در اینجا تصمیم رئیس شبکه، معیاری برای «مجاز» یا «غیرمجاز» بودن یک فعل تروریستی در نظر گرفتهشده؛ بنابراین تأکید داشتن به نظر رئیس شبکه، جابهجا کردن بار معنایی مفاهیم درست و نادرست بودن یک عمل است، تشخیصی که گاه یک فرد تروریست این امکان را مییابد که از کشتن انسانهای بیگناه و ریختن خون شهروندان از خود دفاع کند. بیشک حضور یکی از تروریستها در روز 31شهریور97 و پس از انجام عملیات ترور در شهر اهواز در برنامه پخش زنده این شبکه یا پوشش خبری کامل نشست سالیانه منافقین که بر اساس اسناد منتشرشده در اوایل دهه 60 ترورهای هدفمندی را انجام داده و با استفاده از تجهیزات نظامی، منابع مالی و اطلاعاتی یک کشور خارجی و در حال جنگ حمله نظامی کرده، در ذهنیت تاریخی رئیس ایران اینترنشنال حذف میشود؛ چراکه او معیار نهایی است و گویا اجازه مدیر شبکه به تروریست نبودن یک گروهک تروریستی منجر شده است.
سوم: در بخش مربوط به «بیطرفی» آمده است: بیطرفی یکی از معیارهای بنیادی ایران اینترنشنال است. خبرنگاریِ بیطرف مبتنی بر واقعیات و اطلاعات مستند و پرهیز از پیشداوریهای شخصی و سیاسی است. درواقع همین بیطرفی است که خبرنگاری را از کار تبلیغاتی متمایز میکند. برخلاف نظر مدیران این شبکه، هیچ فرد، خبرنگار، شخصیت سیاسی و غیرسیاسی و حتی شهروندی را نمیتوان یافت که درباره موضوعات و رویدادها حامل «پیشداوری» نباشند. هر رسانهای صاحب عینک است و جهان پیرامون را بر اساس همان مینگرد و فهم میکند. اینکه این عینک و دریچه متعلق به کدام فرد، نهاد و ساخت کدام کشور باشد، در جای خود قابلبررسی و راستی آزمایی است؛ اما با تمام این اوصاف نمیتوان رسانه، نشریه و خبرگزاری را یافت که از روزنهای خاص به رویدادها نگاه نکند. موضعگیری تلویزیون ایران اینترنشنال درباره شیوع ویروس کرونا در جهان و بهصورت خاص در ایران در نوع خود قابلتوجه است؛ رسانهای که قرار است منعکسکننده واقعیتها باشد، به سوی آمار سازی گام برمیدارد!