شروع داوری کشتی از کجا بود؟
من با داوری دراپلینگ و مسابقات قهرمانی کشور در سال 93 کارم را شروع کردم و در آزمون نیز پذیرفته شدم، البته پیش از آن در رشته دفاع شخصی فعالیت داشتم و از ورزش دور نبودم. درواقع اولین سوت با رقابتهای قهرمانی کشور بود و چند دوره در مسابقات گراپلینگ قضاوت کردم. سال 95 در آزمون داوری کلاسیک شرکت کرده و به همراه سه خانم دیگر به حدنصاب نمره رسیدیم و به مسابقات قهرمانی اروپا در مجارستان اعزام شدیم و آنجا موفق به کسب رتبه بینالمللی شدیم. بعد از مجارستان، در سه دوره تورنمنتهای بینالمللی جام روز جهانی کودک قضاوت کردهام. بهمنماه سال گذشته هم بهعنوان ژوری برای مسابقات قهرمانی کشور کلاسیک زنان از سوی فدراسیون انتخاب شدم.
چطور شد به سمت داوری کشتی کشیده شدید؟
دوست داشتم بهعنوان کشتیگیر رشته گراپلینگ فعالیت کنم، اما به این نتیجه رسیدم که به لحاظ سنی بهتر است این فرصت در اختیار ورزشکاران کمسن و سالتر قرار بگیرد و ترجیح دادم وارد بخش داوری شوم. اولین تجربه داوری برای من بسیار رضایتبخش بود و از آن به بعد تصمیم گرفتم تمرکزم را روی بحث داوری بگذارم.
از این تصمیم رضایت دارید؟
قضاوت، کار سخت، حساس و پرمسئولیتی است. وقتی وارد صحنه قضاوت میشویم، باید حواسمان را جمع کنیم و بههیچعنوان به این فکر نکنیم، حریفی که برای او قضاوت میکنیم، با ما آشناست یا دوست ماست. تاکنون به یاد ندارم، وارد تشکی شده و اسم کشتیگیر را حفظ کرده باشم. هنگام قضاوت با خودم میگویم لیلی امانی، خدا را مدنظر داشته باش و به هیچچیز و هیچکسی کار نداشته باش.
با توجه به اینکه کشتی در کشور ما رشته مردانه محسوب میشود، دیدگاهها نسبت به داوری بانوان چگونه است؟
خوشبختـــــانه دیدها بازشده و بیشتر افراد ما را تشویق میکنند و میخواهند این کار را با قدرت بیشتری ادامه بدهیم. داوری کشتی بانوان با حجاب اسلامی است و با پوشش کامل در رویدادهای بینالمللی ازجمله قهرمانی اروپا شرکــــــت کردهایم که برای همـــــه جالبتوجه بوده است و موردتوجه خارجیها قرار گرفت. در مسابقات بینالمللی به بانوان باحجاب احترام میگذارند و تا به امروز چه از سوی مردم کشور خودمان و حتی اتحادیه جهانی کشتی، چیزی بهجز احترام و تشویق ندیدهام.
فضا برای داوری بانوان چقدر مهیاست؟
متأسـفانه با شیـــــــوع کرونـــــــا، برنامهریزیها برای رشته کشتی با مشکلاتی مواجه شده اما خدا را شکر برنامههای فدراسیون بهخوبی پیش میرود و نایبرئیس بانوان فدراسیون به فکر ماست و قطعا پس از پایان شیوع کرونا، کارها به روال سابق دنبال میشود. آقای دبیر همواره از ما حمایت کردهاند و اگر به کرونا برخورد نکرده بودیم، مسابقات و دورههای متعددی برگزار میشد. البته اتحادیه جهانی کشتی در این مدت وبینارهای متعددی برگزار کرد که بهعنوان مترجم با فدراسیون همکاری داشتم و فدراسیون نیز تقدیرنامهای به من اهدا کرد. فعلا چهار داور بینالمللی در کشتی زنان هستیم، اما با برنامههایی که فدراسیون و کمیته داوران دارند، بهطور حتم در آینده تعداد داوران بینالمللی بیشتری در بخش بانوان خواهیم داشت.
چه هدفی را در سطح داوری حرفهای کشتی دنبال میکنید؟
تمایل دارم تمام دورههای ارتقاهای داوری را پشت سر بگذرانم و به عالیترین درجات در این بخش دست پیدا کنم. خیلی دوست دارم در المپیک قضاوت کنم و تمام تلاشم را برای رسیدن به این هدف به کار خواهم برد.
چه تفاوتی بین داوران مرد و زن در کشتی وجود دارد؟
در اصل هیچ تفاوتی وجود ندارد، زیرا داور قاضی است و کارش قضاوت. هدف اصلی داوران تمرکز روی قضاوت بدون غرض است و جنسیت تفاوتی ندارد. البته از جنبههای دیگر تفاوتهایی هست که بههرحال طبیعی است.
درآمد داوری کشتی قابلتوجه است؟
من همواره گفتهام که هرزمانی مرا صدا کنند، حتما دعوتشـــــان را میپذیرم. به این فکر نمیکنم که چقدر قرار است از داوری کشتی عایدی من شود، فکر نمیکنم. درک میکنیم که حالا شرایط اقتصادی چگونه است و هیئت و فدراسیون از سوی اسپانسرها، حمایت نمیشوند. داوری عشق اســــت، داوری علاقهای بینهایت و وصفناپذیر است که ما را به سمت خود میکشاند. بهعنوان یک مادر و یک خانم، هرزمانی مرا دعوت به کار کنند، باکمال میل میپذیرم و این موضوع را مدنظر دارم که کشتیگیران یک سال تلاش و کوشش کردهاند و باید داوری بدون نقصی داشته باشم، همیشه به کشتیگیران خردسال میگویم، برنده و بازنده بین خودتان نگذارید، مهم رقابت است.