جشنواره مجازی در اصفهان واقعی!

سی‌وسومین جشنواره بین‌المللی فیلم‌های کودکان و نوجوانان اصفهان در شهر سی و‌سه‌پل به تجربه‌ای ناب در میان سی‌و دو جشنواره گذشته بدل شده است. این جشنواره کودکانه هم اکنون نخستین رویداد سینمایی کشور و منطقه به حساب می‌آید که به صورت کاملا آنلاین برگزار می‌شود و تجربه متفاوتی را برای ورود آثار سینمای ایران به رسانه‌های جدید رقم زده و مفهوم جشنواره، مخاطب، داوری مردمی و… را در این دوره دچار دگرگونی اساسی کرده است.

تاریخ انتشار: 06:32 - دوشنبه 1399/07/28
مدت زمان مطالعه: 6 دقیقه

 حالا دیگر ناصرالدین‌شاهِ آکتور سینما از روی پله‌های ترقی مثل ترقه پریده و زمان به وقت سینما در اصفهان فرق کرده است. عشق به سینمای کودک که سرمایه‌های این سرزمین هستند، جشنواره‌ای با بخش‌های مختلف مثل سینمای ایران، سینمای بین الملل، وب‌سری، کرونا روایت، المپیاد فیلم‌سازی نوجوانان، اکران فیلم در پلتفرم‌های مختلف، جایزه زاون قوکاسیان، کارگاه‌های مختلف سینمایی، اکران فیلم برای نابینایان و ناشنوایان، برنامه‌های جنبی مثل پروانه شو، نکوداشت شخصیت‌های سینمایی، کتابخانه ویدئویی و … را برای بچه‌ها و خانواده‌هایشان به ارمغان آورده تا ما در این گزارش به معرفی آن‌ها بپردازیم و شما حالش را ببرید!
در اول دفتر که به نام ایزد داناست، باید ببینیم که چطور سی‌وسومین جشنواره بین المللی فیلم‌های کودکان و نوجوانان اصفهان را که از 27 مهر تا 2 آبان جاری برگزار می‌شود، به شیوه مجازی در کنار خانواده و دوستان برپا کنیم.

سکانس اول: نمایش مجازی 107 فیلم در 6 روز

بد نیست بدانیم ۱۰۷ فیلم ایرانی و خارجی در بخش‌های مختلف جشنواره طی شش روز در سه پلتفرم «نماوا» (www.namava.ir)، «فیلیمو» (www.filimo.com)، «تیوا» (www.tva.tv) بر اساس جدول برنامه‌ها به نمایش درخواهد آمد. برنامه‌های مجازی مثل پروانه شو- اصفهان، نشست‌های خبری صاحبان آثار، بزرگداشت‌ها، افتتاحیه و اختتامیه در ایام جشنواره، از طریق پلتفرم تیوا (www.tva.tv) به نمایش در می‌آیند. المپیاد فیلم‌سازی در پلتفرم ادوب کانکت به اجرا در می‌آید، افتتاحیه المپیاد و کارگاه‌های آموزشی هم از طریق پلتفرم تیوا قابل تماشا خواهند بود. کتابخانه ویدئویی جشنواره نیز در پلتفرم هاشور (hashure.com) صرفا در دسترس مخاطبانی قرار خواهد گرفت که پیش‌تر برای دیدن آثار ثبت‌نام کرده‌اند.

سکانس دوم: فیلم را ارزان کردیم، بدو بدو!

قیمت‌گذاری فیلم‌ها در سه سطح رایگان، ۱۰ هزار تومان برای فیلم‌های بلند داستانی و ۵ هزار تومان برای سایر فیلم‌های کوتاه پیش‌ بینی شده است. خوشبختانه دیگر نمی‌شود رفت دم گیشه و کلی توی صف منتظر ماند و بلیت خرید، چون همانطور که گفتیم، در این دوره با مراجعه به پلتفرم‌هایی که معرفی کردیم می‌توانید همه فیلم‌ها را از ساعت ده صبح تا بیست و دو شب تماشا کنید و لذتش را ببرید. نگران هیچ مشکلی هم نباشید چون با هماهنگی‌هایی که با تیم پشتیبانی و مرکز تماس هر سه پلتفرم انجام شده، همه آن‌ها آماده پاسخ‌گویی به هرگونه سؤال و مشکل احتمالی هستند.

سکانس سوم: کارگاه‌های آموزشی برای بلندپروازی

کارگاه‌های آموزشی این دوره از جشنواره به صورت ضبط شده (در بخش بین‌الملل با زیرنویس) در پلتفرم جشنواره ارائه می‌شود. پرسش و پاسخ در کارگاه به صورت زنده و نیم ساعت بعد از هر کارگاه از طریق فضای اسکای روم در دسترس علاقه‌مندان خواهد بود. عناوین جذاب ارائه‌شده در بخش بین‌الملل این کارگاه‌ها شاملِ معرفی و شناخت عناصر فیلم‌نامه در سینمای کودک (فدریکا یاکوبللی، استاد فیلم‌نامه‌نویســــــی از ایتالیا)، تکنیک‌ها (متدها) ی بازیگری معاصر در فیلم‌های کودکان و نوجوانان (آنا ردی از بازیگران تئاتر و سینمای ایتالیا)، جایگاه تجربه در روایت فیلم‌های انیمیشن (یان جوئت از فرانسه)، مفهوم شخصیت در سینمای کودک با تمرکز بر سینمای کودک قزاقستان (الکساندرا لومپووا از منتقدان مطرح قزاقستان و عضو فیپرشی)، فیلم عروسکی و نحوه ارتباط آن با جهان کودکان (رامان جیت کائور از هند و لی تامسون از انگلستان)، چگونه فیلم کودک خود را به بازارهای جهانی معرفی کنیم؟ (چاندرا کی‌جاها از توزیع‌کنندگان و پخش‌کنندگان مطرح سینمای هند و معاون اجرایی جشنواره آسیاپاسیفیک)، جایگاه ریتم در فرایند کارگردانی فیلم کودک (عبدال رمیدکا از کارگردانان سینمای کودک قزاقستان). همچنین، عناوین کارگاه‌های بخش ملی جشنواره که استادان آن همگی از چهره‌های متخصص و شناخته‌شده هستند، عبارت‌اند از: الگوی سفر قهرمان در سینمای کودک، اصول زیبایی‌شناسی سینما برای نوجوانان، فیلم‌سازی خانوادگی (بهره‌گیری از موضوعات روزمره برای ساخت فیلم)، فیلم‌برداری ارزان با دوربین‌های دیجیتال، انتقال تجربه: طراحی صحنه و لباس در سینما و تعامل سینما و بازی‌های ویدئویی.
علاقه‌مندان می‌توانند با مراجعه به آدرس https://portal.icff.ir/ ثبت‌نام کرده و تمایل خود را برای حضور در بخش کارگاه‌های آموزشی اعلام کنند. برای حضور در هر کارگاه، ۱۵ تا ۳۰ نفر از بین ثبت‌نام شدگان انتخاب خواهند شد. همچنین متقاضیان شرکت در کارگاه‌ها، که طی زمابندی مقرر شده در سامانه جشنواره ثبت نام کرده‌اند؛ می‌توانند با مراجعه به حساب کاربری خود در سامانه جشنواره، کدهای تخفیف رایگان را دریافت کرده و با مراجعه به پلتفرم «تیوا» فیلم کارگاه‌ مورد نظرشان را مشاهده کنند.

سکانس چهارم: کرونا روایت

هنر همیشه در زمانه سختی‌ها یکی از راه‌های تاب‌آوری و البته ثبت روزگار سخت بوده و حالا که بیش از هر زمانی به آن نیاز داریم، شاید سینما و سایر گونه‌های هنری بتوانند در همین دوران آن وجه هنردرمانی خودشان را بهتر بروز دهند. در این رابطه، جشنواره سی و سوم دست به ابتکاری برای ثبت لحظه‌های ماندگاری که در مقابله با کرونا در کشورمان اتفاق افتاده زده است. رویداد «کرونا روایت» لحظه‌های ماندگار کرونا را در 10 روایت از سینما و تصویر تا ادبیات و پژوهش، از رسانه تا علوم انسانی، از آموزش همگانی تا رادیو و تلویزیون و از خیرین سلامت تا شهدای سلامت ثبت و ضبط کرده تا اگرچند سال یا چند دهه بعد به تاریخ این روز و روزگار رجوع شد، روایت‌های دست‌اولی از مواجهه درمانگران و مردمی که در این ایام ایثار و ایستادگی کردند، در دسترس باشد. در این زمینه در حدود 35 فیلم مستند و کوتاه و موبایلی و 99 انیمیشن و وب‌سری پذیرفته و برای بخش جنبی نیز 186 نقاشی کودک به دفتر جشنواره ارائه‌ شده است. این آثار با موضوعات ترس و اضطراب کودکان در مواجهه با کرونا، تنهایی و ملال کودکان در قرنطینه، اندوه فرزندان شهدای سلامت و نوجوانانی که داوطلبانه برای خدمت‌رسانی به بیماران کرونایی به بیمارستان‌ها رفته‌اند، ساخته‌شده است.

سکانس پنجم: چالش‌های کودکانه

یکی دیگر از بخش‌های جذاب جشنواره که به صورت آنلاین برگزار می‌شود، دو چالش مشترک با مشارکت کودکان و نوجوانان در گروه‌ سنی داوران جشنواره (۵ تا ۱۵ سال) و نیز سنین پایین‌تر و بالاتر از این رده سنی (تا ۱۷ سال) است. عنوان چالش اول «من: نقش اول» است که بچه‌ها باید در طی آن سکانسی از فیلم‌های منتخب یا پیشنهادی داوران کودک و نوجوان در دوره‌های گذشته جشنواره را انتخاب کرده و به کمک پدر، مادر یا دوستانشان، با هر شیوه‌ای که می‌توانند، بازی کنند و در صفحه‌های مجازی خود یا والدینشان با هشتگ «#من_نقش_اول» به اشتراک بگذارند. بچه‌های جان برای این چالش از روز آغاز (۲۷ مهر) تا روز پایانی جشنواره (۲ آبان) فرصت دارند. بخش دوم این برنامه، چالشی با نام «#به_نظر_من» است که در این چالش، کودکان و نوجوانان می‌توانند فیلم‌هایی را که بر روی پلتفرم‌ها قرار می‌گیرد، تماشا کنند و نظرشان را درباره فیلمی که دیده‌اند، در قالب ویدیو یا متن منتشر کنند. در این کمپین، بچه‌ها جمله خود را با «به نظر من …» شروع می‌کنند و بعد درباره این می‌گویند یا می‌نویسند که فیلمی که دیده‌اند، خوب بوده، متوسط بوده و اینکه چرا آن فیلم را پسندیده‌ یا نپسندیده‌اند. مشارکت کودکان و نوجوانان در این دو چالش، برگزیدگانی هم خواهد داشت که پس از پایان جشنواره سی‌وسوم، اسامی برگزیدگان دو چالش روی وب‌سایت رسمی جشنواره قرار خواهد گرفت و جشنواره به سه ویدئوی منتخب از بین «بهترین بازی‌ها» (در چالش اول) و سه نوشته برتر از بهترین نظرها (در چالش دوم) جوایزی را اهدا خواهد کرد و نوشته‌های برتر، در رسانه جشنواره منعکس خواهد شد.

سکانس ششم: هاشور زدن کتابخانه ویدئویی

کتابخانه ویدیویی که از بخش‌های پرطرفدار دوره سی و دوم جشنواره بود، این امکان را برای مخاطبان اصفهانی به وجود آورده بود تا به صورت فیزیکی از آن استفاده کنند؛ اما در این دوره با توجه به عدم حضور مخاطبان، به ‌صورت آنلاین با همکاری پلتفرم هاشور برپا شده است. در این خصوص، براساس امکانات متنوعی که پلتفرم هاشور در اختیار جشنواره قرارداده، به‌ویژه امکان دو زبانه بودن آن که جزو ویژگی‌های مهمش به حساب می‌آید، بخش کتابخانه ویدیویی با بیش از ۴۰۰ فیلم آماده تماشا دارد. مخاطبانی که قبلا در بخش بازار فیلم سامانه جشنواره ثبت‌نام کرده‌اند، می‌توانند با مراجعه به حساب کاربری خود با دسترسی تعریف شده از بخش کتابخانه ویدیویی در پلتفرم هاشور استفاده کنند.

سکانس هفتم: معلولان را فراموش نمی‌کنیم

در این دوره از جشنواره فیلم‌های «شماره ۲۹» و «خداحافظ سینما» برای عزیزان ناشنوا به صورت زیرنویس و در بعضی از سکانس‌ها یا پلان‌های فیلم با زبان اشاره همچون سال‌های گذشته انجام شده است. همچنین مناسب‌سازی فیلم برای افراد نابینا، امسال برای اولین‌بار با همکاری گروه سوینا به عنوان «مشاور مخاطبان خاص» انجام می‌شود که به صورت توضیح و شرح صحنه فیلم‌ها (audio description) است.
فیلم «شماره ۲۹» ویژه نابینایان روز چهارشنبه ۳۰ مهر از طریق فیلیمو، پنجشنبه اول آبان از طریق تیوا و جمعه دوم آبان از طریق نماوا قابل دسترسی است وبرای ناشنوایان نیز از طریق تیوا روز یکشنبه ۲۷ مهر، نماوا ۲۸ مهر و فیلیمو ۲۹ مهر در دسترس خواهد بود.

سکانس هشتم: سینما سواری در اصفهان

جشنواره فیلم کودک با هماهنگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجونان، هندل تماشاخانه سیار کانون را چرخانده است تا در بخشی از مناطق محروم استان اصفهان گاز بدهد و مطابق با پروتکل‌های بهداشتی فیلم‌های جشنواره را در این مناطق اکران کند و خنده را به لب بچه‌ها بنشاند.

سکانس نهم: بزرگداشتن بزرگزادگان

سی‌وسومین جشنواره فیلم کودکان و نوجوانان مفتخر است از دو چهره پیشکسوت و نام آشنای سینمای کودک و نوجوان ایران که افتخارات ارزشمندی برای سینما داشته‌اند، تقدیر کند. بنابراین، امسال بزرگداشت «ابراهیم فروزش» و «کامبوزیا پرتوی» را به تماشا خواهیم نشست، ضمن اینکه هم‌زمان با تجلیل، از بسته آثار این فیلم‌سازان رونمایی خواهد شد.

سکانس دهم: بخش‌های جنبی

این برنامه‌ها شامل «شب‌های اصفهان»، «افتتاحیه و اختتامیه جشنواره»، «نشست‌های پرسش‌وپاســـــخ» و سایر برنامه‌هایی است که در خانه جشنواره «سینما فرهنگ تهران» برگزار‌ می‌شود. مخاطبان جشنواره می‌توانند به تمامی این برنامه‌ها به صورت روزانه با امکان بازپخش در شبکه تعاملی تیوا به صورت رایگان دسترسی پیدا کرده و از حواشی جشنواره نیز لذت ببرند.

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط