مرغ پرواز نمی‌کند؛ ولی قیمتش چرا!

میانگین قیمت هر کیلوگرم مرغ در خرده‌فروشی‌ها 35 هزار تومان، ران مرغ 34 هزار تومان و سینه مرغ 38 هزار و 500 تومان است. البته مرغ قیمت ثابتی ندارد و بعضی فروشگاه‌ها آن را با قیمت بالاتر یا پایین‌تر به فروش می‌رسانند. دولتمردان علت گرانی مرغ را افزایش قیمت مصوب نهاده‌های دامی و کاهش جوجه‌ریزی می‌دانند؛ ولی تاکنون اقدامی در راستای بهبود وضعیت بازار مرغ از سوی دولت صورت نگرفته است و مردم ناچار به حذف مرغ 37هزار تومانی از سفره‌های خود شده‌اند تا کام مرغ فروشان هم تلخ شود.

تاریخ انتشار: 09:17 - شنبه 1399/09/8
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه

افزایش 10هزارتومانی طی یک هفته

اوایل مهرماه قیمت مصوب هر کیلوگرم مرغ 14 هزار و 400 تومان بود؛ ولی دولت در عرض یک ماه بهای مرغ را به دلیل کمبود نهاده‌ها به 20 هزار و 400 تومان در بازار افزایش داد؛ با این وجود خبری از عرضه مرغ با قیمت مصوب در طول آبان ماه نبود و مرغ فروشان هر کیلوگرم مرغ را با نرخ 23 تا 27 هزارتومان عرضه می‌کردند. گران‌فروشی در بازار مرغ ادامه داشت تا اینکه در روزهای ابتدایی آذر اتفاق بی‌سابقه‌ای در این بازار رخ داد و یک‌باره قیمت مرغ نزدیک به 10 هزار تومان در طول یک هفته بالا رفت. بر اساس مشاهدات میدانی از بازار اصفهان، مرغ در مناطق مختلف، قیمت متفاوتی دارد؛ برای نمونه، در شهرستان‌های نجف آباد، بهارستان و… هر کیلوگرم مرغ با قیمت 33 تا 37 هزار تومان به فروش می‌رسد؛ ولی درتعدادی از خرده‌فروشی‌های سطح شهرهر کیلوگرم مرغ تا 39هزارو 200 تومان نیز قیمت خوردهاست.

علت گرانی چیست؟

رشد روزافزون قیمت مرغ در بازار از ارز دولتی آب می‌خورد! محسن زنگنه، نماینده مجلس، درتوییتی نوشت: «علت مرغ ۳۵ و ۴۰ هزار تومان را باید در ارز ۴۲۰۰ جست‌وجو کرد.» حذف ارز دولتی از ابتدای سال جاری باعث گرانی نهاده‌های دامی و افزایش هزینه‌های تولید شد. ازطرفی بانک مرکزی ارز مورد نیاز واردات نهاده‌های دامی را به موقع و به میزان نیاز در اختیار واردکنندگان قرار نداد تا جوجه‌ریزی به‌خاطر نبود نهاده‌های دامی کاهش یابد. به نقل از ایلنا، ستاد تنظیم بازار کشور در آخرین روز آبان اجازه افزایش قیمت مصوب نهاده‌های دامی از بنادر ایران را داد و بهای ذرت دامی هر کیلوگرم یک‌هزار و 700 تومان، جودامی هر کیلوگرم یک هزار و 700 تومان، کنجاله سویا هر کیلوگرم 3 هزار و 220 تومان و دانه سویا هر کیلوگرم 3 هزار و 100 تومان تعیین شد. از آنجایی که ذرت، کنجاله سویا و جو بخش اصلی دان مرغ را تشکیل می‌دهند، به گفته کارشناسان با توجه به عرضه ۵۰ درصدی نهاده‌های یارانه‌ای دان در بازار سیاه، احتمال افزایش قیمت هر کیلوگرم مرغ گرم برای مصرف‌کننده به بیش از ۲۸ هزار تومان وجود داشت؛ همچنین محمدعلی کمالی، مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی، در روزهای پایانی آبان به ایرنا گفت: «علت بالابودن قیمت مرغ در بازار، کاهش جوجه‌ریزی در ۱,۵ ماه گذشته است. میزان جوجه‌ریزی در  این مدت ۹۵ میلیون قطعه بود که به حد نصاب نرسید؛ در حالی که حداقل باید ۱۱۰ میلیون قطعه جوجه‌ریزی انجام می‌شد. در بیشتر استان‌های کشور با کمبود عرضه مرغ زنده روبه‌روییم که همین امر بر افزایش نرخ مرغ تأثیر داشته است.» بنابراین افزایش قیمت مصوب نهاده‌های دامی باعث کاهش جوجه‌ریزی و کمبود عرضه و گرانی مرغ در کشور شده است. علاوه بر این نظارتی بر توزیع و فروش مرغ در بازار وجود ندارد و بازار به حال خود رها شده است تا عده‌ای هر روز قیمت مرغ را بالا ببرند. مرغ از نظر قیمت، آخرین حلقه مواد پروتئینی خانوارها محسوب می‌شود. افزایش قیمت این ماده پروتئینی باعث کاهش مشتری در خرده‌فروشی و رکود عمیق بازار شده است. نتایج مصاحبه میدانی درباره گرانی مرغ در اصفهان نشان می‌دهد؛ اقشار زیادی تصمیم به حذف مرغ از سبد خرید خود گرفته‌اند. خانمی درباره گرانی مرغ به اصفهان زیبا گفت:« قیمت گوشت قرمز در سال 95، 35 هزارتومان بود که یک‌باره نرخ آن بالا رفت و ناچار به حذف گوشت از سفره‌ها شدیم، الان هم مرغ نمی‌خریم!» آقایی که برای اطلاع از قیمت مرغ به یکی از مرغ فروشی‌ها مراجعه کرده بود، گفت: «خداروشکر اگر مرغ پرواز نمی‌کند، قیمت آن پرواز می‌کند! دیگر توان خرید مرغ را هم نداریم.» بازاریان نیز از افزایش قیمت‌ها و بی‌ثباتی بهای مرغ لطمات زیادی می‌بینند؛ حتی یخچال تعدادی از مرغ‌فروشان اصفهانی چند روزی است که خالی است؛ زیرا مشتری ندارند و براساس مشاهدات میدانی با افزایش قیمت مرغ مردم به سمت مواد پروتئینی ارزان‌تر مانند جگر مرغ روی آورده‌اند.