در شب گذشته جلسهای تحت عنوان بررسی نتایج آرای الكترال در كنگره با حضور معاون رئیس جمهور برگزار شد. در بیانیهای که مایک پنس دقایقی پیش از آغاز نشست کنگره آمریکا منتشر کرده، آمده است که سوگندش برای پاسداری از قانون اساسی این کشور به او امکان نمیدهد که به طور «یکجانبه» تصمیم به شمارش یا عدم شمارش آرای الکترال ایالتها بگیرد. در این بیانیه اشارهای به دونالد ترامپ و درخواست او نشده است. چهار سال پیش نیز جو بایدن، معاون باراک اوباما ریاست جلسه کنگره برای بررسی و تائید نتیجه انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ را برعهده داشت. اتفاق بیسابقهای كه در شب گذشته چهره واقعی آمریكا را بیش از پیش نمایان كرد حمله هوادارن ترامپ تحت عنوان «انجمن ملی تفنگ» بصورت مسلحانه به ساختمان كنگره بود، در آغاز نیرو های امنیتی برخورد آرامی با معترضین داشتند اما پس از مدتی ساختمان كنگره تسخیر شد و هواداران ترامپ شروع به درگیری با پلیس كردند كه در نتیجه آن تعدادی كشته و زخمی شدند. تلاش هواداران دونالد ترامپ برای اخلال در روند بحث در کنگره باعث شد که جلسه مجلس سنا برای بررسی اولین اعتراض گروهی از قانونگذاران به پیروزی جو بایدن متوقف شود. مایک پنس، معاون رئیس جمهوری آمریکا مجبور به ترک جلسه سنا شد و به نمایندگان گاز اشكآور برای دفاع داده شد. با این وجود ترامپ ضمن انتشار ویدیویی در توییتر گفت: همه میدانند که انتخابات از ما دزدیده شده است با این وجود ما حزب قانون و نظم هستیم باید به خانههای خود برگردید، ما نمیخواهیم کسی آسیبی ببینید. انتخابات پر از تقلب بود ولی ما صلح میخواهیم. هر چند پس از آن توئییتر حساب كاربری ترامپ را تعلیق كرد. این اتفاق به عنوان یك فاجعه ملی برای دموكراسی آمریكا به جایی رسید كه نمایندگان برای جلوگیری از ادامه اقدامات ترامپ اعلام کردند که ترامپ دیگر شایستگی ریاست جمهوری را ندارد و لذا در صدد استیضاح وی هستند تا وی قبل از دو هفته دیگر که دوران ریاست جمهوریاش تمام میشود، استیضاح شود. اما هنوز درگیریها در واشنگتن ادامه دارد كه شهردار واشنگتن برای مدت 15 روز حالت فوق العاده در این شهر اعلام کرد. این شرایط تا 20 ژانویه یعنی روز تحلیف بایدن، رئیس جمهور منتخب ادامه خواهد داشت. صبح امروز ترامپ پس از تأیید پیروزی بایدن در کنگره، ترامپ در بیانیهای اعلام کرد در روز ۲۰ ژانویه قدرت را به بایدن تحویل خواهد داد.
مسئله اساسی پس از پیروزی بایدن شروع میشود، زیرا در هر حال ترامپ هفتاد میلیون رای به دنبال خود دارد كه توانایی ایجاد اغتشاش، لابی با بنگاههای اقتصادی مهم آمریكا، نفوذ در سازمانهای امنیتی و ترویج تفكرات فاشیستی را دارند كه كار بایدن در این زمینه سخت خواهد شد، بخصوص در راستای مذاكره با ایران كه تیم ترامپ به هیچ وجه خواهان ایجاد چنین توافقی از سوی بایدن با ایران نیستند و احتمال ایجاد هرگونه تهدید علیه امنیت ملی ایران از سوی آمریكا وجود دارد تا پس از آن با اقدام متقابل ایران، رسانههای آمریكایی ضمن ایجاد چهرهای سیاه از ایران مسیر توافق با بایدن را سختتر یا منتفی كنند. خاورمیانه در شرایط فعلی مثل همیشه موقعیت حساسی دارد؛ كه سیاستهای ضد ایرانی از سوی اعراب با حمایت اسراییل موقعیت ما را حساستر میكند. نتانیاهو و ترامپ در لبه پرتگاه امكان دارد هر كاری برای بقا یا سد كردن دولت پس از خود انجام دهند و كشورهای خاورمیانه باید یك ماه آینده را هوشیارتر از همیشه پیش ببرند.
در مجموع اتفاق شب گذشته شاید بی سابقه بود اما از جامعه آمریكا كه مدعی دموكراسی است و از ترامپی حمایت میكند كه حامی نژاد پرستی و ارتجاع و فاشیسم است چنین برخوردهایی بعید نیست و ذهنیت جهانیان نسبت به آمریكا بالاخره باید به نحوی روشن میشد. هر چند آمریكا اعمال خود را حتی در جنگ در پناه اقتصاد و اسلحه توجیه میكند اما بروز این اتفاقات منجر به تجدید نظری در تئوریهای دموكراسی در آمریكاست كه خصلتهای بورژوایی در غرب چندان هم به دموكراسی ختم نخواهد شد و ماهیت امپریالیستی آمریكا تا ابد نمیتواند سیاهیهای خود را پنهان كند. در این زمان باقی مانده تا آمدن بایدن باید مراقب رفتارهای تحریك آمیز آمریكا و اسراییل بود تا تجربه سه روز آخر دولت كلینتون در حمله به عراق این بار دوباره در خاورمیانه تكرار نشود.